NCERT Class 10 Geography Chapter 4 - Agriculture Extra Questions

Chapter 4 - Agriculture Extra Questions

Multiple Choice Questions
1. Which of the following is not correct about plantation farming?
a) In this type of farming, a single crop is grown on a large area
b) The plantation has an interface of agriculture and industry
c) Plantations cover large tracts of land called estates
d) Farmers clear a patch of land by felling trees and burning them, to produce cereals and other food crops
Answer:
d) Farmers clear a patch of land by felling trees and burning them, to produce cereals and other food crops

2. Which of the following are plantation crops?
a) Rice and maize
b) Wheat and pulses
c) Tea, coffee, banana and sugarcane
d) None of the above
Answer:
c) Tea, coffee, banana and sugarcane

3. The three major cropping seasons of India are:
a) Aus, Aman and Boro
b) Rabi, Kharif and Zaid
c) Baisakh, Paus and Chait
d) None of the above
Answer:
b) Rabi, Kharif and Zaid

4. Rabi crops are:
a) sown in winter and harvested in summer
b) sown during rainy season and harvested in winter
c) sown in summer and harvested in winter
d) None of the above
Answer:
a) sown in winter and harvested in summer

5. Kharif crops are grown:
a) With the onset of monsoon and harvested in September-October
b) With the onset of winter and harvested in summer
c) With onset of Autumn and harvested in summer
d) None of the above
Answer:
a) With the onset of monsoon and harvested in September-October

6. The main food crop of Kharif season is:
a) Mustard
b) Pulses
c) Rice
d) Wheat
Answer:
c) Rice

7. The main food crop of Rabi season is:
a) Wheat
b) Rice
c) Maize
d) Jowar
Answer:
a) Wheat

8. A short season between the rabi and kharif season is known as:
a) Aus
b) Boro
c) Zaid
d) None of the above
Answer:
c) Zaid

9. Important non-food crops of our country are:
a) Tea and coffee
b) Millets and pulses
c) Cotton and jute
d) None of the above
Answer:
c) Cotton and jute

10. Which is the main food crop of the eastern and southern part of the country?
a) Rice
b) Wheat
c) Maize
d) Sugarcane
Answer:
a) Rice

11. The two main wheat growing regions are:
a) The Ganga-Sutlej plains and the Deccan Trap
b) North-eastern part and eastern-coastal plains
c) Deccan plateau and Konkan coast
d) None of the above
Answer:
a) The Ganga-Sutlej plains and the Deccan Trap

12. Wheat requires annual rainfall between:
a) 50 and 75 cm
b) about 200 cm
c) 200 and 300 cm
d) less than 20 cm
Answer:
a) 50 and 75 cm

13. The third most important food crop of our country is:
a) Rice
b) Wheat
c) Jowar
d) Ragi
Answer:
c) Jowar

14. Which State is the largest producer of bajra?
a) Rajasthan
b) Maharashtra
c) Gujarat
d) Haryana
Answer:
a) Rajasthan

15. Which is the right condition for the growth of maize?
a) Temperature between 21 °C to 27°C and old alluvial soil
b) Temperature below 17°C and shallow black soil
c) Temperature of 25°C and 200 cm of rainfall
d) None of the above
Answer:
a) Temperature between 21 °C to 27°C and old alluvial soil

16. Which of the following crops is a major source of protein in a vegetarian diet?
a) Wheat
b) Rice
c) Pulses
d) Oilseeds
Answer:
c) Pulses

17. Which one of the following is not true for pulses?
a) Pulses are grown in both rabi and kharif season
b) Pulses are leguminous crops
c) They are grown in rotation with other crops
d) Pulses require intensive irrigation facilities
Answer:
d) Pulses require intensive irrigation facilities

18. Which is the ideal condition for the growth of sugarcane?
a) Temperature of 21°C to 27°C and an annual rainfall between 75 cm and 100 cm
b) Temperature below 17°C and 50 to 75 cm rainfall
c) Temperature of 25°C and 200 cm of rainfall
d) None of the above
Answer:
a) Temperature of 21°C to 27°C and an annual rainfall between 75 cm and 100 cm

