NCERT Class 8 Science Chapter 2 - Microorganisms: Friend and Foe MCQs

Chapter 2 - Microogranisms: Friend and Foe MCQs

Question 1: One day, Ramu saw some colored cottony growth on the bread. He uses magnifying glass to observe the microorganisms. Which group of microorganism will he likely observe?
a) Fungi
b) Algae
c) Bacteria
d) Protozoa

Answer

Answer: a) Fungi

Question 2: Which of the following is not a fungi?
a) Bread Mould
b) Penicillium
c) Amoeba
d) Aspergillus

Answer

Answer: c) Amoeba

Question 3: Which of the following disease is caused by protozoa?
a) Malaria
b) Chicken pox
c) Flu
d) None of these

Answer

Answer:  a) malaria

Question 4: What characteristic likely defines a pathogen?
a) They can spoil food and plastic.
b) They make soil fertile.
c) They can infect a human body.
d) They breakdown remains of dead organisms.

Answer

Answer: c) They can infect a human body.

Question 5: Which of the following is the smallest microbe?
a) Protozoa
b) Virus
c) Fungi
d) None of these

Answer

Answer: b) Virus

Question 6: Which of the following microbe can only reproduce inside the host cell?
a) Virus
b) Algae
c) Fungi
d) None of these

Answer

Answer: a) Virus

Question 7: Which option shows the correct example of diseases in plants or animals and their corresponding harmful agents?
a) Anthrax - Plant - Bacterium
b) Citrus canker - Animals - Bacterium
c) Cholera - Animals - Fungus
d) Rust of Wheat - Plants - Fungus

Answer

Answer: d) Rust of Wheat - Plants - Fungus

Question 8: Which option shows the name and function of preservatives used in jam and squashes?
a) Salt that stop the activity of microbes
b) Oil that makes the environment unsuitable for the survival of microbes
c) Both option a) and b)
d) Sodium benzoate that prevents the action of microbes

Answer

Answer: d) Sodium benzoate that prevents the action of microbes

Question 9: Which of the following statement is not true for microorganism?
a) Microorganisms are very small organisms which cannot be seen with the unaided eye. They can be seen only with a magnifying glass or microscope.
b) Microorganisms may be unicellular or multicellular
c) Microorganisms are found in all kinds of environment like ice cold climate, hot springs deserts, marshy lands etc. They are also found inside the bodies of other organisms.
d) All microorganism live in colonies.

Answer

Answer: d) All microorganism live in colonies.

Question 10: Viruses which affect bacteria are called
a) bacteriophages
b) bacilli
c) Both option a) and b)
d) None of these

Answer

Answer: a) bacteriophages

Question 11: Which of the following bacterium is useful for making curd?
a) Lactobacillus
b) Rhizobium
c) Chlamydomonas
d) Penicillium

Answer

Answer: a) Lactobacillus

Question 12: Who discovered the process of fermentation and name the year.
a) Louis Pasteur, 1857
b) Louis Robert, 1983
c) Robert Köch, 1900
d) None of these

Answer

Answer: a) Louis Pasteur, 1857

Question 13: Alcohol is produced with the help of
a) Carbon dioxide
b) Yeast
c) nitrogen
d) Helium

Answer

Answer: b) Yeast

Question 14: Which of the following is an/are antibiotic?
a) Streptomycin
b) Tetracycline
c) Erythromycin
d) All of these

Answer

Answer: d) All of these

Question 15: Who discovered the vaccine for small pox?
a) Louis Pasteur
b) Edward Jenner
c) Edward Woody
d) None of these

Answer

Answer: b) Edward Jenner

Question 16: Which bacteria is useful for converting plant and animal waste to usable form for plants?
a) Rhizobium
b) Spirogyra
c) Amoeba
d) None of the above

Answer

Answer: a) Rhizobium

Question 17: The process by which amount of nitrogen remains the same in the atmosphere is known as
a) Nitrogen Cycle
b) Water Cycle
c) Carbon Cycle
d) All of the above

Answer

Answer: a) Nitrogen Cycle

Question 18:  Pathogens are also called
a) Germs
b) Antigen
c) Antibody
d) Carrier

Answer

Answer: a) Germs

Question 19:  Spherical-shaped bacteria are called
a) bacilli
b) cocci
c) fungi
d) None of these

Answer

Answer: a) bacilli

Question 20:  The process in which sugar in the food is transformed into alcohol and carbon dioxide by using microorganisms is known as
a) Fermentation
b) Glucose
c) Photosynthesis
d) All of these

Answer

Answer: a) Fermentation

Question 21:  How much nitrogen is present in the atmosphere?
a) 78%
b) 90%
c) 78.5%
d)100%

