NCERT Class 10 Civics Chapter 1 - Power-Sharing Extra Questions

Chapter 1 - Power-Sharing Extra Questions

Multiple Choice Questions
1. Which of the following features are common to Indian and Belgian form of power-sharing arrangements?
A. Power is shared among governments at different levels.
B. Power is shared among different organs of government.
C. Power is shared among different social groups.
D. Power is shared among different parties and takes the form of competition.
a) A, B, C, D
b) B, C and D
c) A and C
d) A, C and D
Answer:
b) B, C and D

2. In dealing with power sharing, which one of the following statements is NOT correct about democracy?
a) People are the source of all political power.
b) In a democracy, people rule themselves j through institutions of self-governance.
c) In a democracy, due respect is given to diverse groups and views that exist in a society.
d) In a democracy, if the power to decide is dispersed, it is not possible to take quick decisions and enforce them.
Answer:
d) In a democracy, if the power to decide is dispersed, it is not possible to take quick decisions and enforce them.

3. A belief that the majority community should be able to rule a country in whichever way it wants, by disregarding the wishes and needs of the minority is:
a) Power Sharing
b) Central Government
c) Majoritarianism
d) Community Government
Answer:
c) Majoritarianism

4. A system of ‘checks and balances’ is another name for which one of the following power-sharing arrangements:
a) Power sharing among different social groups
b) Vertical division of power or power shared among different levels of government
c) Horizontal division of power or power shared among different organs of the government
d) Power sharing in the form of political parties, pressure groups and governments
Answer:
c) Horizontal division of power or power shared among different organs of the government

5. Which one of the following statements about power-sharing arrangements is correct?
a) Power sharing is necessary only in societies which have religious, linguistic or ethnic divisions
b) Power sharing is suitable only for big countries that have regional divisions
c) Every society needs some form of power sharing even if it is small or does not have social divisions
d) Power-sharing is not necessary at all
Answer:
c) Every society needs some form of power sharing even if it is small or does not have social divisions

6. Consider the following statements about the ethnic composition of Sri Lanka:
A. Major social groups are the Sinhala- speaking (74%) and Tamil-speaking (18%)?
B. Among the Tamils, there are two sub-groups, Sri Lankan Tamils and Indian Tamils.
C. There are about 7% Christians, who are both Tamil and Sinhala.
D. Most of the Sinhala-speaking are Hindus or Muslims and most of the Tamil-speaking are Buddhists.
Which of the above statements are correct?
a) A, B, C
b) A, B, D
c) B, C, D
d) A, B, C, D
Answer:
a) A, B, C

7. Prudential reasons of power sharing stress on the facts that:
A. It ensures the stability of political order
B. It reduces the possibility of conflict between social groups
C. It gives a fair share to minority
D. It is the very spirit of democracy
Which of the above statements are correct?
a) A, B
b) A, C and D
c) All are correct
d) A, B & C
Answer:
d) A, B & C

8. Tamil natives of Sri Lanka are called the
a) Indian Tamils
b) Muslim Tamils
c) Sri Lankan Tamils
d) Christian Tamils
Answer:
c) Sri Lankan Tamils

9. The term Eelam stands for
a) government
b) state
c) country
d) political party
Answer:
b) State

10. Division of powers between higher and lower levels of government is called
a) horizontal division
b) parallel division
c) vertical division
d) none of the above
Answer:
c) vertical division

11. Which two languages are generally spoken in Belgium?
a) French and English
b) Dutch and Sinhala
c) French and Sinhala
d) Dutch and French
Answer:
d) Dutch and French

12. Brussels is the capital of
a) Belgium
b) the Netherland
c) Sri Lanka
d) West Indies
Answer:
a) Belgium

13. System of ‘checks and balances’ is another name for which one of the following power-sharing arrangements:
a) Power sharing among different social groups
b) Vertical division of power or power shared among different levels of government
c) Horizontal division of power or power shared among different organs of the government
d) Power sharing in the form of political parties, pressure groups and movement
Answer:
c) Horizontal division of power or power shared among different organs of the government

14. Power sharing is:
a) the very spirit of democracy
b) separation of powers at different levels
c) system of checks and balances
d) a type of balancing powers
Answer:
a) the very spirit of democracy

15. Who elects the community government in Belgium?
a) People belonging to one language community only
b) By the leader of Belgium
c) The citizens of the whole country
d) The community leaders of Belgium
Answer:
a) People belonging to one language community only

16. In which year Sri Lanka emerged as an independent country?
a) 1947
b) 1948
c) 1949
d) 1950
Answer:
b) 1948

17. Which is the state religion of Sri Lanka?
a) Buddhism
b) Hinduism
c) Islam
d) Christianity
Answer:
a) Buddhism

18. Which major social group constituted the largest share in population of Sri Lanka?
a) Sinhalas
b) Sri Lankan Tamils
c) Indian Tamils
d) Muslims
Answer:
a) Sinhalas

19. Which language is spoken by the majority of Belgians?
a) German
b) French
c) Dutch
d) English
Answer:
c) Dutch

20. Which religion is followed by Sinhala speaking people?
a) Hindus
b) Muslims
c) Buddhists
d) None of these
Answer:
c) Buddhists

21. Which language was declared as the only official language of Sri Lanka by an Act passed in 1956?
a) Tamil
b) Sinhala
c) Hindi
d) English
Answer:
b) Sinhala

22. Which of the following is not one of the three organs of government powers are shared?
a) Legislature
b) Bureaucracy
c) Executive
d) Judiciary
Answer:
b) Bureaucracy

23. Which of the following is not one of the aspects of federal division of powers?
a) Sharing of powers among central provincial and local governments
b) Division of powers involving higher and lower levels of government
c) The Constitution clearly lays down powers of different levels of government
d) There is no vertical division of powers
Answer:
d) There is no vertical division of powers

24. What led to non-sharing of power?
a) Peace among all the communities
b) The tyranny of the majority and oppression of minority
c) Negation of the very spirit of democracy
d) Both (b) and (c)
Answer:
d) Both b) and c)

25. How many times was the Constitution of Belgium amended between 1970 and 1993?
a) Two times
b) Three times
c) Five times
d) Four times
Answer:
d) Four times

Fill in the Blanks
26. When European countries came together to form the European Union (EU),
Brussels was chosen as the headquarters.

27. The
horizontal distribution of power is also called a system of checks and balances.

28. The religion followed by Sinhala-speaking people in Sri Lanka is
Buddhism.

29.
Vertical division of power means power to be shared among the government at different levels.

30. In
Belgium leaders realised that unity of the country is possible by respecting the interests of different communities.

31. In the year
1956 an Act was passed to recognise Sinhala as the official language.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

• Class 9

Class 9 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 9 Map Pointing Solutions
Class 9 NCERT Civics Solutions
Class 9 NCERT Geography Solutions
Class 9 NCERT History Solutions
Class 9 NCERT Maths Solutions
Class 9 NCERT Science Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts (Animals)
Facts (Extra)

• Mathematics quick links
Cubes of numbers
Squares of numbers
Mathematical Terms
Maths Tricks