Kips Class 6 Cyber Beans Chapter 3 More on Windows 7

Chapter 3 More on Windows 7

Brain Developer
A. Fill in the blanks:
1. Microsoft Window Media Player is used to run and organize digital media files on a computer.
2. Ripping refers to copying songs from a CD to a computer.
3. Windows 10 is the latest version of Windows.
4. Windows Mobile software empowers advanced devices that allow the users to send and e-mails and receive browse the Internet.
5. In Pictures folder, you can store digital photos, images and graphic files.

B. State True or False:
1. Windows 7 is not compatible with touch sensitive screen. (False)
Correct Answer:
Windows 7 is compatible with touch sensitive screen.
2. Disk Cleanup is used to remove unnecessary files from a computer hard disk. (True)
3. Sound Recorder facility is available in Windows Media Player folder. (False)
Correct Answer:
Under All Programs > Accessories option, Sound Recorder can be used to record sounds with the help of a microphone.
4. Windows 7 allows the users to display windows side by side. (True)
5. Burning a CD and ripping a CD is the same thing. (False)
Correct Answer:
Burning a CD and ripping a CD is the different thing.

C. Application Based Questions:
1. Sarita wants to record her voice into the computer. Which device will you suggest her to use to perform the operation?
Answer:
She can use microphone to record her voice into the computer.

2. Kritika has made her computer project. She has saved it on her computer, but forgot the location where she had saved it. Suggest her the best way to search her project.
Answer:
She can search the file by using search box of start menu.

D. Multiple Choice Questions:
1. To free up disk space and help your computer to run faster, use _________________.
a) Windows Media Player
b) Disk Cleanup
c) Windows Media Center
Answer:
b) Disk Cleanup

2. The ________________ feature allows you to turn the open windows transparent and makes the desktop screen visible.
a) Aero Peek
b) Jump Lists
c) Windows Media Center
Answer:
a) Aero Peek

3. ______________ is a new feature in Windows 7, which takes you right to the documents, pictures or web sites that you use frequently.
a) Peek
b) Rip
c) Jump List
Answer:
c) Jump List

E. Answer the following:
1. What do you understand by Windows Media Player?
Answer:
Windows Media Player runs and organizes digital media files available in computer memory. We can listen to radio station from all over the world if internet connection was available.

2. Differentiate between ripping and burning features.
Answer:
Ripping is the process of copying data from a CD/DVD to a computer, whereas burning is the process of copying data to a CD/DVD.

3. What is the utility of Windows Media Center?
Answer:
Watching TV, Movies, and other video content on our PC is easier than ever. With a cable connection, we can watch and record TV shows using Windows Media Center.

4. How will you display two application windows side by side?
Answer:
Open any two applications one by one. Right-click anywhere on the blank portion of the taskbar. Click on the Show windows side by side option from the shortcut menu. Both the application windows will displayed side by side.

5. What is meant by the term Disk Cleanup?
Answer:
Disk Cleanup feature allows us to remove the temporary internal and downloaded program files, empties the Recycle Bin files, and other items that are not being used for a long time.


No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

• Class 9

Class 9 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 9 Map Pointing Solutions
Class 9 NCERT Civics Solutions
Class 9 NCERT Geography Solutions
Class 9 NCERT History Solutions
Class 9 NCERT Maths Solutions
Class 9 NCERT Science Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts (Animals)
Facts (Extra)

• Mathematics quick links
Cubes of numbers
Squares of numbers
Mathematical Terms
Maths Tricks