NCERT Class 7 Geography Chapter 7 - Human Environment - Settlement, Transport and Communication


Chapter 7 - Human Environment - Settlement, Transport and Communication

Question and Answers
Question 1: What are the four means of transport?
Answer:
The four means of transport are roadways, railways, waterways and airways.

Question 2: What do you understand by the term ‘settlement’?
Answer:
The term ‘Settlements’ means the places where human beings built their homes. Before human beings lived in forests and in caves, but with time and advancement in vegetation, humans made homes to create settlements.

Question 3: Which are the activities practiced by the rural people?
Answer:
The activities practiced by rural people are agriculture, fishing, forestry, crafts work etc are practiced by the rural people.

Question 4: Mention any two merits of railways.
Answer:
The 2 merits of railways are:
*Heavy goods like bricks can be easily transported to longer distances within a shorter period of time.
*It is also cheaper means of transport.

Question 5: What do you understand by communication?
Answer:
The communication is the process by which we convey messages to others. Technology like telephones, mobile phones and the internet has helped us discover faster means of communication.

Question 6: What is mass media?
Answer:
The different means of communication like radio, television and newspapers have brought about an information revolution in the country. This mode of providing information is known as mass media.

Question 7: Tick the correct answer:
(i) Which is not a means of communication?
a) Telephone
b) Books
c) Table
Answer:
c) Table

(ii) Which type of road is constructed under the ground?
a) Fly over
b) Expressways
c) Subways
Answer:
c) Subways

(iii) Which mode of transport is most suitable to reach an island?
a) Ship
b) Train
c) Car
Answer:
a) Ship

(iv) Which vehicle does not pollute the Environment?
a) Cycle
b) Bus
c) Aeroplane
Answer:
a) Cycle

Question 8: Today’s world is shrinking. Give reason.
Answer:
Today’s world is shrinking because of the better means of transportation and communication. People can communicate with anyone across the world while they are sitting at their home and can cover the longest distances within the shortest period of time. This has enabled people to easily get in contact with each other and has made the world well-connected.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Click on any of the below text for additional links:

Class 6

→ Class 6 Computer Kips Solutions
→ Class 6 Gul Mohar English Solutions
→ Class 6 Map Pointing Solutions
→ Class 6 NCERT Civics Solutions
→ Class 6 NCERT Geography Solutions
→ Class 6 NCERT History Solutions
→ Class 6 NCERT Maths Solutions
→ Class 6 NCERT Science Solutions

Class 7

→ Class 7 Computer Kips Solutions
→ Class 7 Gul Mohar English Solutions
→ English Grammar Class 7
→ English Writing Skills Class 7
→ Class 7 Map Pointing Solutions
→ Class 7 NCERT Civics Solutions
→ Class 7 NCERT Civics Notes
→ Class 7 NCERT Civics Extra Questions
→ Class 7 NCERT Geography Solutions
→ Class 7 NCERT Geography Notes
→ Class 7 NCERT Geography Extra Questions
→ Class 7 NCERT History Solutions
→ Class 7 NCERT History Notes
→ Class 7 NCERT History Extra Questions
→ Class 7 NCERT Maths Solutions
→ Class 7 NCERT Science Solutions
→ Class 7 NCERT Science Notes
→ Class 7 NCERT Science Extra Questions

Class 8

→ Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
→ Class 8 Gul Mohar English Solutions
→ English Grammar Class 8
→ English Writing Skills Class 8
→ Class 8 Map Pointing Solutions
→ Class 8 NCERT Civics Solutions
→ Class 8 NCERT Civics Notes
→ Class 8 NCERT Civics Extra Questions
→ Class 8 NCERT Geography Solutions
→ Class 8 NCERT Geography Notes
→ Class 8 NCERT Geography Extra Questions
→ Class 8 NCERT History Solutions
→ Class 8 NCERT History Notes
→ Class 8 NCERT History Extra Questions
→ Class 8 NCERT Maths Solutions
→ Class 8 NCERT Science Solutions
→ Class 8 NCERT Science Notes
→ Class 8 NCERT Science Extra Questions
→ Class 8 NCERT Science Exemplar
→ Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9

→ Class 9 Kips Artificial Intelligence Solutions
→ Class 9 Map Pointing Solutions
→ Class 9 NCERT Civics Solutions
→ Class 9 NCERT Geography Solutions
→ Class 9 NCERT History Solutions
→ Class 9 NCERT Maths Solutions
→ Class 9 NCERT Science Solutions

Class 10

→ Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
→ Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
→ Class 10 NCERT Civics Solutions
→ Class 10 NCERT Civics Notes
→ Class 10 NCERT Civics Extra Questions
→ Class 10 NCERT Geography Solutions
→ Class 10 NCERT Geography Notes
→ Class 10 NCERT Geography Extra Questions
→ Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
→ Class 10 NCERT History Extra Questions
→ Class 10 NCERT Maths Solutions
→ Class 10 NCERT Science Solutions
→ Class 10 NCERT Science Notes
→ Class 10 NCERT Science Extra Questions

Computer Languages

→ Python Basics

Extra Activities

→ Extra Activities

Extra Knowledge

→ Extra Information
→ General Knowledge
→ Historical Places in India
→ Latest technology
→ Physical Sciences
→ Facts

• Mathematics quick links
→ Mathematical Terms
→ Maths Tricks

Home Top