NCERT Class 7 Civics Chapter 2 - Role of Government in Health Extra Questions

Chapter 2 - Role of Government in Health Extra Questions

Multiple Choice Questions
1. On which of the following does our good health depend?
a) Clean drinking water
b) Pollution-free environment
c) Hygienic food
d) All of these
Answer:
d) All of these

2. How much percentage of all communicable diseases are water borne?
a) 31%
b) 21%
c) 60%
d) 20%
Answer:
b) 21%

3. Which of the following is NOT a communicable disease?
a) Worms
b) Hepatitis
c) Diabetes
d) Diarrhoea
Answer:
c) Diabetes

4. In which of the following healthcare facility is costly?
a) Private
b) Public
c) Both
d) None are same
Answer:
a) Private

5. Tax money is used to fund which of the activities?
a) Education
b) Defence
c) Road
d) All of these
Answer:
d) All of these

6. Who run the public hospitals?
a) Government
b) Private organisations
c) Both of these
d) None of these
Answer:
a) Government

7. What is the full form of PHC?
a) Private Health Centre
b) Public Health Court
c) Primary Health Centre
d) All of these
Answer:
c) Primary Health Centre

8. What does RMP mean?
a) Registered Medical Practitioners
c) Recognised Medical Practitioners
b) Retired Medical Practitioners
d) All of these
Answer:
a) Registered Medical Practitioners

9. What percentage of people can afford required medical care?
a) 50%
b) 20%
c) 22%
d) 21%
Answer:
b) 20%

10. Good health depend upon:
a) Health care facilities
b) Basic Amenities
c) Social conditions
d) All of these
Answer:
d) All of these

11. ______ is the third largest producer of medicine in the world.
a) Canada
b) Greenland
c) India
d) Argentina
Answer:
c) India

12. What percentage of state budget is allocated to panchayat in Kerala?
a) 50%
b) 20%
c) 30%
d) 40%
Answer:
d) 40%

13. In which year did Kerala government made changes in state budget for panchayat?
a) 1997
b) 1995
c) 1996
d) 1999
Answer:
c) 1996

14. In which continent is Costa Rica situated?
a) South America
b) North America
c) Australia
d) Asia
Answer:
a) South America

15. ___________ refers to foreigners who come to this country specifically for medical treatment at hospitals that offer world-class facilities at a lower cost than what they would have to pay in their own countries.
a) Medical tourists
b) Private hospitals
c) Public hospitals
d) None of these
Answer:
a) Medical tourists

16. What is the full form of OPD?
a) Out Patient Department
b) Out Public Department
c) Both a) and b)
d) None of these
Answer:
a) Out Patient Department

17. _________ are the moral principles that influence a person’s behaviour.
a) Ethics
b) Behaviour
c) Dignity
d) Respect
Answer:
a) Ethics

18. __________ are the chemical names of the drugs.
a) Generic names
b) Medicines
c) Petrochemicals
d) None of these
Answer:
a) Generic names

19. _______ is the generic name of Aspirin.
a) Glucophage
b) Acetyl salicylic acid
c) Metoprolol
d) Metformin
Answer: b) Acetyl salicylic acid

Match the following

Answer:


Answer the following questions:
20. What do people expect from government in a democracy?
Answer:
People in a democratic country expect the government to work for their welfare. This is done through the provision of education, health, employment, housing, development of roads, electricity, etc.

21. What is health?
Answer:
Health means our ability to remain from illness and injuries.

22. Write any 3 differences between public and private health care services in India.
Answer:

• Public Health Care
→ They are link so that they cover both Rural and Urban areas and provide treatment.
→ At the village level there are health centres where there is usually a nurse and a village health worker.
→ They are trained in dealing with common illness and work under the supervision of doctor at the Primary Health Centre (PHC)
• Private Health Centre
→ Private Health Centre facilities are not owned or controlled by the government.
→ Patients have to pay a lot of money for every service that they use.
→ They have special facility such as X-Ray, Ultrasound.

23. What do we need to prevent and treat diseases?
Answer:
In order to prevent and treat illnesses we need appropriate healthcare facilities. They are health centres, hospitals, laboratories for testing, ambulance services, blood banks, etc. They can provide the required care and services that patients need. In order to run these facilities we need health workers, nurses, qualified doctors and other health professionals who can advise, diagnose and treat illnesses. We also need medicines and equipments that are necessary for treating patients.

24. What are the different ways through which the government can take steps to provide healthcare for all?
Answer:
Government need to take some necessary steps to ensure everyone receive better health care facilities -
• More number of hospitals, health care centres and family welfare centre be step up.
• Workshops, Seminar and training camps must be organized to spread awareness among people.
• Organizing health checkup camps at regular interval for taking care of general people.
• Pulse polio campaign etc must be organized.

