Kips Class 8 IT Beans Chapter 3 Log On to Access

Chapter 3 Log On to Access

Brain Developers
A. Fill in the blanks:
1. A Database is an organised way of storing data.
2. A relational database stores data in several tables and links those tables together to get a common piece of information.
3. All the columns in a table are called fields.
4. Alt + F4 key combination is used to quit the Microsoft Access.
5. Queries help us to retrieve the filtered data based upon some conditions.
6. Record contains the values for all the fields that belong to a single person or an entity.

B. State True or False:
1. Microsoft Access is a Database Management System. (True)
2. A set of characters that represents a valid value is known as data. (True)
3. In flat file database system, you can make links. (False)
Correct Answer:
In relational database system, you can make links.
4. You can create a relationship between two tables by using a unique field. (True)
5. Tables, queries, reports and forms can be created in Microsoft Access. (True)
6. DBMS stands for Data and Business Management Software. (False)
Correct Answer:
DBMS stands for Database Management System.
7. The rows in a table are called records. (True)

C. Application Based Questions:
1. Supriya is given an assignment to create a new table in the existing document. Suggest her the option, which she should select after opening Microsoft Access.
Answer:
She should click on Create, then Table Templates to create a new table in the existing document.

2. Mansi wants to quit Microsoft Access after saving a database by using shortcut keys. Which key combination will you suggest her to use?
Answer:
Mansi should use Alt + F4 to quit Microsoft Access.

D. Multiple Choice Questions:
1. ______________ is the shortcut key combination to save the database.
a) Ctrl + C
b) Ctrl + S
c) Ctrl + V
Answer:
b) Ctrl + S

2. _________ is an application software, which is used to create, modify and extract data from a database.
a) DBMS
b) DBBS
c) DDMS
Answer:
a) DBMS

3. ______________ is the standard file name extension for database in Microsoft Office Access 2010.
a) .abcd
b) .accd
c) .accdb
Answer:
c) .accdb

4. There are mainly ___________ types of database.
a) Two
b) Three
c) Four
Answer:
a) Two

5. ______________ are the user friendly interfaces that facilitate the process of entering data in tables and queries.
a) Report
b) Forms
c) Queries
Answer:
b) Forms

6. Which option displays the name of the current database on which you are working?
a) Objects tabs
b) Status bar
c) Title bar
Answer:
c) Title bar

E. Answer the following:
1. What is a Database? Give examples of a database.
Answer:
A database is an organized way of storing information. It helps us to manage and access large amount of information quickly and efficiently. Example: Telephone diary, List of books and authors in a library or Dictionary.

2. Explain any four features of Microsoft Access.
Answer:
Four features of Microsoft Access
→ Data redundancy (duplication of data) is reduced.
→ It increases the efficiency, speed, and flexibility in searching and accessing information.
→ It provides the facility to break large information into small parts, so that it is easy to access the information.
→ Queries help you to get information on specific topic from the information stored in database.

3. What are the types of database? Explain each of them briefly.
Answer:
There are two types of database:
→ Flat file database: A flat file database refers to data files that contain records, which have a small, fixed number of fields. Example: Microsoft Excel
→ Relational database: A relational database stores data in several tables together to get a common piece of information. Example: Microsoft Access, Microsoft SQL, Oracle.

F. Define the following terms:
1. Tables: ______________________________
2. Data: _______________________________
3. Reports: ______________________________
Answer:

1. Tables: Tables are the building blocks of a database. They store the complete data in a structured manner, i.e. in the form of rows and columns.
2. Data: A set of characters that represents a valid value is known as data.
3. Reports: Reports are used to display selected data in a printable format. Reports collect the summarised data from one or more tables/queries and organise it in a printable form.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US