NCERT Class 8 Civics Chapter 2 - Understanding Secularism Extra Questions

Chapter 2 - Understanding Secularism Extra Questions

Multiple Choice Questions
1. What was the reason behind abolition of the evil practice of untouchability?
a) To end the Muslims in India
b) To end the discrimination
c) To end the poverty
d) None of these
Answer:
b) To end the discrimination

2. In February 2004, which country has prohibited the wearing of conspicuous religious or political signs by the students?
a) France
b) India
c) America
d) None of these
Answer:
a) France

3. The rights provided by constitution are called:
a) Governmental Rights
b) Optional Rights
c) Economic Rights
d) Fundamental Rights
Answer:
d) Fundamental Rights

4. What refers to the State's effort to influence a particular matter in accordance with the principles of the constitution?
a) Intervene
b) Coercion
c) Meditation
d) None of these
Answer:
a) Intervene

5. Who were persecuted in Hitler's Germany?
a) Christians
b) Jews
c) Muslims
d) All of these
Answer:
b) Jews

6. In a secular state
a) People cannot display religious symbols within houses.
b) State-run institutions display all religious symbols as a sign of equality.
c) No one can publish religious texts
d) State-run institutions not display religious symbols
Answer:
d) State-run institutions not display religious symbols

7. In India
a) The state may extend aid to religious communities for running their institutions.
b) The state may set up religious institutions
c) The state does not allow religious institutions to be set up.
d) All of these
Answer:
a) The state may extend aid to religious communities for running their institutions.

8. In a secular country
a) Children cannot discuss religious practices in school.
b) Children are not taught religious texts in school.
c) The word religion cannot b e mentioned in textbooks.
d) Schools are not closed for religious festivals.
Answer:
b) Children are not taught religious texts in school.

Source Based Questions
9. Look at this poster alongside highlights the need for "Peace'. It says "Peace is a never-ending process... It cannot ignore our differences or overlook our common interests." Write in your own words what you think the above sentences are trying to convey? How does it relate to the need for religious tolerance?
Answer:

• Peace is a never ending process. It will be in need for today and future.
• Peace respects our common interest and removes or minimizes our differences.
• Peace helps us to live together in harmony.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

• Class 9

Class 9 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 9 Map Pointing Solutions
Class 9 NCERT Civics Solutions
Class 9 NCERT Geography Solutions
Class 9 NCERT History Solutions
Class 9 NCERT Maths Solutions
Class 9 NCERT Science Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts (Animals)
Facts (Extra)

• Mathematics quick links
Cubes of numbers
Squares of numbers
Mathematical Terms
Maths Tricks