19. What percentage of our cropped area is covered by oilseeds?
a) 21
b) 12
c) 2
d) 4
Answer:
b) 12

20. Which of the following conditions can spoil tea crop?
a) Frequent showers evenly distributed over the year
b) Frost free climate
c) Deep fertile well drained soil
d) Clayey soil which has high water holding capacity
Answer:
d) Clayey soil which has high water holding capacity

21. Coffee cultivation was first introduced in:
a) Himalayas
b) Aravalli Hills
c) Garo Hills
d) Baba Budan Hills
Answer:
d) Baba Budan Hills

22. Which of the following crops is an important raw material for automobile industry?
a) Pulses
b) Ragi
c) Rubber
d) None of the above
Answer:
c) Rubber

23. Rearing of silk worms for the production of silk fibre is known as:
a) Sericulture
b) Aquaculture
c) Apeculture
d) Pisciculture
Answer:
a) Sericulture

24. Which of the following is known as golden fibre?
a) Cotton
b) Jute
c) Hemp
d) Silk
Answer:
b) Jute

25. Which one of the following describes a system of agriculture where a single crop is grown on a large area?
a) Shifting agriculture
b) Plantation agriculture
c) Horticulture
d) Intensive agriculture
Answer:
b) Plantation agriculture

26. Which one of the following is announced by the government in support of a crop?
a) Maximum support price
b) Minimum support price
c) Moderate support price
d) Influential support price
Answer:
b) Minimum support price

27. Primitive subsistence farming is also known as:
a) Mixed farming
b) Cooperative farming
c) Slash and bum agriculture
d) Commercial farming
Answer:
c) Slash and bum agriculture

28. Plantation agriculture is a type of:
a) Subsistence farming
b) Commercial farming
c) Mixed farming
d) None of the above
Answer:
b) Commercial farming

29. How much of India’s population is engaged in Agricultural activities
a) Two third
b) Half
c) One third
d) Almost all
Answer:
a) Two third

30. Over these years, cultivation methods have changed significantly depending upon the characteristics of _______________.
a) Type of crop
b) technological know-how
c) Type of season
d) Government intervention
Answer:
b) technological know-how

31. What has been the main dependency of primitive farming?
a) Monsoon
b) Labour
c) Suitability of other environment
d) Technical
Answer:
a) Monsoon

32. Why is there enormous pressure on agricultural land?
a) Due to the law of inheritance and division of land
b) Overpopulation
c) Small scale farmers are not able to earn livelihood
d) Farmers of less land holdings are not able to afford the right techniques
Answer:
d) Farmers of less land holdings are not able to afford the right techniques

33. If rice is a commercial crop in Haryana and Punjab, in which state is it a subsistence crop?
a) Madhya Pradesh
b) Maharashtra
c) Odisha
d) Rajasthan
Answer:
c) Odisha

34. Availability of _______________ during winter months due to the western temperate cyclones helps in the success of Rabi crops.
a) Monsoons
b) Precipitation
c) Frost
d) Winds
Answer:
b) Precipitation

35. Which crops come under the classification of millets?
a) Peas and maize
b) Mustard and soybean
c) Urad and moong
d) Jowar & bajra
Answer:
d) Jowar & bajra

36. Millets have high nutritional value and are rich in _______________.
a) Iron, calcium
b) Minerals
c) Phosphate
d) Proteins
Answer:
a) Iron, calcium

37. India is the _______________ largest producer as well as the consumer of pulses in the world.
a) First
b) Second
c) Third
d) Fourth
Answer:
a) First

38. Which crop needs manual labour from sowing to harvesting?
a) Watermelon
b) Sugarcane
c) Maize
d) Bajra
Answer:
b) Sugarcane

39. Which fibre is also known as the golden fibre?
a) Jute
b) Silk
c) Cotton
d) Hemp
Answer:
a) Jute

40. What kind of weather conditions are favourable for the growth of Wheat?
a) Hot wet weather
b) Monsoon
c) Dry hot weather
d) Cool growing season and a bright sunshine
Answer:
d) cool growing season and a bright sunshine

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

• Class 9

Class 9 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 9 Map Pointing Solutions
Class 9 NCERT Civics Solutions
Class 9 NCERT Geography Solutions
Class 9 NCERT History Solutions
Class 9 NCERT Maths Solutions
Class 9 NCERT Science Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts (Animals)
Facts (Extra)

• Mathematics quick links
Cubes of numbers
Squares of numbers
Mathematical Terms
Maths Tricks