NCERT Class 9 Maths Chapter 1 Number Systems Exercise 1.3

Chapter 1 Number Systems Exercise 1.3

Question 1: Write the following in decimal from and say what kind of decimal expansion each has:
i) 36/100
ii) 1/11
iii) 4 1/8
iv) 3/13
v) 2/11
vi) 329/400
Answer:

i) 36/100 = 0.36 (Terminating because denominator contains the factors of powers of 2 and 5)
ii) 1/11  = 0.09 (Non-Terminating Repeating because the denominator does not contain the factors of powers of 2 and 5)
iii) 4 1/8 = 4.125 (Terminating because denominator contains the factors of powers of 2)
iv) 3/13 = 0.230… (Non-Terminating Repeating because denominator does not contain the factors of powers of 2 and 5)
v) 2/11 = 0.18 (Non-Terminating Repeating because denominator does not contain the factors of powers of 2 and 5)
vi) 329/400 = 0.8225 (Terminating because denominator contains the factors of powers of 2 and 5)

Question 2: We know that 1/7 = 0.142857. Can you predict what the decimal expansion of 2/7, 3/7, 4/7, 5/7, 6/7 are, without actually doing the long division? If so, how?
[Hint: Study the remainders while finding the value of 1/7 carefully]
Answer:

Since, 1/7 = 0.142857
2 × 1/7 = 2/7
2 × 0.142857 = 0.285714
3 × 1/7 = 3/7
3 × 0.142857 = 0.428571
4 × 1/7 = 4/7
4 × 0.142857 = 0.571428
5 × 1/7 = 5/7
5 × 0.142857 = 0.714285
6 × 1/7 = 6/7
6 × 0.142857 = 0.857142

Question 3: Express the following in the form of p/q, where p and q are integers and q ≠ 0.
i) 0.6
ii) 0.47
iii) 0.001
Answer:

i)
x = 0.666…
10x = 6.666…
x = 0.666…
9x = 6
x = 6/9
x = 2/3

ii)
x = 0.4777…
10x = 4.777…
100x = 47.777…
-10x = 4.777….
90x = 43
x = 43/90

iii)
x = 0.001001001…
1000x = 1.001001001…
-x = 0.001001001…
999x = 1
x = 1/999

Question 4: Express 0.99999… in the form p/q. Are you surprised by your answer? With your teacher and classmates discuss why the answer makes sense.
Answer:

x = 0.999…
10x = 9.999…
-x = 0.999…
9x = 9
x = 9/9 or 1

Question 5: What can the maximum number of digits be in the repeating block of digits in the decimal expansion of 1/17? Perform the division to check your answer.
Answer:

Number Systems Exercise 1.3 Question 5 Solution

Question 6: Look at several examples of rational numbers in the form p/q (q ≠ 0), where p and q are integers with no common factors other than 1 and having terminating decimal representations (expansions). Can you guess what property q must satisfy?
Answer:
The prime factorisation of q has only powers of 2 or powers of 5 or both.

Question 7: Write three numbers whose decimal expansions are non-terminating non-recurring.
Answer:

0.956509267…
0.7200710201…
0.76700769907…

Question 8: Find three different irrational numbers between the rational numbers 5/7 and 9/11.
Answer:

5/7 × 11/11 = 55/77
9/11 × 7/7 = 63/77
55/77 = 0.7142199…
63/77 = 0.818181…
Hence, the rational numbers between 5/7 and 9/11 are
0.724130…
0.796120…
0.80010001…

Question 9: Classify the following numbers as rational or irrational according to their type:
i) √23
ii) √225
iii) 0.3796
iv) 7.478478…
v) 1.101001000100001…
Answer:

i) √23 = 4.795…
As the number is Non-Terminating Non-Recurring, it is an irrational number.
ii) √225 = 15
As the number can be represent in the p/q form, it is an rational number.
iii) 0.3796
As the number is terminating, it is an rational number.
iv) 7.478478…
As the number is Non-Terminating Non-Recurring, it is an irrational number.
v) 1.101001000100001…
As the number is Non-Terminating Non-Recurring, it is an irrational number.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US