NCERT Class 6 Science Chapter 9 The Living Organisms - Characteristics and Habitats


Chapter 9 The Living Organisms - Characteristics and Habitats

Question 1: What is a habitat?
Answer:
The place where organisms live is called habitat. Habitat means a dwelling place (a home).

Question 2: How are cactus adapted to survive in a desert?
Answer:
Cactus are adapted to survive in a desert in following ways:
→ The leaves in cactus plant are either absent, very small, or they are in the form of spines. This helps in reducing loss of water from the leaves through transpiration.
→ The leaf-like structure in a cactus is its stem.
→ Photosynthesis in these plants is usually carried out by the stems.
→ The stem is also covered with a thick waxy layer, which helps to retain water in the tissues of cacti.
→ Most desert plants have roots that go very deep into the soil for absorbing water.

Question 3: Fill up the blanks
a) The presence of specific features, which enable a plant or an animal to live in a particular habitat, is called ________.
b) The habitats of the plants and animals that live on land are called ______________ habitat.
c) The habitats of plants and animals that live in water are called ________habitat.
d) Soil, water and air are the ___________ factors of a habitat.
e) Changes in our surroundings that make us respond to them, are called _____________.
Answer:

a) The presence of specific features, which enable a plant or an animal to live in a particular habitat, is called adaptation.
b) The habitats of the plants and animals that live on land are called terrestrial habitat.
c) The habitats of plants and animals that live in water are called aquatic habitat.
d) Soil, water and air are the abiotic factors of a habitat.
e) Changes in our surroundings that make us respond to them, are called stimuli.

Question 4: Which of the things in the following list are non-living?
Plough, Mushroom, Sewing machine, Radio, Boat, Water hyacinth, Earthworm
Answer:
The things which are non-living include Plough, Sewing machine, Radio, Boat.

Question 5: Give an example of a non-living thing, which shows any two characteristics of living things.
Answer:
An example of a non-living thing, which shows any 2 characteristics of living things is cloud.
→ It grows in size.
→ It shows movement.

Question 6: Which of the non-living things listed below, were once part of a living thing?
Butter, Leather, Soil, Wool, Electric bulb, Cooking oil, Salt, Apple, Rubber
Answer:
The non-living things which were once part of a living thing is Butter, Leather, Wool, Cooking oil, Apple and Rubber.

Question 7: List the common characteristics of the living things.
Answer:
Common characteristics of living things are as follows
→ Respiration
→ Food intake
→ Respond to stimuli
→ Excretion
→ Movement
→ Reproduction

Question 8: Explain, why speed is important for survival in the grasslands for animals that live there. (Hint: There are few trees or places for animals to hide in grasslands habitats.)
Answer:
Speed is important for survival in the grasslands for animals to avoid predation from their predators. Example: Tiger eats deer, to survive deer has to run faster than the tiger.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Click on any of the below text for additional links:

Class 6

→ Class 6 Computer Kips Solutions
→ Class 6 Gul Mohar English Solutions
→ Class 6 Map Pointing Solutions
→ Class 6 NCERT Civics Solutions
→ Class 6 NCERT Geography Solutions
→ Class 6 NCERT History Solutions
→ Class 6 NCERT Maths Solutions
→ Class 6 NCERT Science Solutions

Class 7

→ Class 7 Computer Kips Solutions
→ Class 7 Gul Mohar English Solutions
→ English Grammar Class 7
→ English Writing Skills Class 7
→ Class 7 Map Pointing Solutions
→ Class 7 NCERT Civics Solutions
→ Class 7 NCERT Civics Notes
→ Class 7 NCERT Civics Extra Questions
→ Class 7 NCERT Geography Solutions
→ Class 7 NCERT Geography Notes
→ Class 7 NCERT Geography Extra Questions
→ Class 7 NCERT History Solutions
→ Class 7 NCERT History Notes
→ Class 7 NCERT History Extra Questions
→ Class 7 NCERT Maths Solutions
→ Class 7 NCERT Science Solutions
→ Class 7 NCERT Science Notes
→ Class 7 NCERT Science Extra Questions

Class 8

→ Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
→ Class 8 Gul Mohar English Solutions
→ English Grammar Class 8
→ English Writing Skills Class 8
→ Class 8 Map Pointing Solutions
→ Class 8 NCERT Civics Solutions
→ Class 8 NCERT Civics Notes
→ Class 8 NCERT Civics Extra Questions
→ Class 8 NCERT Geography Solutions
→ Class 8 NCERT Geography Notes
→ Class 8 NCERT Geography Extra Questions
→ Class 8 NCERT History Solutions
→ Class 8 NCERT History Notes
→ Class 8 NCERT History Extra Questions
→ Class 8 NCERT Maths Solutions
→ Class 8 NCERT Science Solutions
→ Class 8 NCERT Science Notes
→ Class 8 NCERT Science Extra Questions
→ Class 8 NCERT Science Exemplar
→ Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9

→ Class 9 Kips Artificial Intelligence Solutions
→ Class 9 Map Pointing Solutions
→ Class 9 NCERT Civics Solutions
→ Class 9 NCERT Geography Solutions
→ Class 9 NCERT History Solutions
→ Class 9 NCERT Maths Solutions
→ Class 9 NCERT Science Solutions

Class 10

→ Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
→ Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
→ Class 10 NCERT Civics Solutions
→ Class 10 NCERT Civics Notes
→ Class 10 NCERT Civics Extra Questions
→ Class 10 NCERT Geography Solutions
→ Class 10 NCERT Geography Notes
→ Class 10 NCERT Geography Extra Questions
→ Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
→ Class 10 NCERT History Extra Questions
→ Class 10 NCERT Maths Solutions
→ Class 10 NCERT Science Solutions
→ Class 10 NCERT Science Notes
→ Class 10 NCERT Science Extra Questions

Computer Languages

→ Python Basics

Extra Activities

→ Extra Activities

Extra Knowledge

→ Extra Information
→ General Knowledge
→ Historical Places in India
→ Latest technology
→ Physical Sciences
→ Facts

• Mathematics quick links
→ Mathematical Terms
→ Maths Tricks

Home Top