Kips Class 10 AI Unit 3: Information and Communication Technology Skills-II (Operating System)


Unit 3: Information and Communication Technology Skills-II (Operating Systems)

Assessment Time
A. Select the correct option.
1. The main screen of Wind
ows is called .................................... .
a. Tabletop
b. User Area
c. Desktop
Answer: c. Desktop

2. Windows OS is based on which user interface?
a. Data
b. Graphical
c. Character
Answer: b. Graphical

3. Which of these functions is not performed by an operating system?
a. Entering data
b. Error detection
c. Job scheduling
Answer: a. Entering data

4. Start button is located on the ..................................... .
a. Status bar
b. Menu bar
c. Taskbar
Answer: c. Taskbar

B. Answer the following questions.
1. What is the main advantage of GUI?
Answer:
 This operating system is graphic based and interactive in nature. In it, menus and icons are available to perform all operations, just by clicking on them. Now, a user does not need to remember the lengthy commands or their syntax as they had to do in Command-Line Interface (CLO) or Character User Interface (CUI). Some examples of GUI are:
• Windows operating system
• Mac OS
• Linux etc.

2. What is an operating system? Give a few examples.
Answer:
 The first program that loads on a computer when switched on is called its operating system. It is a program that acts as an interface between the software and computer hardware. It is a specialised set of programs that manages the overall functioning of the computer and its resources. An operating system controls and monitors the execution of the other programs and applications. It performs basic tasks, such as recognising input from the keyboard, sending output to the monitor, managing files and directories on the storage devices, and controlling peripheral devices. Some common examples of operating systems are Windows, Macintosh (Mac), Linux, DOS, and Unix.

3. What is the purpose of multitasking?
Answer: The ability to perform more than one task at a single instant of time is called "multitasking". An operating system that is capable of doing multiple tasks or executing processes while using common processing resources like CPU, is called a Multitasking operating system.

4. What are the components of Windows desktop?
Answer: The components of Windows desktop are:
• This PC
• Recycle Bin
• Shortcuts of some applications
• Start button
• Taskbar (peek button, notification area, task view button)

No comments:

Post a Comment

Also read!

Click on any of the below text for additional links:

Class 6

→ Class 6 Computer Kips Solutions
→ Class 6 Gul Mohar English Solutions
→ Class 6 Map Pointing Solutions
→ Class 6 NCERT Civics Solutions
→ Class 6 NCERT Geography Solutions
→ Class 6 NCERT History Solutions
→ Class 6 NCERT Maths Solutions
→ Class 6 NCERT Science Solutions

Class 7

→ Class 7 Computer Kips Solutions
→ Class 7 Gul Mohar English Solutions
→ English Grammar Class 7
→ English Writing Skills Class 7
→ Class 7 Map Pointing Solutions
→ Class 7 NCERT Civics Solutions
→ Class 7 NCERT Civics Notes
→ Class 7 NCERT Civics Extra Questions
→ Class 7 NCERT Geography Solutions
→ Class 7 NCERT Geography Notes
→ Class 7 NCERT Geography Extra Questions
→ Class 7 NCERT History Solutions
→ Class 7 NCERT History Notes
→ Class 7 NCERT History Extra Questions
→ Class 7 NCERT Maths Solutions
→ Class 7 NCERT Science Solutions
→ Class 7 NCERT Science Notes
→ Class 7 NCERT Science Extra Questions

Class 8

→ Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
→ Class 8 Gul Mohar English Solutions
→ English Grammar Class 8
→ English Writing Skills Class 8
→ Class 8 Map Pointing Solutions
→ Class 8 NCERT Civics Solutions
→ Class 8 NCERT Civics Notes
→ Class 8 NCERT Civics Extra Questions
→ Class 8 NCERT Geography Solutions
→ Class 8 NCERT Geography Notes
→ Class 8 NCERT Geography Extra Questions
→ Class 8 NCERT History Solutions
→ Class 8 NCERT History Notes
→ Class 8 NCERT History Extra Questions
→ Class 8 NCERT Maths Solutions
→ Class 8 NCERT Science Solutions
→ Class 8 NCERT Science Notes
→ Class 8 NCERT Science Extra Questions
→ Class 8 NCERT Science Exemplar
→ Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9

→ Class 9 Kips Artificial Intelligence Solutions
→ Class 9 Map Pointing Solutions
→ Class 9 NCERT Civics Solutions
→ Class 9 NCERT Geography Solutions
→ Class 9 NCERT History Solutions
→ Class 9 NCERT Maths Solutions
→ Class 9 NCERT Science Solutions

Class 10

→ Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
→ Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
→ Class 10 NCERT Civics Solutions
→ Class 10 NCERT Civics Notes
→ Class 10 NCERT Civics Extra Questions
→ Class 10 NCERT Geography Solutions
→ Class 10 NCERT Geography Notes
→ Class 10 NCERT Geography Extra Questions
→ Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
→ Class 10 NCERT History Extra Questions
→ Class 10 NCERT Maths Solutions
→ Class 10 NCERT Science Solutions
→ Class 10 NCERT Science Notes
→ Class 10 NCERT Science Extra Questions

Computer Languages

→ Python Basics

Extra Activities

→ Extra Activities

Extra Knowledge

→ Extra Information
→ General Knowledge
→ Historical Places in India
→ Latest technology
→ Physical Sciences
→ Facts

• Mathematics quick links
→ Mathematical Terms
→ Maths Tricks

Home Top