GK Questions

GK Questions

Question 1: Who has powers of superintendence, direction and control of the elections to the office of the President of India and the Vice President of India?
Answer:
The Election Commission of India

Question 2: How can the Chief Election Commissioner be removed from the office?
Answer:
Through impeachment by parliament

Question 3: Who was the only woman chief election commissioner of India?
Answer:
V. S. Ramadevi

Question 4: Article 315 to 323 in Part XIV of the constitution deals with which independent constitutional body in India?
Answer:
Union Public Service Commission

Question 5: Who appoints UPSC chairman and other members?
Answer:
The President of India

Question 6: Which constitutional body makes recommendations to the President of India for the distribution of net proceeds of taxes to be shared between the Centre and the States?
Answer:
The Finance Commission

Question 7: How many members are there in finance commission in addition to the chairman?
Answer:
There are four members in the Finance commission in addition to chairman.

Question 8: Who is the head of the Indian Audit and Accounts department?
Answer:
The Comptroller and Auditor General of India

Question 9: In the performance of his official duties, who has the right in all courts in the country?
Answer:
Attorney General of India

Question 10: Who appoints Advocate Generals, who is the highest law officer in each state?
Answer:
Governor

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US