NCERT Class 8 History Chapter 1 - How, When and Where Extra Questions

Chapter 1 - How, When and Where Extra Questions

Multiple Choice Questions
1. Who was the first Governor-General of India?
a) Warren Hastings
b) Lord Canning
c) Dalhousie
d) Lord Curzon
Answer:
a) Warren Hastings

2. Who was the last Viceroy of India?
a) Lord Canning
b) Lord Mountbatten
c) Robert Clive
d) Lord Wellesley
Answer:
b) Lord Mountbatten

3. Medieval period was
a) the old period of history
b) the period associated with the growth of all the forces of modernity
c) none of the above
d) a and b are correct
Answer:
c) none of the above

4. The British thought surveys were important for
a) writing history
b) effective judgement
c) effective administration
d) none of these
Answer:
c) effective administration

5. The British preserve official documents because
a) the preserved documents reveal the progress made by country in the past
b) one can study the notes and reports which were prepared in the past
c) their copies may be made and used in modern times
d) all of the above
Answer:
d) all of the above

6. Which of the following is NOT the period of division of Indian History by James Mill?
a) Hindu
b) Muslim
c) Christians
d) Sikhs
Answer:
d) Sikhs

7. When did the National Archives of India came?
a) 1910s
b) 1920s
c) 1930s
d) 1940s
Answer:
b) 1920s

Match the following:
Answer:



Fill in the blanks
8.
James Mill divided Indian history into three periods.
9. The West had the modern period associated with the growth of all the forces of modernity -
science, reason, democracy, liberty and equality.
10.
Medieval was a term used to describe a society where features of modern society did not exist.
11.
Calligraphists were the people who were specialised in the art of beautiful writing.
12. The National Archives of India came up in the year
1920s.

Answer the following:
13. What do you understand by the term ‘history’?
Answer:
History is about changes that occur over time. It is about finding out how things were in the past and how things have changed.

14. What are the events that are usually recorded in history books?
Answer:
History is an account of battles and big events. It was about rulers and their policies. Historians wrote about the year a king was crowned, the year he married, the year he had a child, the year he fought a particular war, the year he died, and the year the next ruler succeeded to the throne.

15. Why did James Mill divide his book, ‘The History of British India’ into the Hindu, Muslim and British Periods?
Answer:
According to Mill before the British came to India, Hindu and Muslim dictators ruled the country. There was religious intolerance, caste discrimination and superstitious practices in the Indian society. James Mill felt that only the British could bring enlightenment and happiness to the Indians by refining them. He felt that European culture, arts and law were necessary to uplift the downtrodden Indians. So, James Mill divided his book into 3 periods; namely the Hindu, Muslim and British; to establish his view that the period before British rule was one of darkness and British rule represented all the forces of progress and civilisation.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

• Class 9

Class 9 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 9 Map Pointing Solutions
Class 9 NCERT Civics Solutions
Class 9 NCERT Geography Solutions
Class 9 NCERT History Solutions
Class 9 NCERT Maths Solutions
Class 9 NCERT Science Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts (Animals)
Facts (Extra)

• Mathematics quick links
Cubes of numbers
Squares of numbers
Mathematical Terms
Maths Tricks