Answer

Answer: a) 78%

Question 22: Penicillin was discovered by
a) Edward Jenner
b) Louis Pasteur
c) Alexander Fleming
d) None of the above

Answer

Answer: c) Alexander Fleming

Question 23: Mushroom belongs to the group of
a) algae
b) virus
c) fungi
d) All of these

Answer

Answer: c) fungi

Question 24: Find the odd one in the following.
a) Bread mould
b) Penicillium
c) Aspergillus
d) Paramecium

Answer

Answer: d) Paramecium

Question 25: Find the out one in the following.
a) Rhizobium
b) Lactobacillus
c) Blue-Green Alage
d) Chlamydomonas

Answer

Answer: d) Chlamydomonas

Question 26: Malaria is a disease caused by
a) Virus
b) Bacteria
c) Protozoa
d) Fungus

Answer

Answer: c) Protozoa

Question 27: The temperature at which milk is heated in order to preserve is ________
a) 70°
b) 80°
c) 110°
d) 65°

Answer

Answer: a) 70°

Question 28: The host for malaria causing protozoan is:
a) anapheles mosquito
b) dogs
c) rats
d) All the above

Answer

Answer: a) anapheles mosquito

Question 29: The bread or dosa dough rises because of the action of:
a) heat
b) cooling
c) growth of yeast cells
d) All of these

Answer

Answer: c) growth of yeast cells

Question 30:  Which of the following lives alone:
a) bacteria
b) fungi
c) amoeba
d) All of the above

Answer

Answer: a) Amoeba

Question 31: Tuberculosis is caused by
a) Bacteria
b) Fungi
c) Protozoa
d) None of these

Answer

Answer: b) Cones are sensitive to bright light

Question 32: What is the mode of transmission for Polio?
a) Air
b) Water
c) Option a) and b)
d) None of these

Answer

Answer: c) Option a) and b)

Question 33: Hepatitis A is caused by?
a) Virus
b) Protozoa
c) Fungi
d) None of the above

Answer

Answer: a) Virus

Question 34: Which of the following statement is not true for useful microbes?
a) Microorganisms like bacteria decomposes organic waste into manure and increases the fertility of the soil.
b) Microorganisms help in fixing atmospheric nitrogen into nitrogen.
c) Microorganisms are used for making curd from milk for making cheese, pickles, bread, cakes, pastries, alcohol, wine, vinegar etc.
d) Microorganisms are not useful for making medicines or vaccines.

Answer

Answer: d) Microorganisms are not useful for making medicines or vaccines.

Question 35: Which of the following is/are true for chemical methods of preservation of food?
a) Pickles can be preserved by using chemicals like salts and edible oils.
b) Jams and squashes can be preserved by using sodium benzoate, sodium meta bisuphate.
c) These chemicals are preservatives.
d) All of these

Answer

Answer: d) All of these

Question 36: Louis Pasteur discovered the vaccine for rabies in
a) 1886
b) 1884
c) 1885
d) None of these

Answer

Answer: c) 1885

Question 37:
Assertion (A): Microscope is used to see microbes.
Reason (R): Antony van Leeuwenhoek discovered the first microscope.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true.

Answer

Answer: b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

Question 38:
Assertion (A): The process of heating milk to about 70°C for 15 to 30 seconds and then suddenly chilling it to prevent the growth of microbes is called Pasteurization.
Reason (R): This process was discovered by Louis Pasteur.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true.

Answer

Answer: b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

Question 39:
Assertion (A): The bacterium called Lactobacillus reproduces in milk and helps to convert milk into curd.
Reason (R): Lactobacillus is a bacteria.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true.

Answer

Answer: b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

Question 40:
Assertion (A): Microorganisms only live alone.
Reason (R): Microorganisms cannot be seen with naked eye.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true.

Answer

Answer: d) A is false but R is true.

No comments:

Post a Comment

Buy from our Store

Visit our VS Store to get Extra Discounts! Only for our Beloved users!

Visit here

Also read!

• Class 6

Class 6 Computer Kips Solutions
Class 6 Gul Mohar English Solutions
→ Class 6 Map Pointing Solutions
Class 6 NCERT Civics Solutions
Class 6 NCERT Geography Solutions
Class 6 NCERT History Solutions
Class 6 NCERT Maths Solutions
Class 6 NCERT Science Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

• Class 9

Class 9 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 9 Map Pointing Solutions
Class 9 NCERT Civics Solutions
Class 9 NCERT Geography Solutions
Class 9 NCERT History Solutions
Class 9 NCERT Maths Solutions
Class 9 NCERT Science Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks