Kips Class 8 Cyber Beans Chapter 5 Adobe Photoshop CC


Chapter 5 Adobe Photoshop CC

Brain Developers
A. Fill in the blanks:
1. The Swatches panel stores the most frequently used colours.
2. Content aware patch allows you to heal undesirable portions of an image.
3. The Tools panel works like an artist’s paint box, which holds all the drawing tools used to draw, paint, and manipulate the images.
4. The Crop tool is used to select a specified area that you want to focus on and removes the unwanted parts.
5. Some of the tools have a small white triangle at the bottom right corner.
6. The gradient tool creates a blend of two or more colours.

B. State True or False:
1. Lasso Tool is a bunch of three very useful tools used for freehand selections. (True)
2. The Menu bar is present on the bottom of the Photoshop window. (False)
Correct Answer:
The Menu bar is present on the top of the Photoshop window.
3. Marquee is a blinking selection border. (True)
4. There are three types of Selection tools is Photoshop. (False)
Correct Answer:
There are four types of Selection tools is Photoshop.
5. The move tool is use to drag the selected part of an image to a new location in the image. (True)

C. Application Based Questions:
1. Poonam is a Wildlife photographer. In one of her photographs, she wants to focus only on one lion in the pride and remove the rest. Which tool can meet her requirements?
Answer:
She can use the Crop tool to meet her requirements.

2. Vidhya has inserted an image of penguins. She wants to select an irregular area of the image. Suggest the tool which will serve her purpose.
Answer:
She can use Lasso Tool to select irregular area of the image.

D. Multiple Choice Questions:
1. Which is the latest version of Adobe Photoshop?
a) CS5
b) CS6
c) CC
Answer:
c) CC

2. Who invented Photoshop?
a) Thomas Knoll
b) Thomas Edison
c) Thomas Cook
Answer:
a) Thomas Knoll

3. Which bar shows different options of the currently selected tool?
a) Tool bar
b) Options bar
c) Menu bar
Answer:
b) Options bar

4. What is the default extension of an Adobe Photoshop file?
a) .psd
b) .phd
c) .psh
Answer:
a) .psd

5. Which tool is used to select the adjacent areas of the same colour in an image?
a) Magic wand
b) Lasso
c) Crop
Answer:
a) Magic wand

6. Which key combination is used to deselect the selected area?
a) Ctrl + Q
b) Ctrl + D
c) Ctrl + Z
Answer:
a) Ctrl + Q

E. Answer the following:
1. What is Adobe Photoshop? Describe any three features of Adobe Photoshop.
Answer:
Adobe Photoshop, popularly known as Photoshop, is a graphics editing program developed by Adobe Systems. Features of Photoshop:
• It has revised user-friendly interface.
• Photo editing can be done more efficiently with very little efforts.
• 3D Effects incorporate completely new and improved extents to an object by introducing new 3D reflections, icons, and draggable shadows.

2. Name the three options used with the Magic Wand Tool.
Answer:
Three options used with the Magic Wand Tool are
• Tolerance
• Anti-alias
• Contiguous

3. What do you understand by Cropping?
Answer:
Cropping refers to removal of the unwanted parts or everything outside the selected area of a picture.

4. Differentiate between the Rectangular Marquee and the Lasso Tool.
Answer:

• Rectangular Marquee: It is used to select an image or a part of it in a rectangular, square, elliptical shape, or as a row/column that is one pixel wide.
• Lasso Tool: It is used for freehand selections.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Click on any of the below text for additional links:

Class 6

→ Class 6 Computer Kips Solutions
→ Class 6 Gul Mohar English Solutions
→ Class 6 Map Pointing Solutions
→ Class 6 NCERT Civics Solutions
→ Class 6 NCERT Geography Solutions
→ Class 6 NCERT History Solutions
→ Class 6 NCERT Maths Solutions
→ Class 6 NCERT Science Solutions

Class 7

→ Class 7 Computer Kips Solutions
→ Class 7 Gul Mohar English Solutions
→ English Grammar Class 7
→ English Writing Skills Class 7
→ Class 7 Map Pointing Solutions
→ Class 7 NCERT Civics Solutions
→ Class 7 NCERT Civics Notes
→ Class 7 NCERT Civics Extra Questions
→ Class 7 NCERT Geography Solutions
→ Class 7 NCERT Geography Notes
→ Class 7 NCERT Geography Extra Questions
→ Class 7 NCERT History Solutions
→ Class 7 NCERT History Notes
→ Class 7 NCERT History Extra Questions
→ Class 7 NCERT Maths Solutions
→ Class 7 NCERT Science Solutions
→ Class 7 NCERT Science Notes
→ Class 7 NCERT Science Extra Questions

Class 8

→ Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
→ Class 8 Gul Mohar English Solutions
→ English Grammar Class 8
→ English Writing Skills Class 8
→ Class 8 Map Pointing Solutions
→ Class 8 NCERT Civics Solutions
→ Class 8 NCERT Civics Notes
→ Class 8 NCERT Civics Extra Questions
→ Class 8 NCERT Geography Solutions
→ Class 8 NCERT Geography Notes
→ Class 8 NCERT Geography Extra Questions
→ Class 8 NCERT History Solutions
→ Class 8 NCERT History Notes
→ Class 8 NCERT History Extra Questions
→ Class 8 NCERT Maths Solutions
→ Class 8 NCERT Science Solutions
→ Class 8 NCERT Science Notes
→ Class 8 NCERT Science Extra Questions
→ Class 8 NCERT Science Exemplar
→ Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9

→ Class 9 Kips Artificial Intelligence Solutions
→ Class 9 Map Pointing Solutions
→ Class 9 NCERT Civics Solutions
→ Class 9 NCERT Geography Solutions
→ Class 9 NCERT History Solutions
→ Class 9 NCERT Maths Solutions
→ Class 9 NCERT Science Solutions

Class 10

→ Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
→ Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
→ Class 10 NCERT Civics Solutions
→ Class 10 NCERT Civics Notes
→ Class 10 NCERT Civics Extra Questions
→ Class 10 NCERT Geography Solutions
→ Class 10 NCERT Geography Notes
→ Class 10 NCERT Geography Extra Questions
→ Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
→ Class 10 NCERT History Extra Questions
→ Class 10 NCERT Maths Solutions
→ Class 10 NCERT Science Solutions
→ Class 10 NCERT Science Notes
→ Class 10 NCERT Science Extra Questions

Computer Languages

→ Python Basics

Extra Activities

→ Extra Activities

Extra Knowledge

→ Extra Information
→ General Knowledge
→ Historical Places in India
→ Latest technology
→ Physical Sciences
→ Facts

• Mathematics quick links
→ Mathematical Terms
→ Maths Tricks

Home Top