GK Questions

GK Questions

Question 1: Who is the chairperson of NITI AAYOG?
Answer:
Prime Minister of India - Narendra Modi

Question 2: Who are the members of the Governing Council of NITI AAYOG?
Answer:
Chief Minister of all the states and lieutenant governors of union territories.

Question 3: Name the body established in 1993, under the legislation ‘Protection of Human Rights Act’.
Answer:
Human Rights Commission

Question 4: What is qualification to become the chairman of the Human Rights Commission?
Answer:
The chairman should be retired chief justice of India.

Question 5: Name the main agency that has mandate to inquire an allegation of corruption in the central government.
Answer:
Central Vigilance Commission (CVC)

Question 6: Which commission was established through an official gazette notification under the provisions of the Right to Information Act (2005)?
Answer:
Central information commission

Question 7: Where is CBI Academy located?
Answer:
Ghaziabad, UP

Question 8: Name the institution of Ombudsman created in 1809 which is descried as the earliest democratic institution in the world for the citizen grievance redressal.
Answer:
The Scandinavian institution of Ombudsman

Question 9: Who is the present chairperson of the national commission for women?
Answer:
Mrs. Rekha Sharma

Question 10: In 1971, which state established the institution of Lokayukta, for the first time in the country?
Answer:
Maharashtra

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US