NCERT Class 7 Maths Chapter 3 Data and Handling Exercise 3.1

Chapter 3 Data and Handling Exercise 3.1

Question 1: Find the range of heights of any ten students of your class.
Answer:

133, 143, 132, 211, 167, 110, 151, 199, 187, 201
The highest value is = 211 cm
The lowest value is = 110 cm
Range of heights = highest value - lowest value
= 211 - 110
= 101 cm

Question 2: Organise the following marks in a class assessment, in a tabular form.
4, 6, 7, 5, 3, 5, 4, 5, 2, 6, 2, 5, 1, 9, 6, 5, 8, 4, 6, 7
(i) Which number is the highest?
(ii) Which number is the lowest?
(iii) What is the range of the data?
(iv) Find the arithmetic mean.
Answer:

(i) 9 is the highest number.
(ii) 1 is the lowest number.
(iii) Range of marks = highest value - lowest value
(iv) Arithmetic mean = sum of observation/number of observations
= 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 + 8 + 9/9
= 45/9
= 5

Question 3: Find the mean of the first five whole numbers.
Answer:
First five whole numbers = 0, 1, 2, 3, 4
Mean = sum of observations/number of observations
= 0 + 1 + 2 + 3 + 4/5
= 10/5
= 2
Therefore, the mean of first five whole numbers is 2.

Question 4: A cricketer scores the following runs in eight innings:
58, 76, 40, 35, 46, 45, 0, 100. Find the mean score.
Answer:

Mean = sum of observations/number of observations
= 58 + 76 + 40 + 35 + 46 + 45 + 0 + 100/8
= 400/8
= 50
Therefore, the mean score of runs in eight innings is 50.

Question 5: Following table shows the points of each player scored in four games:

Now answer the following questions:
(i) Find the mean to determine A’s average number of points scored per game.
(ii) To find the mean number of points per game for C, would you divide the total points by 3 or by 4? Why?
(iii) B played in all the four games. How would you find the mean?
(iv) Who is the best performer?
Answer:

(i) Mean = sum of observations/number of observations
= 14 + 16 + 10 + 10/4
= 50/4
= 12.5
(ii) To find the mean number of points per game for C, we will divide the total points by 3 because C played only 3 games.
(iii) B played all the four games, so we will divide the total points by 4.
Mean = sum of observations/number of observations
= 0 + 8 + 6 + 4/4
= 18/4
= 4.5
(iv) Mean of Player A = sum of observations/number of observations
= 14 + 16 + 10 + 10/4
= 50/4
= 12.5
Mean of Player B = sum of observations/number of observations
= 0 + 8 + 6 + 4/4
= 18/4
= 4.5
Mean of Player C = sum of observations/number of observations
= 8 + 11 + 13/3
= 32/3
= 10.67
Compare
Player A mean = 12.5
Player B mean = 4.5
Player C mean = 10.67
In comparison, Player A has the highest mean.
Therefore, Player A is the best performer.

Question 6: The marks (out of 100) obtained by a group of students in a science test are 85, 76, 90, 85, 39, 48, 56, 95, 81 and 75. Find the:
(i) Highest and the lowest marks obtained by the students.
(ii) Range of the marks obtained.
(iii) Mean marks obtained by the group.
Answer:

Ascending order of marks = 39, 48, 56, 75, 76, 81, 85, 85, 90, 95
(i) Highest marks = 95
Lowest marks = 39
(ii) Range = Highest marks - Lowest marks
= 95 - 39
= 56
(iii) Mean = sum of observations/number of observations
= 39, 48, 56, 75, 76, 81, 85, 85, 90, 95/10
= 730/10
= 73

Question 7: The enrolment in a school during six consecutive years was as follows: 1555, 1670, 1750, 2013, 2540, 2820. Find the mean enrolment of the school for this period.
Answer:

Mean = Sum of all observations/ Number of observations
= 1555 + 1670 + 1750 + 2013 + 2540 + 2820/ 6
= 12348/6
= 2058
Therefore, the mean enrolment of the school for this given period is 2058.

Question 8: The rainfall (in mm) in a city on 7 days of a certain week was recorded as follows:

(i) Find the range of the rainfall in the above data.
(ii) Find the mean rainfall for the week.
(iii) On how many days was the rainfall less than the mean rainfall.
Answer:

(i) Range = Highest observation - Lowest observation
= 20.5 - 0.0
= 20.5 mm
(ii) Mean = Sum of observations/ Number of observation
= 0.0 + 12.2 + 2.1 + 0.0 + 20.5 + 5.5 + 1.0/ 7
= 41.3/7
= 5.9 mm
(iii) 5 (Monday, Wednesday, Thursday, Saturday and Sunday) days are the days in which the rainfall was less than the mean rainfall.

Question 9: The heights of 10 girls were measured in cm and the results are as follows:
135, 150, 139, 128, 151, 132, 146, 149, 143, 141.
(i) What is the height of the tallest girl?
(ii) What is the height of the shortest girl?
(iii) What is the range of the data?
(iv) What is the mean height of the girls?
(v) How many girls have heights more than the mean height.
Answer:

Height of students in ascending order - 128, 132, 135, 139, 141, 143, 146, 149, 150, 151
(i) The height of the tallest girl is 151 cm.
(ii) The height of the shortest girl is 128 cm.
(iii) Range = Highest observation - Lowest observation
= 151 - 128
= 23 cm
(iv) Mean = Sum of observations/ Number of observations
= 128 + 132 + 135 + 139 + 141 + 143 + 146 + 149 + 150 + 151/ 10
= 1414/10
= 141.4 cm
(v) 5 girls have heights more than the mean height.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US