Kips Class 7 Cyber Apps Chapter 2 Formulas and Functions


Chapter 2 Formulas and Functions

Brain Developers
A. Fill in the blanks:
1. Formulas are used to perform calculations.
2. The cell address in a formula is also called cell reference.
3. The cell address in a formula that doesn’t change on copying is considered as absolute reference.
4. Arguments are input to functions which accept values as number or text.
5. The & character is used for concatenation of strings.

B. State True or False:
1. Formulas must begin with the question mark (?). (False)
Correct Answer:
Formulas must begin with the equal to (=).
2. In Absolute Referencing, the relative position of rows and columns changes where you copy a formula. (False)
Correct Answer:
In Absolute Referencing, the relative position of rows and columns doesn’t changes where you copy a formula.
3. Excel has clubbed all the functions in the Formulas Library group. (False)
Correct Answer:
Excel has clubbed all the functions in the Function Library group.
4. A range can be used in a formula. (True)
5. The error # VALUE occurs if the number is divided by zero. (False)
Correct Answer:
The error #DIV/0! occurs if the number is divided by zero.

C. Application Based Questions:
1. A Sports teacher has measured the height of the students in a class. Saumya has been given the assignment to find the maximum and minimum height of the students. Suggest the function, which she should use to accomplish the task.
Answer:
Saumya can use MAX() function to find the maximum height and MIN() function to find the minimum height.

2. Ms Priya and her friends got a raise of 10% in their salaries. Find the total amount if the present salary is ₹15,000. Calculate the salary by using the formula.
Answer:
15,000 + (15,000 × 10/100) = 16,500

D. Multiple Choice Questions:
1. To use the Sheet reference, which address is appropriate out of the following options?
a) D4! Sheet1
b) Sheet1, D4
c) Sheet1! D4
Answer:
c) Sheet1! D4

2. Which key combination is used to get the sum of the values of adjacent cells?
a) Shift + S
b) Ctrl + '
c) Alt + =
Answer:
c) Alt + =

3. Which function finds the largest number in a range?
a) AVERAGE()
b) COUNT()
c) MAX()
Answer:
c) MAX()

4. Which of the given cell references can be used in a relative reference?
a) $D6
b) A3
c) A$1
Answer:
b) A3

5. Which function is used to count the number of numeric values in a range?
a) COUNT()
b) SUM()
c) MAX()
Answer:
a) COUNT()

E. Answer the following:
1. What is a Formula? Explain with the help of an example.
Answer:
Formulas are used to perform calculations involving addition, subtraction, division and multiplication etc. It is an expression that can include cell addresses, numbers, arithmetic operator, and parenthesis. We can perform simple calculations as well as complex calculations. Example: A1 + B1 + C1

2. What is Cell Reference? Mention its types.
Answer:
The cell address that we use in the formula is known as cell reference. There are three types of cell references
a) Relative Reference
b) Absolute Reference
c) Mixed Reference

3. What do you know about Absolute Referencing? Explain with the help of an example.
Answer:
Absolute Referencing is used when we don’t want to change the address of the cell on copying the formula to another cell. To make absolute reference of a formula, add a dollar sign ($) before the column name and row name. Example: $A$1 + $A$2

4. What do you understand by the term Concatenation? Explain with the help of an example.
Answer:
Addition of two or more text values is called Concatenation. Example: If we type a string value in cell A1 and B1, say “Dogs” in A1 and “Cats” in B1 and enter the formula = A1&B1 in cell C1, and press the Enter key. Then it will display “DogsCats” in cell C1.

5. What do you mean by a Function? Name some of the Functions.
Answer:
Functions are the pre-designed formulas in Excel to perform both simple and complex calculations. Functions save time and eliminate the chance to write wrong formulas. They accept Arguments and return Values. Example: SUM(), AVERAGE(), MAX(), TODAY() etc.

6. What are the rules to enter a Function?
Answer:
The rules to enter a Function are
• All Excel functions must begin with = sign.
• Function name must be valid Excel name. Example: SUM, AVERAGE.
• Function name must be followed by an opening and closing parenthesis.
• Arguments are enclosed in the parenthesis. Example: SUM(A1:A5)

No comments:

Post a Comment

Also read!

Click on any of the below text for additional links:

Class 6

→ Class 6 Computer Kips Solutions
→ Class 6 Gul Mohar English Solutions
→ Class 6 Map Pointing Solutions
→ Class 6 NCERT Civics Solutions
→ Class 6 NCERT Geography Solutions
→ Class 6 NCERT History Solutions
→ Class 6 NCERT Maths Solutions
→ Class 6 NCERT Science Solutions

Class 7

→ Class 7 Computer Kips Solutions
→ Class 7 Gul Mohar English Solutions
→ English Grammar Class 7
→ English Writing Skills Class 7
→ Class 7 Map Pointing Solutions
→ Class 7 NCERT Civics Solutions
→ Class 7 NCERT Civics Notes
→ Class 7 NCERT Civics Extra Questions
→ Class 7 NCERT Geography Solutions
→ Class 7 NCERT Geography Notes
→ Class 7 NCERT Geography Extra Questions
→ Class 7 NCERT History Solutions
→ Class 7 NCERT History Notes
→ Class 7 NCERT History Extra Questions
→ Class 7 NCERT Maths Solutions
→ Class 7 NCERT Science Solutions
→ Class 7 NCERT Science Notes
→ Class 7 NCERT Science Extra Questions

Class 8

→ Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
→ Class 8 Gul Mohar English Solutions
→ English Grammar Class 8
→ English Writing Skills Class 8
→ Class 8 Map Pointing Solutions
→ Class 8 NCERT Civics Solutions
→ Class 8 NCERT Civics Notes
→ Class 8 NCERT Civics Extra Questions
→ Class 8 NCERT Geography Solutions
→ Class 8 NCERT Geography Notes
→ Class 8 NCERT Geography Extra Questions
→ Class 8 NCERT History Solutions
→ Class 8 NCERT History Notes
→ Class 8 NCERT History Extra Questions
→ Class 8 NCERT Maths Solutions
→ Class 8 NCERT Science Solutions
→ Class 8 NCERT Science Notes
→ Class 8 NCERT Science Extra Questions
→ Class 8 NCERT Science Exemplar
→ Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9

→ Class 9 Kips Artificial Intelligence Solutions
→ Class 9 Map Pointing Solutions
→ Class 9 NCERT Civics Solutions
→ Class 9 NCERT Geography Solutions
→ Class 9 NCERT History Solutions
→ Class 9 NCERT Maths Solutions
→ Class 9 NCERT Science Solutions

Class 10

→ Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
→ Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
→ Class 10 NCERT Civics Solutions
→ Class 10 NCERT Civics Notes
→ Class 10 NCERT Civics Extra Questions
→ Class 10 NCERT Geography Solutions
→ Class 10 NCERT Geography Notes
→ Class 10 NCERT Geography Extra Questions
→ Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
→ Class 10 NCERT History Extra Questions
→ Class 10 NCERT Maths Solutions
→ Class 10 NCERT Science Solutions
→ Class 10 NCERT Science Notes
→ Class 10 NCERT Science Extra Questions

Computer Languages

→ Python Basics

Extra Activities

→ Extra Activities

Extra Knowledge

→ Extra Information
→ General Knowledge
→ Historical Places in India
→ Latest technology
→ Physical Sciences
→ Facts

• Mathematics quick links
→ Mathematical Terms
→ Maths Tricks

Home Top