Kips Class 10 AI Unit 1: Communication Skills-II (Communication Barriers)


Unit 1: Communication Skills-II (Communication Barriers)

Assessment Time
A. Select the correct option.
1. The linguistic issues are also known as .................................... issues.
a. Verbal
b. Semantic
c. Eternal
Answer: b. Semantic

2. Being in a .................................... frame of mind while communicating, helps in building trust.
a. Balanced
b. Anxious
c. Unbalanced
Answer: a. Balanced

3. The .................................... barriers occur due to some inherent traits or the frame of mind of the communication:
a. Internal
b. External
c. Emotional
Answer: a. Internal

4. The .................................... barriers occur due to factors which are outside our body and mind.
a. Internal
b. Linguistic
c. External
Answer: c. External

5. .................................... is an example of an external barrier.
a. Gestures
b. Emotions
c. Weak telephone signal
Answer: c. Weak telephone signal

B. Fill in the blanks.
1. A communication barrier is an obstacle that prevents the receiver from understanding the message.

2. One must avoid using complicated terminology during communication.

3. Active listening means fully concentrating on what is being said rather than just hearing the message.

4. Non-verbal gestures are less effective than face-to-face communication.

5. One important way to overcome all the different types of communication barriers is seeking feedback from the receiver.

C. Answer the following questions.
1. Mention any two factors responsible for causing Internal barriers during communication.
Answer:
 The two factors responsible for causing internal barriers during communication are:
• Poor listening skills: Poor listeners don't attend carefully to all the information being given by the speaker, i.e., both verbal and non-verbal signals, including intonation and body language.

• Fatigue, disinterest, or excitement: Sometimes, the receiver may be too excited, tired, or the topic of conversation may not be interesting for the receiver. This may result in a lack of attention to what the sender is stating.

2. Why is it important to overcome communication barriers?
Answer:
Barriers become a root cause for many problems as they can hamper productive and effective communication. This might lead to poor relationships, loss of trust, misunderstanding, waste of time and energy, and other such undesirable outcomes. Therefore it is essential to overcome these barriers to ensure smooth and effective communication.

3. What care should be taken while giving feedback?
Answer: The following are some care that must be taken while giving feedback:
• Be positive: Focus on what the person is doing well when giving feedback (and not just what they can improve upon).

• Focus on the behavior, not the person: When discussing about a problem with performance, keep your emotions in check. Focus on the actions of the individual, not the person.
 
• Provide feedback from a neutral place: Feedback is really a piece of information or observation you are sharing. Once a person receives the feedback from a neutral space, the person can decide to change or not.

1 comment:

Also read!

Click on any of the below text for additional links:

Class 6

→ Class 6 Computer Kips Solutions
→ Class 6 Gul Mohar English Solutions
→ Class 6 Map Pointing Solutions
→ Class 6 NCERT Civics Solutions
→ Class 6 NCERT Geography Solutions
→ Class 6 NCERT History Solutions
→ Class 6 NCERT Maths Solutions
→ Class 6 NCERT Science Solutions

Class 7

→ Class 7 Computer Kips Solutions
→ Class 7 Gul Mohar English Solutions
→ English Grammar Class 7
→ English Writing Skills Class 7
→ Class 7 Map Pointing Solutions
→ Class 7 NCERT Civics Solutions
→ Class 7 NCERT Civics Notes
→ Class 7 NCERT Civics Extra Questions
→ Class 7 NCERT Geography Solutions
→ Class 7 NCERT Geography Notes
→ Class 7 NCERT Geography Extra Questions
→ Class 7 NCERT History Solutions
→ Class 7 NCERT History Notes
→ Class 7 NCERT History Extra Questions
→ Class 7 NCERT Maths Solutions
→ Class 7 NCERT Science Solutions
→ Class 7 NCERT Science Notes
→ Class 7 NCERT Science Extra Questions

Class 8

→ Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
→ Class 8 Gul Mohar English Solutions
→ English Grammar Class 8
→ English Writing Skills Class 8
→ Class 8 Map Pointing Solutions
→ Class 8 NCERT Civics Solutions
→ Class 8 NCERT Civics Notes
→ Class 8 NCERT Civics Extra Questions
→ Class 8 NCERT Geography Solutions
→ Class 8 NCERT Geography Notes
→ Class 8 NCERT Geography Extra Questions
→ Class 8 NCERT History Solutions
→ Class 8 NCERT History Notes
→ Class 8 NCERT History Extra Questions
→ Class 8 NCERT Maths Solutions
→ Class 8 NCERT Science Solutions
→ Class 8 NCERT Science Notes
→ Class 8 NCERT Science Extra Questions
→ Class 8 NCERT Science Exemplar
→ Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9

→ Class 9 Kips Artificial Intelligence Solutions
→ Class 9 Map Pointing Solutions
→ Class 9 NCERT Civics Solutions
→ Class 9 NCERT Geography Solutions
→ Class 9 NCERT History Solutions
→ Class 9 NCERT Maths Solutions
→ Class 9 NCERT Science Solutions

Class 10

→ Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
→ Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
→ Class 10 NCERT Civics Solutions
→ Class 10 NCERT Civics Notes
→ Class 10 NCERT Civics Extra Questions
→ Class 10 NCERT Geography Solutions
→ Class 10 NCERT Geography Notes
→ Class 10 NCERT Geography Extra Questions
→ Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
→ Class 10 NCERT History Extra Questions
→ Class 10 NCERT Maths Solutions
→ Class 10 NCERT Science Solutions
→ Class 10 NCERT Science Notes
→ Class 10 NCERT Science Extra Questions

Computer Languages

→ Python Basics

Extra Activities

→ Extra Activities

Extra Knowledge

→ Extra Information
→ General Knowledge
→ Historical Places in India
→ Latest technology
→ Physical Sciences
→ Facts

• Mathematics quick links
→ Mathematical Terms
→ Maths Tricks

Home Top