NCERT Class 7 Science Chapter 2 - Nutrition in Animals Extra Questions

Chapter 2 - Nutrition in Animals Extra Questions

Fill in the Blanks
1.
Ingestion is the process of taking food inside the body.

2.
Glucose is the simplest form of carbohydrate.

3. Amoeba digests its food inside
food vacuole.

4. Animal nutrition includes
nutrient requirement, mode of intake of food and its utilisation in the body.

5. Large intestine absorbs
water and salts from undigested food.

6. Cud chewing animals are called
ruminants.

7. The saliva breaks down the starch into
sugars.

8. The digestive juices break down the
proteins into simpler substances.

9. The full form of ORS is
Oral Rehydration Solution.

10. Starfish feeds on animals covered by hard shells of
calcium carbonate.

Answer the following questions:
11. What is the total number of teeth in an adult human?
Answer:
In an adult human, there are total 32 teeth.

12. Name the type of carbohydrate that can be digested by ruminants but not by humans. Give the reason also.
Answer:
Cellulose is the carbohydrate that can be digested by ruminants but not by humans because humans lack cellulose enzyme required to digest the cellulose.

13. Explain why we should not eat hurriedly.
Answer:
We should not eat hurriedly because if we ingest food in hurry or we talk or laugh while eating we experience hiccups, coughing or choking sensation.

14. Name the secretions of stomach which digest food.
Answer:
The inner lining of stomach secretes mucous hydrochloric acid and digestive juices.

15. What is assimilation?
Answer:
The process by which absorbed food is taken by body cells and is used for energy, growth and repair is called assimilation.

16. Describe alimentary canal briefly.
Answer:
Alimentary canal is the tube running from mouth to anus of human and animals here digestion and absorption of food take place.

17. The digestive juices are secreted into which part in amoeba?
Answer:
Digestive juices are secreted into the food vacuoles in amoeba.

18. Name the simple forms of carbohydrates, fats and proteins.
Answer:
The simple forms of following are listed below:
Carbohydrates - Glucose
Fats - Fatty acids and glycerol
Proteins - Amino acids

Multiple Choice Questions
19. Hydrochloric acid is secreted by
a) linings of small intestine
b) inner lining of stomach
c) pancreas
d) lining of liver
Answer:
b) inner lining of stomach

20. Which of the following pair of teeth differ in structure but are similar in function?
a) Canines and incisors
b) Molars and premolars
c) Incisors and molars
d) Premolars and canines
Answer:
b) Molars and premolars

21. The acid present in the stomach
a) kills the harmful bacteria that may enter along with the food
b) protects the stomach lining from harmful substances
c) digests starch into simpler sugars
d) makes the medium alkaline
Answer:
a) kills the harmful bacteria that may enter along with the food

22. The simplest form of protein is
a) fatty acids
b) glucose
c) glycerol
d) amino acids
Answer:
d) amino acids

23. The false feet of Amoeba are used for
a) movement only
b) capture of food only
c) capture of food and movement
d) none of above
Answer:
c) capture of food and movement

24. The absorption of nutrients or food components in its simpler form takes place in
a) blood vessels of small intestine wall
b) large intestine wall
c) gall bladder
d) liver
Answer:
a) blood vessels of small intestine wall

25. The tip or front of tongue taste
a) sour
b) bitter
c) salt and sweet
d) All of these
Answer:
c) salt and sweet

26. The finger-like projection presents on the inner lining of small intestine is called
a) villi
b) stomach
c) rumen
d) diarrhoea
Answer:
a) villi

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US