NCERT Class 7 Geography Chapter 4 - Air Extra Questions

Chapter 4 - Air Extra Questions

Multiple Choice Questions
1. Which gas released in the atmosphere creates a greenhouse effect trapping the heat?
a) Carbon dioxide
b) Oxygen
c) Nitrogen
d) None of these
Answer:
a) Carbon dioxide

2. Excess amount of carbon dioxide is responsible for
a) cold climate
b) global warming
c) both a) and b)
d) none of these
Answer:
b) global warming

3. Which one of the following gases is present in the atmosphere in the maximum amount?
a) Oxygen
b) Carbon dioxide
c) Nitrogen
d) Lithium
Answer:
c) Nitrogen

4. Which gas is used by the green plants to make their food?
a) Oxygen
b) Nitrogen
c) Carbon dioxide
d) None of these
Answer:
c) Carbon dioxide

5. When the air is heated it becomes _____.
a) Lighter
b) Heavier
c) Colder
d) All of these
Answer:
a) Lighter

6. The average height of the troposphere is
a) 14 km
b) 16 km
c) 19 km
d) 13 km
Answer:
d) 13 km

7. ________ gas protects us from harmful sun’s rays.
a) Ozone
b) Fluorine
c) Carbon dioxide
d) Oxygen
Answer:
a) Ozone

8. _____________ measures the temperature.
a) Thermometer
b) Barometer
c) Rain Gauge
d) Wind Vane
Answer:
a) Thermometer

9. _____________ measures the atmospheric pressure.
a) Thermometer

b) Wind Vane
c) Barometer
d) Rain Gauge
Answer:
c) Barometer

10. An important factor that influences the distribution of temperature is
a) insolation
b) temperature
c) rain
d) wind
Answer:
a) insolation

11. What is hot wind called?
a) Loo
b) Sea Water
c) Monsoon air
d) Exosphere
Answer:
a) Loo

12. Which one of the following is a local wind?
a) Sea breeze
b) Trade wind
c) Monsoon wind
d) None of these
Answer:
a) Sea breeze

13. Rain, snow sleet or hail are the different forms of:
a) Condensation
b) Evaporation
c) Precipitation
d) All of these
Answer:
c) Precipitation

14. The standard unit of measuring temperature is
a) Degree Celsius
b) Kelvin
c) Fahrenheit
d) All of these
Answer:
a) Degree Celsius

15. Who invented Degree Celsius?
a) Robert Clive
b) Robert Brown
c) Anders Celsius
d) John Mendel
Answer:
c) Anders Celsius

Answer the following questions:
16. Define the term atmosphere.
Answer:
The blanket of air surrounding the Earth is called the atmosphere.

17. How does nature balance our life? What is the result if this balance is disturbed?
Answer:
Human being release carbon dioxide in the environment which is taken up by the plants and releases oxygen which is taken by the human this makes of the balance in the nature. This balance gets disturb because of human beings as they cut the tree for their earnings of property in this way the balance of carbon dioxide and oxygen get disturbed.

18. What is green house effect?
Answer:
Carbon dioxide in the atmosphere traps the heat radiated from the earth creating a green house effect. This makes the temperatures livable. Without this earth would have been too cold to live. But the increased emissions from vehicles and factories increases the temperature leading to global warming.

19. Describe the composition of the atmosphere.
Answer:
Nitrogen and oxygen are two gases which make up the most of the atmosphere. Carbon dioxide, helium, ozone, argon and hydrogen are found in lesser quantities. Tiny dust particles are also present in the air.

20. Which is the second most plentiful gas in the atmosphere? Give an account of it.
Answer:
Oxygen is the second most plentiful gas in the atmosphere. Humans and animals use it for breathing. Green plants produce oxygen through photosynthesis and thus oxygen balance is maintained in air. This gets disturbed if we cut trees.

21. Describe the structure of atmosphere.
Answer:
The atmosphere is divided into five layers starting from the earth’s surface. These are Troposphere, Stratosphere, Mesosphere, Thermosphere and Exosphere.
• Troposphere: This layer is the most important layer of the atmosphere. Its average height is 13 km. The air we breathe exists here. Almost all the weather phenomena like rainfall, fog and hailstorm occur in this layer.
• Stratosphere: Above the troposphere lies the stratosphere. It extends up to a height of 50 km. This layer is almost free from clouds and associated weather phenomenon, making conditions most ideal for flying aeroplanes. One important feature of stratosphere is that it contains a layer of ozone gas.
• Mesosphere: This is the third layer of the atmosphere. It lies above the stratosphere. It extends up to the height of 80 km. Meteorites burn up in this layer on entering from the space.
• Thermosphere: In thermosphere temperature rises very rapidly with increasing height. Ionosphere is a part of this layer. It extends between 80 - 400 km. This layer helps in radio transmission. In fact, radio waves transmitted from the earth are reflected back to the earth by this layer.
• Exosphere: The upper most layer of the atmosphere is known as exosphere. This layer has very thin air. Light gases like helium and hydrogen float into the space from here.

22. What is weather?
Answer:
Weather is the day to day condition of the atmosphere. Example: A sunny day or rainy day.

23. Define the term climate.
Answer:
The sum total of all weather conditions prevailing over large area for a longer period of time is called climate.

24. What is temperature?
Answer:
The degree of hotness or coldness is called the temperature. Temperature changes not only between day and night but also from season to season.

25. What is insolation?
Answer:
Insolation is the incoming solar energy intercepted by the earth. It influences the distribution of temperature.

26. Explain the 3 types of winds.
Answer:
Winds can be broadly divided into three types. They are:
• Permanent winds - The trade winds, westerlies and easterlies are the permanent winds. These blow constantly throughout the year in a particular direction.
• Seasonal winds - These winds change their direction in different seasons. For example monsoons in India.
• Local winds - These blow only during a particular period of the day or year in a small area. For example, land and sea breeze.

27. Why do wet clothes take longer time to dry on a humid day?
Answer:
Wet clothes take longer time to dry on a humid day because the air has a lot of water vapour and so it can accommodate the water vapour created by the wet cloth. So, the water remains in the cloth for a long time.

28. Name the 3 type of rainfall.
Answer:
There are three types of rainfall. They are
• Cyclonic rainfall
• Relief rainfall
• Convection rainfall

Fill in the blanks
29. Earth is surrounded by a blanket of air called
atmosphere.

30. Green plants produce
oxygen during photosynthesis.

31. Increased volume of
carbon dioxide is affecting the earth’s weather and climate.

32. Ionosphere is the part of
Thermosphere.

33. Amount of rainfall is measured by
rain gauge.

34.
Insolation influences the distribution of temperature.

35. Other forms of precipitation are
snow, sleet, hail.

36. Moisture in the air at any time, is known as
humidity.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

• Class 9

Class 9 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 9 Map Pointing Solutions
Class 9 NCERT Civics Solutions
Class 9 NCERT Geography Solutions
Class 9 NCERT History Solutions
Class 9 NCERT Maths Solutions
Class 9 NCERT Science Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts (Animals)
Facts (Extra)

• Mathematics quick links
Cubes of numbers
Squares of numbers
Mathematical Terms
Maths Tricks