NCERT Class 10 Civics Chapter 1 - Power-Sharing MCQs

Chapter 1 - Power-Sharing MCQs

Question 1: In Belgium, the majority of people are:
a) Dutch
b) French
c) Germans
d) Austrians

Answer

Answer: a) Dutch

Question 2: In __________, some new laws were made in Russia giving more powers to its president.
a) 2003
b) 2004
c) 2005
d) 2006

Answer

Answer: c) 2005

Question 3: Which form of power sharing is also known as federal form of power sharing?
a) Power shared among different organs of government
b) Power shared among government at different levels
c) Power shared among people
d) Power shared among social groups

Answer

Answer: b) Power shared among government at different levels

Question 4: Which two parties are historically rivals of each other?
a) Christian Democratic Union, Social Democratic Party
b) Christian Democratic Union, the Left
c) Free Voters, Social Democratic Party
d) None of these

Answer

Answer: a) Christian Democratic Union, Social Democratic Party

Question 5: When were the above parties in coalition?
a) 2004
b) 2005
c) 2006
d) 1998

Answer

Answer: b) 2005

Question 6: By when several political organisations formed demanding Tamil Eelam?
a) 1970s
b) 1980s
c) 1990s
d) 1940s

Answer

Answer: b) 1980s

Question 7: Between __________ & __________, the Belgian constitution was amended to enable everyone to live together within the same country.
a) 1970 & 1992
b) 1960 & 1992
c) 1970 & 1993
d) 1950 & 1960

Answer

Answer: c) 1970 & 1993

Question 8: When did the Civil War in Sri Lanka end?
a) 2006
b) 2005
c) 2009
d) 2010

Answer

Answer: c) 2009

Question 9: Community government in Belgium is a good example of:
a) Power shared among different social group
b) Power shared among different organs of government
c) Power shared among people
d) Power shared among governments and different levels

Answer

Answer: a) Power shared among different social group

Question 10: __________ decisions are usually constrated with decisions based purely in moral considerations.
a) Prudential
b) Moral
c) Both a) and b)
d) Neither a) nor b)

Answer

Answer: a) Prudential

Question 11: When did Sri Lanka emerge as independent country?
a) 1947
b) 1948
c) 1949
d) 1950

Answer

Answer: b) 1948

Question 12: What is Eelam?
a) Country
b) State
c) City
d) Town

Answer

Answer: b) State

Question 13: Those plantation workers whose forefathers came from India during colonial period are called?
a) Indian Tamils
b) Indian Muslims
c) Indian workers
d) None of these

Answer

Answer: a) Indian Tamils

Question 14: The tensions due to economic inequality between the Dutch-speaking and French-speaking communities happened during __________ and __________.
a) 1950s and 1960s
b) 1960s and 1970s
b) 1960s and 1980s
b) 1930s and 1970s

Answer

Answer: a) 1950s and 1960s

Question 15: Dutch-speaking people constituted __________ in the capital city Brussels.
a) Majority
b) Minority
c) Neither majority nor minority
d) None of these

Answer

Answer: b) Minority

Question 16: The Sri Lankan Tamils are populated in __________ and __________ parts of Sri Lanka.
a) Northern and Eastern
b) Northern and Southern
c) Southen and Western
d) Southern and Eastern

Answer

Answer: a) Northern and Eastern

Question 17: __________ % of people lives in Flemish region and speak __________.
a) 59; Dutch
b) 40; French
c) 1; Dutch
d) 41; French

Answer

Answer: a) 59; Dutch

Question 18: Who elects the community government in Belgium?
a) People belonging to one language community only
b) The citizens of the whole country
c) By the ministers of Belgium
d) The community leaders of Belgium

Answer

Answer: a) People belonging to one language community only

Question 19: Which language was declared as official language of Sri Lanka in 1956?
a) Sinhala
b) Tamil
c) Hindi
d) Buddhist

Answer

Answer: a) Sinhala

Question 20: Prudential reason of power sharing stresses more on:
a) Reducing the possibility of conflict between various social groups
b) Bringing stability in the political order
c) A fair chance to minority
d) All of the above

Answer

Answer: d) All of the above

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US