NCERT Class 7 Science Chapter 3 - Fibre to Fabrics

Chapter 3 - Fibre to Fabrics

Question 1: You must be familiar with the following nursery rhymes:
(i) ‘Baa baa black sheep, have you any wool.’
(ii) ‘Mary had a little lamb, whose fleece was white as snow.’
Answer the following:
(a) Which parts of the black sheep have wool?
(b) What is meant by the white fleece of the lamb?
Answer:

a) Wool is obtained from hairy fibres of the sheep.
b) White fleece of the lamb refers to the white colour of their fur.

Question 2: The silkworm is (a) a caterpillar, (b) a larva. Choose the correct option.
(i) a
(ii) b
(iii) both a and b
(iv) neither a nor b
Answer:
(iii) both a and b

Question 3: Which of the following does not yield wool?
(i) Yak
(ii) Camel
(iii) Goat
(iv) Woolly dog
Answer:
(iv) Woolly dog

Question 4:What is meant by the following terms? (i) Rearing (ii) Shearing (iii) Sericulture
Answer:

• Rearing: The process of keeping, feeding, breeding and medical care of useful animals is called rearing.
• Shearing: The process of removal of fleece of the sheep along with a thin layer of skin from its body its body is called shearing.
• Sericulture: The rearing of silkworm for obtaining silk is called sericulture.

Question 5: Given below is a sequence of steps in the processing of wool. Which are the missing steps? Add them.
Shearing, __________, sorting, __________, __________, __________.
Answer:
Shearing, Scouring, Sorting, Picking of burrs, Dyeing of fibres, making of yarn.

Question 6: Make sketches of the two stages in the life history of the silk moth which are directly related to the production of silk.
Answer:

Question 6 figure

Question 7: Out of the following, which are the two terms related to silk production?
Sericulture, Floriculture, Moriculture, Apiculture and Silviculture
Hints: (i) Silk production involves cultivation of mulberry leaves and rearing silkworms.
(ii) Scientific name of mulberry is Morus Alba
Answer:
Sericulture and Moriculture

Question 8: Match the words of Column I with those given in Column II:

Question 8 figure

Answer:

Question 8 figure answer

Question 9: Given below is a crossword puzzle based on this lesson. Use hints to fill in the blank spaces with letters that complete the words.
Down
1: Thorough washing
2: Animal fibre
3: Animal fibre
Across
1: Keeps warm
2: Its leaves are eaten by silkworms
3: Hatches from egg of moth

Question 9

Answer:

Question 9 answer

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US