NCERT Class 10 Civics Chapter 2 - Federalism Extra Questions

Chapter 2 - Federalism Extra Questions

Multiple Choice Questions
1. Which among the following are examples of ‘Coming together federations’?
a) India, Spain and Belgium
b) India, USA and Spain
c) USA, Switzerland and Australia
d) Belgium and Sri Lanka
Answer:
c) USA, Switzerland and Australia

2. The Union List includes subjects such as:
a) Education, forests, trade unions, marriages, adoption and succession
b) Police, trade, commerce, agriculture and irrigation
c) Residuary subjects like computer software
d) Defense, foreign affairs, banking, currency, communications
Answer:
d) Defense, foreign affairs, banking, currency, communications

3. The system of Panchayati Raj involves:
a) Village, State and Union levels
b) Village, District and State levels
c) Village and State levels
d) Village, Block and District levels
Answer:
d) Village, Block and District levels

4. Which of the following countries is an example of “coming together federation”?
a) U.S.A
b) India
c) Spain
d) Belgium
Answer:
a) U.S.A.

5. Here are three reactions to the language policy followed in India. Which of the following holds true in the case of India?
a) The policy of accommodation has strengthened national unity
b) Language based states have divided us by making everyone conscious of their language
c) The language policy has only helped to consolidate the dominance of English over all other languages
Answer:
a) The policy of accommodation has strengthened national unity

6. Consider the following statements on the practice of federalism in India. Identify those which hold true for decentralisation after 1992.
A. Local governments did not have any power or resources of their own
B. It became constitutionally mandatory to hold regular elections to local government bodies
C. The state governments are required to share some powers and revenue with local government bodies
D. No seats are reserved in the elected bodies for scheduled castes, scheduled tribes and other backward classes
a) B and C
b) A and C
c) A and D
d) B and D
Answer:
a) B and C

7. In a ‘Holding together federation’:
A. A large country divides its power between constituent states and the national government
B. The Central government tends to be more powerful vis-a-vis the States
C. All the constituent states usually have equal powers
D. Constituent states have unequal powers
Which of the above statements are correct?
a) A, B, C and D
b) A and D
c) B and C
d) A, B and D
Answer:
d) A, B and D

8. The number of seats reserved for women in the panchayats and municipalities is
a) one-fourth
b) one-third
c) half
d) one-fifth
Answer:
b) one-third

9. Holding together federations are not found in
a) India
b) Spain
c) Belgium
d) Australia
Answer:
d) Australia

10. Subjects like computer software comes in the
a) Union List
b) State List
c) Concurrent List
d) Residuary List
Answer:
d) Residuary List

11. The number of Scheduled Languages in India is
a) 21
b) 22
c) 23
d) 25
Answer:
b) 22

12. In India’s federal system, the state governments have the power to legislate on all those subjects which are included in the:
a) Union list
b) State list
c) Concurrent list
d) Residuary subjects
Answer:
b) State list

13. The Constitution of India
a) divided powers between center and states in three lists
b) divided powers between center and states in two lists
c) listed the powers of the states and left the undefined powers to the state
d) Specified the powers of the states and left the residuary powers with the center
Answer:
a) divided powers between center and states in three lists

14. In case of a clash between the laws made by the center and a state on a subject in the concurrent list:
a) the state law prevails
b) the central law prevails
c) both the laws prevail within their respective jurisdictions
d) the Supreme Court has to intervene to decide
Answer:
b) the central law prevails

15. What is the third tier of government known as?
a) Village Panchayats
b) State government
c) Local self-government
d) Zila Parishad
Answer:
c) Local self-government

16. What is true regarding sources of revenue in a federal system?
a) States have no financial powers or independent sources of revenue
b) States are dependent on revenue or funds on the central government
c) Sources of revenue for each level of government are clearly specified to ensure its financial autonomy
d) States have no financial autonomy
Answer:
c) Sources of revenue for each level of government are clearly specified to ensure its financial autonomy

17. Which of the following is incorrect regarding a unitary government?
a) There is either only one level of government or the sub-units are subordinate to the central government
b) The central government can pass on orders to the provincial government
c) A state government is conservable to central government
d) The powers of state governments are guaranteed by the Constitution
Answer:
d) The powers of state governments are guaranteed by the Constitution