25. What are the two categories of healthcare services?
Answer:
The two categories of health services are
• Public health services
• Private health facilities

26. Explain the main features of Public Health Services.
Answer:
Main features of Public Health Services are
• The public health service is a chain of health centres and hospitals run by the government.
• They are linked together so that they cover both rural and urban areas and can also provide treatment to all kinds of problems - from common illnesses to special services.
• At the village level there are health centres where there is usually a nurse and a village health worker.
• They are trained in dealing with common illnesses and work under the supervision of doctors at the Primary Health Centre (PHC).
• Such a centre covers many villages in a rural area.
• At the district level is the District Hospital that also supervises all the health centres.
• In order to fulfil its commitment of providing health care to all citizens, the government has established these hospitals and health centres.
• Also, the resources needed to run these services are obtained from the money that we, the public, pay to the government as taxes. Hence, such facilities are meant for everyone.
• One of the most important aspects of the public health system is that it is meant to provide quality health care services either free or at a low cost, so that even the poor can seek treatment.
• Another important function of public health is to take action to prevent the spread of diseases such as TB, malaria, jaundice, cholera.

27. What are the reasons for the health services to be called public?
Answer:

• The health service is called ‘public’ for many reasons.
• In order to fulfil its commitment of providing health care to all citizens, the government has established these hospitals and health centres.
• Also, the resources needed to run these services are obtained from the money that we, the public, pay to the government as taxes. Hence, such facilities are meant for everyone.
• One of the most important aspects of the public health system is that it is meant to provide quality health care services either free or at a low cost, so that even the poor can seek treatment.
• Another important function of public health is to take action to prevent the spread of diseases such as TB, malaria, jaundice, cholera, diarrhoea, chikungunya, etc.
• This has to be organised by the government with the participation of people otherwise it is not effective.
• For example, when taking up a campaign to see that mosquitoes do not breed in water coolers, rooftops, etc., this has to be done for all houses in the area.

28. Explain the major features of private health services.
Answer:
The major features of private health services are
• Private Health Centre facilities have large number of doctors.
• There are many laboratories that do test and offer special facilities X-rays, Ultrasound.
• There are also shops from where we buy medicines.

29. What are private health facilities?
Answer:
Private health facilities are not controlled by the government. Here patients have to pay for every service they use. These may be run by large companies that manufacture or sell medicines.

30. Is adequate healthcare available to all of us? Explain.
Answer:
Adequate healthcare is not available to all. This is because private facilities are increasing but the public services are not. Private services located only in urban areas and are costly. Poor have to go to public services which are very crowded. They have to borrow money in case of an illness in the family. Only about 20% can afford all the medicines required and more than 40% have to borrow money. In case of women and tribal areas the health concerns are ignored.

31. What can be done to remove inequality in healthcare services?
Answer:

• Health condition of the people in our country is not good as they do not have equal access to health services.
• It is the responsibility of the government to provide quality healthcare services to all its citizens, especially the poor.
• Health is dependent on basic amenities and social conditions of the people. Hence, it is important to improve the health conditions of our people. And this can be done.

32. Give an account of the Kerala experience about healthcare services.
Answer:

• In 1996, the Kerala government made some major changes in the state.
• 40% of the entire state budget was given to panchayats.
• They could plan and provide for their requirements. This made it possible for a village to make sure that proper planning was done for water, food, women’s development and education.
• This meant that water supply schemes were checked, the working of schools and anganwadis was ensured and specific problems of the village were taken up.
• Health centres were also improved. All of this helped to improve the situation.
• Despite these efforts, however, some problems - such as shortage of medicines, insufficient hospital beds, not enough doctors - remained, and these needed to be addressed.

33. Discuss the Costa Rican Approach about Health.
Answer:

• Costa Rica is considered to be one of the healthiest countries in Central America.
• The main reason for this can be found in the Costa Rican Constitution.
• Several years ago, Costa Rica took a very important decision and decided not to have an army.
• This helped the Costa Rican government to spend the money that the army would have used, on health, education and other basic needs of the people.
• The Costa Rican government believes that a country has to be healthy for its development and pays a lot of attention to the health of its people.
• The Costa Rican government provides basic services and amenities to all Costa Ricans. For example, it provides safe drinking water, sanitation, nutrition and housing. Health education is also considered very important and knowledge about health is an essential part of education at all levels.

Fill in the blanks:
34. It is the responsibility of the
government to provide proper healthcare facilities to all.

35. The resources needed to run public health services are obtained from
taxes.

36.
Costa Rica is one of the healthiest country in North America.

37. In Kerala
40% of entire budget is given to Panchayats.

38. The full form of PHC is
Primary Health Centre.

39. RMP means
Registered Medical Practitioners.

40.
India is the third largest producer of medicine in the world.

41. The full form of OPD is
Out Patient Department.

42.
Acetyl salicylic acid is the generic name of Aspirin.

43. Generic names are the
chemical names of the drugs.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

• Class 9

Class 9 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 9 Map Pointing Solutions
Class 9 NCERT Civics Solutions
Class 9 NCERT Geography Solutions
Class 9 NCERT History Solutions
Class 9 NCERT Maths Solutions
Class 9 NCERT Science Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts (Animals)
Facts (Extra)

• Mathematics quick links
Cubes of numbers
Squares of numbers
Mathematical Terms
Maths Tricks