## Chapter 8 Comparing Quantities Exercise 8.1

**Question 1: Find the ratio of:(a) ₹ 5 to 50 paiseAnswer: **

(₹ 1 = 100 paise)

₹ 5 = 5 × 100 = 500 paise

= 500/50

= 10/1

= 10:1

**(b) 15 kg to 210 g**

Answer:

Answer:

1 kg = 1000 g

15 kg = 15 × 1000 = 15000 g

= 15000/210

= 1500/21

= 500:7

**(c) 9 m to 27 cm**

Answer:

1 m = 100 cm

Answer:

9 m = 9 × 100 = 900 cm

= 900/27

= 100/3

= 100:3

**(d) 30 days to 36 hours**

Answer:

Answer:

1 day = 24 hours

30 days = 30 × 24 = 720 hours

= 720/36

= 20/1

= 20:1

**Question 2: In a computer lab, there are 3 computers for every 6 students. How many computers will be needed for 24 students?**

Answer:

Answer:

Number of computer required for 6 students = 3

Number of computer required for 1 student = 3/6

= 1/2

Number of computer required for 24 students = 24 × 1/2

= 24/2

= 12

Therefore, number of computer required for 24 students is 12 computers.

**Question 3: Population of Rajasthan = 570 lakhs and population of UP = 1660 lakhs.**

Area of Rajasthan = 3 lakh km2 and area of UP = 2 lakh km2.

(i) How many people are there per km2 in both these States?

(ii) Which State is less populated?

Answer:

Area of Rajasthan = 3 lakh km2 and area of UP = 2 lakh km2.

(i) How many people are there per km2 in both these States?

(ii) Which State is less populated?

Answer:

**(i)**Population of Rajasthan = 570 lakh

Area of Rajasthan = 3 lakh km2

Population of Rajasthan in 1 km2 area = 570 lakh/3 lakh km2

= 190 people per km2

Population of UP = 1660 Lakh

Area of UP = 2 Lakh km2

Population of UP in 1 lakh km2 area = 1660 lakh/2 lakh km2

= 830 people per km2

**(ii)**Rajasthan is the less populated state.

Thanks for posting this...

ReplyDelete