NCERT Class 7 Science Chapter 11 - Transportation in Animals and Plants

Chapter 11 - Transportation in Animals and Plants

Question and Answers
Question 1: Fill in the blanks.

(i) The blood from the heart is transported to all parts of the body by the arteries.
(ii) Haemoglobin is present in
red blood cells.
(iii) Arteries and veins are joined by a network of
capillaries.
(iv) The rhythmic expansion and contraction of the heart is called
heart beat.
(v) The main excretory product in human beings is
urea.
(vi) Sweat contains
water and salt.
(vii) Kidneys eliminate the waste materials in the liquid form called
urine.
(viii) Water reaches great heights in the trees because of suction pull caused by
transpiration.
 

Question 2: Choose the correct option:
(a) In plants, water is transported through
a) Xylem
b) Phloem
c) Stomata
d) Root hair
Answer:
 a) Xylem

(b) Water absorption through roots can be increased by keeping the plants
a) in the shade
b) in dim light
c) under the fan
d) covered with a polythene bag
Answer:
c) under the fan

Question 3: Why is transport of materials necessary in a plant or in an animal? Explain.
Answer:
Transport of materials is necessary in a plant or an animal for the following reasons:

To transport food to various parts of the body.
Animals need to transport wastes to parts from where they can be removed.

Question 4: What will happen if there are no platelets in the blood?
Answer:
If there are no platelets, then blood will not clot as platelets release blood clotting factor at the site of injury.

Question 5: What are stomata? Give two functions of stomata.
Answer:
Tiny pores present on the leaf surface are known as stomata.

Functions of stomata
*Helps in exchange of gases
*Evaporation of water through leaves occurs due to stomata.

Question 6: Does transpiration serve any useful function in the plants? Explain.
Answer:
 Transpiration serves the following functions in plants
It helps in lowering temperature of plants, thus preventing heat injury of plants.
Helps in transpiration pull, which helps in raining water in higher plants.

Question 7: What are the components of blood?
Answer:
The various components of blood are Red blood cells (RBC), white blood cells(WBC), platelets and plasma.

Question 8: Why is blood needed by all the parts of a body?
Answer:
Blood is a significant part of transport system in our body, and we need blood for the following reasons:

For the transport of oxygen to all parts of our body
To expel out carbon dioxide from our body
To transmit heat thus helping in the regulation of body temperature.
It is required to fight out infections and diseases.

Question 9: What makes the blood look red?
Answer:
Haemoglobin, a red pigment present in the blood makes it look red.

Question 10: Describe the function of the heart.
Answer:
The heart is an organ which beats continuously to act as a pump for the transport of blood, which carries other substances with it. The heart has four chambers. The two upper chambers are called the atria (singular: atrium), and the two lower chambers are called the ventricles. The partition between the chambers helps to avoid mixing up of blood-rich in oxygen with the blood-rich in carbon dioxide. Blood flows from the heart to the lungs and back to the heart from where it is pumped to the rest of the body.

Question 11: Why is it necessary to excrete waste products?
Answer:
When our cells perform their functions, certain waste products are released. These are toxic and hence need to be removed from the body.

Question 12: Draw a diagram of the human excretory system and label the various parts.
Answer:

 

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US