NCERT Class 10 Science Chapter 10 - Light - Reflection and Refraction Extra Questions

Chapter 10 - Light - Reflection and Refraction Extra Questions

1. A student very cautiously traces the path of a ray through a glass slab for different values of the angle of incidence (Li). He then measures the corresponding values of the angle of the angle of refraction (Lr) and the angle of emergence (Le) for every value of the angle of angle of incidence. On analyzing these measurements of angles, his conclusion would be
a) Li > Lr > Le
b) Li = Le > Lr
c) Li < Lr < Le
d) Li = Le < Lr
Answer:
b) Li = Le > Lr

2. A light ray enters from medium A to medium B as shown is the figure. The refractive index of medium B relative to A will be


a) Greater than unity
b) Less than unity
c) Equal to unity
d) Zero
Answer:
a) Greater than unity

3. The light changes its path as its medium changes. Which of the following is an incorrect statement?
a) Speed of light is different in different media.
b) Light changes its path because light only travels in a straight line.
c) Speed of light is dependent on medium through which it is passing.
d) The light chooses the path with minimum time, as it changes its medium.
Answer:
b) Light changes its path because light only travels in a straight line.

4. What is the unit of refractive index?
a) Pascal
b) Joule
c) No unit
d) m/s
Answer:
c) No unit

5. Light travels fastest in:
a) Vacuum
b) diamond
c) glass
d) turpentine
Answer:
a) Vacuum

6. If the speed of light in vacuum is 3 x 10^8 m/s, find speed of light in a medium of absolute refractive index 1.5.
a) 4.5 x 10^8 m/s
b) 1.5 x 10^8 m/s
c) 0.5 x 10^8 m/s
d) 2 x 10^8 m/s
Answer:
d) 2 x 10^8 m/s

7. The correct sequence of angle of incidence, angle of emergence, angle of refraction and lateral displacement shown in the following diagram by digits 1, 2, 3 and 4 is:

a) 2, 4, 1, 3
b) 2, 1, 4, 3
c) 1, 2, 4, 3
d) 2, 1, 3, 4
Answer:
b) 2, 1, 4, 3

8. The angle of incidence i and angle of refraction r are equal in a transparent slab when the value of angle of incidence is:
a) Zero degrees
b) 45 degrees
c) 90 degrees
d) depends on the material medium
Answer:
a) Zero degrees

9. Light from the sun falling on a convex lens will converge at a point called
a) centre of curvature
b) radius of curvature
c) focal length
d) Principal focus
Answer:
d) Principal focus

10. Find the absolute refractive index of a medium in which light travels with a speed of 1.4 x 10^8 m/s.
a) 1.4
b) 2.14
c) 3.1
d) 4.0
Answer:
b) 2.14

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US