GK Questions

GK Questions

Question 1: The philosophy of fundamental rights was derived from the constitution of which country?
Answer:
 United States

Question 2: Which legislation is used as a foundation for deriving the structural part of the Constitution of India?
Answer:
 The Government of India Act, 1935

Question 3: When was fundamental duties of the citizen added to the constitution?
Answer:
 In 1976, by the 42nd constitutional amendment act

Question 4: Which word was added to the Preamble of the Indian Constitution by the 42nd Constitutional Amendment Act?
Answer:
 Secular

Question 5: 'Equality of opportunity for all citizen in matters of public employment' - is part of which article of the constitution?
Answer:
 Article 16

Question 6: Which part of the Indian Constitution enumerated directive principle of the state policy?
Answer:
 Part IV

Question 7: In which year the voting rights (Universal adult franchise) was reduced from 21 years to 18 years?
Answer:
 In 1989, by the 61st Constitutional Amendment Act of 1988.

Question 8: Which article of the constitution provides for financial emergency on the grounds of threat to the financial stability or credit of India?
Answer:
 Article 360

Question 9: Why the 73rd and 74th constitutional amendment act 1992 are considered as a landmark?
Answer:
 They provided for rural and urban local government which is not found in any other constitution of the world.

Question 10: Which constitutional amendment gave protection to the cooperative societies?
Answer:
 97th constitutional amendment Act of 2011

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US