GK Questions

GK Questions

Question 1: Which Article of the Constitution provides for an independent Election Commission?
Answer:
Article 324

Question 2: How many members are there in the Election Commissioner of India?
Answer:
Three (One Chief Election Commissioner, Two Election Commissioners)

Question 3: Who appoints the Chief Election Commissioner and Election Commissioners?
Answer:
The President of India

Question 4: What is the designation of an officer who is responsible for the conduct of election in a parliament or assembly of constituency?
Answer:
Returning Officer (RO)

Question 5: Who is the officer responsible for the preparation of electoral rolls for a parliamentary or assembly constituency?
Answer:
Electoral Registration Officer (ERO)

Question 6: When was the system of Awareness Observers introduced for the first time in elections in the country?
Answer:
2014, in the 16th Lok Sabha Elections

Question 7: Which Act provides for all the provisions related to the elections?
Answer:
The Representation of People's Act

Question 8: Which order provides for the specifications, reservation, choice and allotment of symbols at elections?
Answer:
Election Symbols (Reservations and Allotment) order, 1968

Question 9: When was EPIC (Electors Photo Identity Card) introduced for the first time in the country?
Answer:
1993

Question 10: When was NOTA (None Of The Above) option introduced?
Answer:
2013 (in the General Elections to the State Legislative Assemblies of 5 states)

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US