NCERT Class 7 Science Chapter 1 - Nutrition in Plants Extra Questions

Chapter 1 - Nutrition in Plants Extra Questions

Fill in the Blanks
1. The association where two participating plants mutually benefit each other is called
symbiosis.

2. Green plants are called
autotrophs since they synthesise their food.

3. The food synthesised by plants is stored as
starch.

4. In photosynthesis, solar energy is absorbed by the pigment called
chlorophyll.

5. During photosynthesis, plants take in
carbon dioxide and release oxygen gas.

6. The cell is enclosed by a thin outer boundary, called the
cell membrane.

Answer the following:
7. What do you understand by nutrition?
Answer:
Nutrition is the mode of taking food by an organism and its utilisation by the body.

8. What are the tiny openings present on the leaf surface?
Answer:
Stomata are the tiny pores present on the surface of leaves through which gaseous exchange takes place in plants.

9. What is the function of guard cells of stomata?
Answer:
Guard cells help in controlling the opening and closing of stomata for gaseous exchange.

10. Which parts of the plant are called food factories of the plant?
Answer:
Leaves are called food factories of plants because the leaves synthesise food by the process of photosynthesis.

11. Define parasites.
Answer:
Parasites they are those organisms which grow on other plants or animals for their food. One of the best example is Cuscuta.

12. Name the bacteria that can fix atmospheric nitrogen.
Answer:
Rhizobium is the bacterium which can fix atmospheric nitrogen.

13. Give some examples of leguminous plant.
Answer:
Some examples of leguminous plants are gram, pulses and beans.

14. What do you understand by saprotrophic mode of nutrition?
Answer:
The mode of nutrition in which organisms take their nutrients from dead and decaying matter is called saprotrophic mode of nutrition.

Multiple Choice Questions
15. Organisms which prepare food for themselves using simple naturally available raw materials are referred to as
a) heterotrophs
b) autotrophs
c) parasites
d) saprophytes
Answer:
b) autotrophs

16. Which of the following statements is/are correct?
i) All green plants can prepare their own food.
ii) Most animals are autotrophs.
iii) Carbon dioxide is not required for photosynthesis.
iv) Oxygen is liberated during photosynthesis.
Choose the correct answer from the options below:
a) i) and iv)
b) only ii)
c) ii) and iii)
d) i) and ii)
Answer:
a) i) and iv)

17. The symbiotic association is seen in which of the following?
a) Lichens
b) Algae
c) Fungi
d) Bacteria
Answer:
a) Lichens

18. Pitcher plant traps insects because it
a) is a heterotroph
b) grows in soils which lack in nitrogen
c) does not have chlorophyll
d) has a digestive system like human beings
Answer:
b) grows in soils which lack in nitrogen

19. In the plant of cactus leaves are modified into
a) branches
b) spines
c) leaf vein
d) pitcher
Answer:
b) spines

20. If iodine is dropped on the boiled leaf it gives blue-black colour due to the presence of
a) starch
b) protein
c) fat
d) vitamin
Answer:
a) starch

21. Which of the following raw material is available in the air for photosynthesis?
a) Oxygen
b) Carbon dioxide
c) Nitrogen
d) Hydrogen
Answer:
b) Carbon dioxide

22. Farmers use manure and fertilisers to
a) replenish plant
b) replenish soil
c) replenish air
d) replenish fungi
Answer:
b) replenish soil

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

• Class 9

Class 9 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 9 Map Pointing Solutions
Class 9 NCERT Civics Solutions
Class 9 NCERT Geography Solutions
Class 9 NCERT History Solutions
Class 9 NCERT Maths Solutions
Class 9 NCERT Science Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts (Animals)
Facts (Extra)

• Mathematics quick links
Cubes of numbers
Squares of numbers
Mathematical Terms
Maths Tricks