NCERT Class 7 Science Chapter 8 - Winds, Storms and Cyclones

Chapter 8 - Winds, Storms and Cyclones

Question and Answers
Question 1: Fill the missing word in the blank spaces in the following statements:

(a) Wind is moving air.
(b) Winds are generated due to
uneven heating on the earth.
(c) Near the earth’s surface
warm air rises up whereas cold air comes down.
(d) Air moves from a region of
high air pressure to a region of low air pressure.
 
Question 2: Suggest two methods to find out wind direction at a given place.
Answer:
The different methods to find out the wind direction at a given place are
a) We can find out the direction of the wind by following the way of the leaves.
b) By seeing the direction in which it is difficult to walk.
 
Question 3: State two experiences that made you think that air exerts pressure (other than those given in the text).
Answer:

a) When we fill the air in the balloon, it becomes tight and if we try to fill more air balloon will get burst which proves air exerts pressure.
b) Wind causes curtains, doors and windows to move with the direction of the wind. This demonstrates air exerts pressure.
 
Question 4: You want to buy a house. Would you like to buy a house having windows but no ventilators? Explain your answer.
Answer:
No, it is not a good idea to buy a house without ventilators as warm air is lighter than cold air hence warm air passes out of your home through ventilators. Without ventilators, warm air will not pass out, and the house will remain warm.
 
Question 5: Explain why holes are made in hanging banners and hoardings.
Answer:
The holes in the banner are made because holes in the banners and hoardings help air to pass through it. Hence, banner can withstand the pressure of the air and remains intact.
 
Question 6: How will you help your neighbours in case cyclone approaches your village/town?
Answer:
We can help our neighbours by following ways in case of cyclones:
*We can help them to shift to a safer place that is far from the cyclones.
*We can call to the emergence services such as fire station, police etc.
 
Question 7: What planning is required in advance to deal with the situation created by a cyclone?
Answer:
The planning required in advance dealing with the situation created by a cyclone are
*We should not ignore the warnings issued by the meteorological department.
*We should - make necessary arrangements to shift the essential household goods, domestic animals and vehicles, etc. to safer places.
*Phone numbers of all emergency services like police, fire brigade, and medical centres should be handy.
*We should always store drinking water for emergencies.
*We should not touch wet switches and fallen power lines.
 
Question 8: Which one of the following places is unlikely to be affected by a cyclone?
(i) Chennai
(ii) Mangaluru (Mangalore)
(iii) Amritsar
(iv) Puri
Answer:
(iii) Amritsar
 
Question 9: Which of the statements given below is correct?
(i) In winter the winds flow from the land to the ocean.
(ii) In summer the winds flow from the land towards the ocean.
(iii) A cyclone is formed by a very high-pressure system with very high-speed winds revolving around it.
(iv) The coastline of India is not vulnerable to cyclones.
Answer:
(i) In winter the winds from the land to the ocean.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US