NCERT Class 6 Science Chapter 7 Getting to Know Plants

Chapter 7 Getting to Know Plants

Question 1: Correct the following statements and rewrite them in your notebook.
a) Stem absorbs water and minerals from the soil.
b) Leaves hold the plant upright.
c) Roots conduct water to the leaves.
d) The number of petals and stamens in a flower is always equal.
e) If the sepals of a flower are joined together, its petals are also joined together.
f) If the petals of a flower are joined together, then the pistil is joined to the petal.
Answer:

a) Roots absorbs water and minerals from the soil.
b) Stem holds the plant upright.
c) Stems conduct water to the leaves.
d) The number of petals and stamens in a flower may not be always equal.
e) If the sepals of a flower are joined together, its petals are separate.
f) If the petals of a flower are joined together, then the pistil may or may not be joined to the petal.

Question 2: Draw (a) a leaf, (b) a taproot and (c) a flower, you have studied for Table 7.3.
Answer:

a)
b)

c)


Question 3: Can you find a plant in your house or in your neighborhood, which has a long but weak stem? Write its name. In which category will you place it?
Answer:
Yes, money plant is a climber.

Question 4: What is the function of a stem?
Answer:
The functions of a stem are
→ Stem holds the plant upright.
→ Stems conduct water to the leaves.
→ Stems conduct food from leaves to other parts of the plant.

Question 5: Which of the following leaves have reticulate venation?
Wheat, tulsi, maize, grass, coriander (dhania), China rose
Answer:
Tulsi, China rose and coriander have reticulate venation.

Question 6: If a plant has fibrous root, what type of venation do its leaves have?
Answer:
If a plant has fibrous root, its leaves have parallel venation.

Question 7: If a plant has leaves with reticulate venation, what kind of roots will it have?
Answer:
If a plant has leaves with reticulate venation, it will have tap root.

Question 8: Is it possible for you to find out whether a plant has taproot or fibrous roots by looking at the impression of its leaf on a sheet of paper?
Answer:
Yes it is possible to find whether a plant has taproot or fibrous roots by looking at the impression of its leaf on a sheet of paper. If a plant has parallel venation leaves, then its stem will be fibrous roots. If a plant has reticulate venation, then its stem will be tap root.

Question 9. What are the parts of a flower?
Answer:
The parts of a flower include
→ Sepals
→ Petals
→ Stamens
→ Pistil

Question 10: From the following plants, which of them have flowers?
Grass, maize, wheat, chilli, tomato, tulsi, peepal, shisham, banyan, mango, jamun, guava, pomegranate, papaya, banana, lemon, sugarcane, potato, groundnut
Answer:
The plants which have flowers are grass, maize, wheat, chilli, tomato, tulsi, peepal, shisham, banyan, mango, jamun, guava, pomegranate, papaya, banana, lemon, sugarcane, potato, groundnut.

Question 11: Name the part of plant which produces food. Name the process.
Answer:
The part of the plant which produces food are leaves. The process which they use to make food is called photosynthesis.

Question 12: In which part of a flower, you will find the ovary?
Answer:
Ovary is found in the pistil.

Question 13: Name two plants in which one has joined sepals and the other has separate sepals.
Answer:

→ Plants with joined sepals - Datura and cotton
→ Plants with separate sepals - Rose and Lotus

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US