18. What are the kinds of routes through which federations have been formed?
a) One route involves independent states coming together on their own to form a bigger unit
b) The second route is where a large country decides to divide its powers between the states and the national government
c) Both a and b
d) None of these
Answer:
c) Both a and b

19. Which period saw the rise of regional political parties in many states of the country?
a) Period after 1990
b) Period after 2000
c) Period after 1980
d) Period after 1970
Answer:
a) Period after 1990

20. Which of the following subjects is not included in the Union list?
a) Defence
b) Foreign affairs
c) Police
d) Banking
Answer:
c) Police

21. Which level of government in India has the power to legislate on the ‘residuary’ subjects?
a) Union government
b) State government
c) Local self-government
d) Both a and b
Answer:
d) Both a and b

22. The System of Panchayati Raj involves
a) The village, block and district levels
b) The village, and state levels
c) The village district and state levels
d) The village, state and Union levels
Answer:
a) The village, block and district levels

23. Which of the following subjects is not included in the state list?
a) Law and order
b) National defence
c) Education
d) Agriculture
Answer:
b) National defence

24. In India’s federal system, the state governments have the power to legislate on all those subjects which are included in the:
a) Union list
b) State list
c) Concurrent list
d) Residuary subjects
Answer:
b) State list

25. The Constitution of India
a) divided powers between centre and states in three lists
b) divided powers between centre and states in two lists
c) listed the powers of the states and left the undefined powers to the state
d) Specified the powers of the states and left the residuary powers with the centre
Answer:
a) divided powers between centre and states in three lists

26. Which of the following government has two or more levels?
a) Community Government
b) Coalition Government
c) Federal Government
d) Unitary Government
Answer:
c) Federal Government

Very Short Answer Type Questions
27. Mention the basic idea behind the power sharing of Indian federalism?
Answer:
Decentralisation is the basic idea behind the power sharing of Indian federalism.

28. In what way can changes be made in the federal Constitution?
Answer:

• It is not easy to make changes regarding sharing of power between the Union Government and the State Government.
• The Parliament cannot on its own change this arrangement.
• Any change to it has to be first passed by both the houses of Parliament, with at least two- thirds majority.
• Then it has to be ratified by the legislatures of at least half of the total states.

29. Who presides over the meetings of a Municipal Corporation?
Answer:
Mayor presides over the meetings of a Municipal Corporation.

30. The Indian federation consists of how many states and union territories?
Answer:
The Indian federation consists of 28 states and 8 union territories.

31. What will be the role of the Apex Court, if disputes arise between different levels of government in the exercise of their power?
Answer:
The Apex Court acts as an umpire if disputes arise between different levels of government in the exercise of their power.

32. What is panchayati raj?
Answer:
Panchayati Raj is a form of third tier of government which is present in rural areas. They are directly elected by all the adult population living in that ward or village. It is the decision-making body for the entire village. The Panchayat works under the overall supervision of the Gram Sabha.

33. Which are the basic objectives of a federal system?
Answer:
The federal system has dual objectives:
• To safeguard/promote the unity of the country.
• To accommodate regional diversity.

34. Which body conducts the election to panchayats and municipalities?
Answer:
The State Election Commission conducts the election to panchayats and municipalities.

35. Who administers the whole district?
Answer:
Zilla Chairperson administers the whole district.

36. Name some states which were created not on the basis of language, but to recognize differences based on culture, ethnicity or geography.
Answer:
Nagaland, Uttarakhand and Jharkhand.

Fill In The Blanks
37. The
Central Government alone can make laws relating to the subjects mentioned in the Union List.
38. The Union Government has the power to legislate on
residuary subjects which do not fall in any of the three lists.
39. The
judiciary plays an important role in overseeing the implementation of constitutional provisions and procedures.
40. If there is a conflict in the laws made in the concurrent list, the law made by
Central Government will prevail.
41. A third tier of government is called
community government.
42. When power is taken away from Central and State governments and given to local government, it is called
decentralisation.
43.
Panchayati Raj are the local governing bodies in the villages and municipalities in urban areas.
44. The political head of a Municipal Corporation is called the
mayor.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US