Kips Class 7 IT Beans Chapter 6 Working with Flash CS3

Chapter 6 Working with Flash CS3

Brain Developers
A. Fill in the blanks:
1. Flash is a powerful animation software package developed by Adobe System.

2. The workspace is the arrangement of various flash elements such as To
ols Panel, Control Panel, Property Inspector and Windows.
3. The stage is the large white space that is seen at the centre of the workspace.
4. The gray area surrounding the stage is called the work area

5. The timeline is a fixed window that stays on top of every object in the workspace.

6. Layers are like multiple film strips stacked on the top of one another, each containing a different image that appears on stage.


B. State True or False:
1. The shortcut key to import a picture is Ctrl + G. (
False)
Correct Answer: The shortcut key to import a picture is Ctrl + R.
2. Tweened animation is a form of animation in which you change the contents of every frame for creating an animation. (
False)
Correct Answer: Frame by Frame animation is a form of animation in which you change the contents of every frame for creating an animation.
3. Radial gradient changes colour in a circular outward direction starting from point. (
True)
4. The default stage size is 550 × 400 pixels. (
True)
5. The Tools section consists of tools for zooming and panning the application window. (
False)
Correct Answer: The View section consists of tools for zooming and panning the application window.
6. Jonathan Gay is considered as the main programmer and visionary of Flash. (
True)

C. Application Based Question:
1. Mohit created an animation file using Flash. He wants to convert an object to symbol using shortcut key. Which shortcut key should he use?
Answer:
He can use F8 to convert an object to symbol.

2. Chetna created a file in Flash and saved it in her computer. Next day she was unable to find the same file. Suggest her the file extension which she can use to easily search that particular file.
Answer:
The extension file of a Flash document is .fla.

D. Multiple Choice Questions:
1. What are the little rectangular cells called that appear on the Timeline?
a) Frames
b) Layers
c) Keyframes

Answer:
a) Frams

2. Which of the shortcut key is used to insert a frame?
a) F2
b) F5
c) F10

Answer: b) F5

3. Which  shortcut key do we use to display document properties dialog box?
a) Ctrl + F3
b) Ctrl + J
c) Ctrl + C

Answer: b) Ctrl + J

4. Which panel acts as a store house in Flash?
a) Library
b) Tools
c) Properties

Answer: a) Library

5. Which shortcut key is used to play the animation in Flash?
a) Ctrl + Alt
b) Shift + Enter
c) Ctrl + Enter

Answer: c) Ctrl + Enter

6. What is the file extension of Flash?
a) .fla
b) .flash
c) .fas

Answer: a) .fla

E. Answer in one line or sentence:
1. What are the default stage dimensions displayed on the Flash Window?
Answer:
550 x 400

2. Name the parts of tool panel.
Answer:
Tools panel consists of 4 parts
• The Tools section
• The View section
• The Colors section
• The Options section

3
. Briefly explain the two methods for creating an animation in Flash.
Answer:
There are two methods for creating an animation in Flash:
• Frame by Frame animation - In this animation, we create an image in every frame.
• Tweened animation - In this animation, we crate the starting and ending keyframes to animate the object. Flash itself creates the motion effects in between the frames.

4. Name the types of  gradients in Flash.
Answer:
The two types of gradients in Flash are
• Linear Gradient
• Radial Gradient

F. Answer the following:
1. What do you know about Flash?
Answer:
Flash is a powerful animation software package developed by Adobe Systems (formerly Macromedia). Flash provides a versatile and easy way to create animation that consists of images, sounds and video with various effects.

2. Differentiate between Frame and Keyframe.
Answer:
Frames in Flash can be defined as the little rectangular cells that appear on the timeline. Each frame has a number whereas Keyframes are special type of  frames where we define some change to objects properties  for an animation like the position, color, shape etc.

3. What does Property inspector display?
Answer:
The Property inspector is a panel that displays the properties of the selected object (text, symbol, an image, a line or a shape). The list of properties also vary in the Property inspector.

4. Describe the term Gradient.
Answer:
Gradient means filling color in an object light to dark that basically gives shade to an object or a color formed by mixing of 2 or more colors in an object.

5. How will you rotate an object?
Answer:
We can rotate an object by following these steps:
• Select the object.
• Select Modify > Transform > Rotate and Skew
• Click on the corner handle of the object, the pointer changes to rotation handle.

6. How will you import graphics from another file?
Answer:
We can import graphics from another file by following these steps:
• Select the file > Import > Import to stage
• You will get Import dialogue box.
• Browse the filename to import. Select the file name and then click on open.
• The picture will placed on the stage.

7. Briefly explain the term Animation.
Answer:
Animation involves the series of still images, usually painted or sketched, displayed in rapid sequence. Then only it appears to show some movement. Animations in Flash is created by changing the contents of successive form.

8. What do you understand by Tint Tweening?
Answer:
Tint Tweening is used to change the color of an object. Tint effect work only on symbols and can't be added to the object that are drawn directly on the canvas of the movie.

3 comments:

  1. Thanks for this post... It was very very helpful for me in solving the MCQ'S of this chapter

    ReplyDelete
  2. Thank you for this, It helped me complete my notes for this chapter

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome! If you found this website helpful, do share it with your friends!

      You can also follow us on
      • Facebook: https://business.facebook.com/EducationWithVS/
      • Twitter: https://twitter.com/EducationWithVS
      • Pinterest: https://in.pinterest.com/EducationWithVS/

      Delete

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US