NCERT Class 7 Civics Chapter 3 - How the State Government Works? Extra Questions

Chapter 3 - How the State Government Works? Extra Questions

Multiple Choice Questions
1. What is the full form of MLA?
a) Member of Law Authority
b) Member of Legislative Assembly
c) Minister of Law Abiding Authority
d) None of these
Answer:
b) Member of Legislative Assembly

2. MLAs are elected by
a) the people
b) Members of Parliament
c) selected representatives
d) all of these
Answer:
a) the people

3. A political party whose MLAs have won more than half the number of constituencies in a state can be said to be in a
a) minority
b) majority
c) opposition
d) none of these
Answer:
b) majority

4. Who becomes the Chief Minister?
a) Leader of winning party
b) Leader of losing party
c) Prime Minister of the country
d) President of the country
Answer:
a) Leader of winning party

5. Who is the head of a Legislative Assembly?
a) MLA
b) Minister
c) Chief Minister
d) None of these
Answer:
c) Chief Minister

6. Who is responsible for medical services?
a) Finance Minister
b) Home Minister
c) Education Minister
d) Health Minister
Answer:
d) Health Minister

7. Each state is divided into different areas called
a) Country
b) Constituencies
c) State
d) All of these
Answer:
b) Constituencies

8. The political party that has the majority is called the ruling party and all other members are called the
a) majority
b) opposition
c) Both a) and b)
d) None of these
Answer:
b) opposition

9. The Head of the State is the
a) Governor
b) MLA
c) Chief Minister
d) None of these
Answer:
a) Governor

10. Who appoints the Governor?
a) State Government
b) Local Government
c) Central Government
d) All of these
Answer:
c) Central Government

11. After the elections, it is the ________ of the state who appoints the chief minister and other ministers.
a) Government
b) Prime Minister
c) Panchayat
d) Governor
Answer:
d) Governor

12. A ____________ is a place where all the MLAs, whether from the ruling party or from the opposition meet to discuss various things.
a) Criminal Court
b) Supreme Court
c) Legislative Assembly
d) Judiciary Court
Answer:
c) Legislative Assembly

13. The word ‘government’ refers to
a) Police Station
b) Civil Courts
c) Government Departments and various ministers
d) None of these
Answer:
c) Government Departments and various ministers

14. All the MLAs who gather together (assemble) in the legislative assembly are called the
a) Chief Ministers
b) Executive
c) Judiciary
d) Legislature
Answer:
d) Legislature

15. In a democracy, it is the people who elect their representatives as ___________________
a) Prime Minister
b) Party Members
c) Members of the Legislative Assembly (MLAs)
d) None of these
Answer:
c) Members of the Legislative Assembly (MLAs)

Match the following
Answer:



Answer the following questions:
16. Use the term constituency and represent to explain who is an MLA is and how is the person elected?
Answer:
The person elected as a representative represents that particular constituency. He / She is called as a Member of Legislative Assembly i.e. MLA. An MLA is elected through a general election. He / She may be a member of a recognized political party or independent.

17. How is MLA elected?
Answer:
Every state has a Legislative Assembly. Each state is divided into constituencies. From each constituency one representative is elected by the people who then becomes a MLA. Candidates belong to different political parties or may be independent.

18. Why should decision taken by the Chief Minister and other Minister be debated in the Legislative Assembly?
Answer:
Decision taken by the Chief Minister and other Minister is debated in the Legislative Assembly because these decisions have to be approved by the member of legislative assembly. The MLAs are collectively responsible for the work that a government does.

19. Which party is called the ruling party?
Answer:
Political party whose gets more than half of the seats of Legislative Assembly is the majority party. This party is called the ruling party and all other members are called opposition.

20. How do MLAs become a minister or Chief Minister?
Answer:
The MLAs of the ruling party elect their leader who becomes the Chief Minister. The Chief Minister then selects other people as ministers. The Governor appoints the Chief Minister and other ministers.

21. What is the role of the party that does not form the government?
Answer:
As per the constitution all the parties which do not take part in the formation of government are called opposition party. In our democratic setup the role of opposition parties is no way less important than the ruling party. The opposition parties keep a watch over the functioning of the ruling party. They take part in every discussion and debate held at the Assembly. They can check and protect any wrong action of the government.

22. What is the difference between the work that MLAs do in the assembly and work done by the government departments?
Answer:
The difference between the work that MLA do in the assembly and the work done by the government department is that every department is headed by a Minister who is also an MLA. The Minister approves any work done or proposed by the department.

23. Define: Government, Legislature, Executive.
Answer:

• Government - MLAs are together responsible for the work of the government. The word ‘Government’ refers to government departments and various ministers who head them. The overall head is the Chief Minister.
• Legislature - All the MLAs who gather together (assemble) in the Legislative Assembly are called the legislature. They are the ones who authorise and supervise the work.
• Executive - The work of the Chief Minister, Ministers and MLAs is called the executive part of the government.

24. How does government in a state function?
Answer:
Government in a state is headed by Chief Minister. He appoints ministers at various levels. These ministers head different departments like public works, agriculture, health etc. The Chief Minister and other minister are answerable to the people. They do so in the Assembly by answering the questions and through media by holding press conferences. Laws are made in the Legislative and the government departments implement these.

25. Why is Press Conference organised?
Answer:
A Press Conference is a meeting, organised for the purpose of officially the distributing information to the media and answering questions from reporters.

26. What is Constituency?
Answer:
Every state is divided into a number of areas or constituencies. A particular area from where all the voters living there to their representative is called a constituency.

Fill in the blanks:
27. Laws for the states are made in the
Legislative Assembly.

28. MLAs are elected by the
people of the state.

29. Every state is divided into
constituencies.

30. The full form of MLA is
Member of Legislative Assembly.

31. A political party whose MLAs have won more than half the number of constituencies in a state can be said to be in a
majority.

32. The Chief Minister is the head of the
executive.

33. Each state is divided into different areas called
Constituencies.

34. The political party that has the majority is called the ruling party and all other members are called the
opposition.

35. The Head of the State is the
Governor.

36.
Central Government appoints the Governor.

2 comments:

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US