Kips Class 10 AI Unit 2: Self-Management Skills-II (Stress Management and its Techniques)


Unit 2: Self-Management Skills-II (Stress Management and its Techniques)

Assessment Time
A. Select the correct option.
1. .................................... provides us with energy and motivation to achieve our goals.
a. Stress
b. Eustress
c. Distress
Answer: b. Eustress

2. Stress Management covers all the tools that alleviate .................................... stress, which could otherwise prove to be a lethal disease.
a. Temporary
b. Low
c. Chronic
Answer: c. Chronic

3. Stress is an .................................... response of the nervous system to any threat, challenge or problem.
a. Automatic
b. Deliberate
c. Delayed
Answer: a. Automatic

4. Exercise helps in ..................................... .
a. Building immunity
b. Proper functioning of organ systems
c. Both a and b
Answer: c. Both a and b

5. Meditation brings a sense of ..................................... .
a. Self-awareness
b. Depression
c. Anxiety
Answer: a. Self-awareness

B. Fill in the blanks.
1. Stress can be viewed as a disease that is afflicting people of all age groups.

2. Stress causing agents are known as stressors which can be self induced or external.

3. Stress management includes a pool of techniques that assist individuals to eradicate anxiety and negative thoughts.

4. In fight or flight response, the body reacts spontaneously to protect itself from any unfavorable situation.

5. Yoga reduces the level of cortisol which is the stress hormone.

C. Answer the following questions.
1. What is stress?
Answer:
 Stress can be defined as a reaction to any external stimuli that triggers changes in one's personality. Stress causing agents are known as stressors, which can be self-induced or external. It can be viewed as a disease that afflicts people of all age groups. It often leads to addiction, loneliness and antisocial mannerisms, that give rise to various ailments such as headache, nausea, degeneration of cognitive abilities, and heart-related problems.

2. What are the various factors that cause stress?
Answer:
 Some factors that contribute to stress are:
• Threat
• Dangerous situations
• Irrational demands
• Unrealistic goals
• Expectations
• Financial loss
• Discrimination

3. Explain the importance of Stress Management.
Answer: Stress management is important as:
• It allows a person to react positively in stressful situations.

• It provides ways to measure the different levels of stress so that the inflicted person can resort to self-help or seek help from a professional.

• It helps to identify distinct stressors, which can either be good or bad. They can be self-induced or be triggered due to external situations. They can be categorised as:
→ Positive stressors
→ Dangerous stressors (leads to stressful situations)
→ Irrelevant stressors

• After successfully recognising the stressors, stress management provides practical measures to target those stressors.

• It infuses a sense of control and accomplishment. It equips you with the ability to handle any situation efficiently.

• It helps to bring about a healthy change in one's perception of events, people, or situations.

• Stress management helps to bridge the gap between the available resources and the unrealistic demands surrounding them.

• Stress management also enhances the physiology of a person. It boosts his immune system and makes him healthy. It emphasizes on a balanced diet, sound sleep, and exercise. Thus, it helps in bringing a positive change in the outlook and lifestyle of a person.

4. What are the different types of stressors?
Answer: There are 3 types of stressors:
• Positive stressor
• Dangerous stressor
• Irrelevant stressor

No comments:

Post a Comment

Also read!

Click on any of the below text for additional links:

Class 6

→ Class 6 Computer Kips Solutions
→ Class 6 Gul Mohar English Solutions
→ Class 6 Map Pointing Solutions
→ Class 6 NCERT Civics Solutions
→ Class 6 NCERT Geography Solutions
→ Class 6 NCERT History Solutions
→ Class 6 NCERT Maths Solutions
→ Class 6 NCERT Science Solutions

Class 7

→ Class 7 Computer Kips Solutions
→ Class 7 Gul Mohar English Solutions
→ English Grammar Class 7
→ English Writing Skills Class 7
→ Class 7 Map Pointing Solutions
→ Class 7 NCERT Civics Solutions
→ Class 7 NCERT Civics Notes
→ Class 7 NCERT Civics Extra Questions
→ Class 7 NCERT Geography Solutions
→ Class 7 NCERT Geography Notes
→ Class 7 NCERT Geography Extra Questions
→ Class 7 NCERT History Solutions
→ Class 7 NCERT History Notes
→ Class 7 NCERT History Extra Questions
→ Class 7 NCERT Maths Solutions
→ Class 7 NCERT Science Solutions
→ Class 7 NCERT Science Notes
→ Class 7 NCERT Science Extra Questions

Class 8

→ Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
→ Class 8 Gul Mohar English Solutions
→ English Grammar Class 8
→ English Writing Skills Class 8
→ Class 8 Map Pointing Solutions
→ Class 8 NCERT Civics Solutions
→ Class 8 NCERT Civics Notes
→ Class 8 NCERT Civics Extra Questions
→ Class 8 NCERT Geography Solutions
→ Class 8 NCERT Geography Notes
→ Class 8 NCERT Geography Extra Questions
→ Class 8 NCERT History Solutions
→ Class 8 NCERT History Notes
→ Class 8 NCERT History Extra Questions
→ Class 8 NCERT Maths Solutions
→ Class 8 NCERT Science Solutions
→ Class 8 NCERT Science Notes
→ Class 8 NCERT Science Extra Questions
→ Class 8 NCERT Science Exemplar
→ Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9

→ Class 9 Kips Artificial Intelligence Solutions
→ Class 9 Map Pointing Solutions
→ Class 9 NCERT Civics Solutions
→ Class 9 NCERT Geography Solutions
→ Class 9 NCERT History Solutions
→ Class 9 NCERT Maths Solutions
→ Class 9 NCERT Science Solutions

Class 10

→ Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
→ Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
→ Class 10 NCERT Civics Solutions
→ Class 10 NCERT Civics Notes
→ Class 10 NCERT Civics Extra Questions
→ Class 10 NCERT Geography Solutions
→ Class 10 NCERT Geography Notes
→ Class 10 NCERT Geography Extra Questions
→ Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
→ Class 10 NCERT History Extra Questions
→ Class 10 NCERT Maths Solutions
→ Class 10 NCERT Science Solutions
→ Class 10 NCERT Science Notes
→ Class 10 NCERT Science Extra Questions

Computer Languages

→ Python Basics

Extra Activities

→ Extra Activities

Extra Knowledge

→ Extra Information
→ General Knowledge
→ Historical Places in India
→ Latest technology
→ Physical Sciences
→ Facts

• Mathematics quick links
→ Mathematical Terms
→ Maths Tricks

Home Top