GK Questions

GK Questions

Question 1: What is the maximum strength of the  Rajya Sabha? 
Answer:
 250

Question 2: What is the maximum strength of the Rajya Sabha? 
Answer:
 12

Question 3: How many Anglo - Indian Members can be nominated by the President to the Lok Sabha? 
Answer:
 2

Question 4: What is the term of office of a member of the Rajya Sabha? 
Answer:
 6 years

Question 5: What is the minimum age required by a citizen to be a member of the Rajya Sabha?
Answer:
 30


Question 6: Who is the exo - officio chairman of the Rajya Sabha? 
Answer:
 Vice President

Question 7: Which is the informal device available to the members of the Parliament to raise matters without any prior notice? 
Answer:
 Zero Hour

Question 8: Which article of the constitution deals with money bill? 
Answer:
 Article 110

Question 9: When was the provision for the joint sitting of the 2 houses (Lok Sabha and Rajya Sabha) invoked for the first time? 
Answer:
 In 1960, for considering the Dowry Prohibition Bill

Question 10: The fund to which all the receipts to the Government are credited and all the payments are debited is called?
Answer:
 Consolidated Fund of India

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US