NCERT Class 8 Science Chapter 16 - Light MCQs

Chapter 16 - Light MCQs

Question 1: A smooth shining surface, which rebounds the light back in same or in different direction, is called
a) a mirror
b) a lens
c) reflection of light
d) point of incidence

Answer

Answer: a) mirror

Question 2: The light ray, which strikes any surface, is called the
a) incident ray
b) reflected ray
c) normal
d) None of these

Answer

Answer: a) incident ray

Question 3: The ray that comes back from the surface after reflection is known as the
a) incident ray
b) reflected ray
c) normal
d) None of these

Answer

Answer:  b) reflected ray

Question 4: The angle between the normal and incident ray is called the______________.
a) normal
b) angle of incidence (∠i)
c) angle of reflection (∠r)
d) All of these

Answer

Answer: b) angle of incidence (∠i)

Question 5: The angle between the normal and the reflected ray is known as the _______________.
a) normal
b) angle of incidence (∠i)
c) angle of reflection (∠r)
d) All of these

Answer

Answer: c) angle of reflection (∠r)

Question 6: _______________________________ is the first law of reflection.
a) The angle of incidence is equal to angle of reflection
b) The incident ray, reflected ray and the normal all lie in the same plane
c) Option a) and b)
d) None of these

Answer

Answer: a) The angle of incidence is equal to angle of reflection

Question 7: _______is a form of energy which enables us to see objects from which it comes or from which it is reflected.
a) Sound
b) Air
c) Light
d) Water

Answer

Answer: c) Light

Question 8: An object becomes visible when light ________ by it reaches our eyes.
a) emitted
b) lens
c) Both option a) and b)
d) None of these

Answer

Answer: a) emitted

Question 9: Light travels at a speed of __________.
a) 3 x 8⁸ m/s
b) 3 x 11⁸ m/s
c) 3 x 9⁸ m/s
d) 3 x 10⁸ m/s

Answer

Answer: d) 3 x 10⁸ m/s

Question 10: The objects which emit light on their own are known as ____________.
a) luminous objects
b) non-luminous objects
c) reflecting objects
d) None of these

Answer

Answer: a) luminous objects

Question 11: Which of the following is not an example of luminous object?
a) Sun
b) Bulb
c) Fire
d) Book

Answer

Answer: d) Book

Question 12: ____________ don't allow light to pass through them completely.
a) Opaque
b) Transclucent
c) Transparent
d) None of these

Answer

Answer: a) Opaque

Question 13: ____________ can be obtained on a screen.
a) Real image
b) Virtual image
c) Both a) and b)
d) None of these

Answer

Answer: a) Real Image

Question 14: When parallel rays of light fall on a smooth surface, they are reflected back as parallel rays only. This is called ____________.
a) Regular Reflection
b) Irregular Reflection
c) Both a) and b)
d) None of these

Answer

Answer: a) Regular Reflection

Question 15: ____________ cannot be obtained on a screen.
a) Real image
b) Virtual image
c) Both a) and b)
d) None of these

Answer

Answer: b) Virtual Image

Question 16: Which of the following is characteristics of the image formed by a plane mirror?
a) Image distance and object distance are equal.
b) Size of the objects and images are equal.
c) The image formed is erect and virtual.
d) All of the above

Answer

Answer: d) All of the above

Question 17: How many images are formed when 2 or more mirrors are placed at some angle to each other?
a) 100 images
b) 2 image
c) Multiple images
d) 1 image

Answer

Answer: c) Multiple images

Question 18: Eye's transparent front part is called ____________.
a) iris
b) retina
c) pupil
d) cornea

Answer

Answer: d) cornea

Question 19: In the iris, there is a small opening called ____________.
a) retina
b) pupil
c) cornea
d) None of these

Answer

Answer: b) pupil

Question 20: Name the type of mirror used as a back view mirror in vehicles.
a) Plane mirror
b) Concave mirror
c) Convex mirror
d) All of these

Answer

Answer: c) Convex mirror

Question 21: If the angle of reflection is 60°, then the angle between the incident ray and the mirror will be
a) 60°
b) 30°
c) 90°
d) 180°

Answer

Answer: b) 30°

Question 22: The defect due to which a person is not able to see the distant objects clearly. Name the defect.
a) Cornea
b) Hypermetropia
c) Myopia
d) Cataract

Answer

Answer: c) Myopia

Question 23: Myopia is also known as
a) farsightedness
b) nearsightedness
c) neither nearsightedness nor farsightedness
d) None of these

Answer

Answer: b) nearsightedness

Question 24: Myopia can be corrected by using a
a) concave lens
b) convex lens
c) opaque lens
d) none of these

Answer

Answer: a) concave lens

Question 25: The size of the pupil is controlled by
a) eye lens
b) retina
c) iris
d) ciliary muscle

Answer

Answer: c) iris

Question 26: The ______ controls the amount of light entering into the eye.
a) eye lens
b) ciliary muscle
c) optic nerve
d) iris

Answer

Answer: d) iris

Question 27: At the junction of the optic nerve and the retina, there are no sensory cells, so no vision is possible at that spot. This is called
a) blind spot
b) optic nerve
c) rods
d) cones

Answer

Answer: a) blind spot

Question 28: Which of the following statement is correct?
a) Light is a form of energy
b) Light is needed to see things around us
c) We cannot see objects in a dark room or in the darkness of light even when our eyes are wide open
d) All the above

Answer

Answer: d) All the above

Question 29: ____________ can be obtained on a screen.
a) Real image
b) Virtual image
c) Both a) and b)
d) None of these

Answer

Answer: a) Real Image

Question 30: The least distance of distinct vision for a young adult with normal vision is about:
a) 25 m
b) 25 km
c) 25 cm
d) 25 mm

Answer

Answer: c) 25 cm

Question 31: Which of the following statements is correct regarding rods and cones in the human eye?
a) Cones are sensitive to dim light
b) Cones are sensitive to bright light
c) Rods are sensitive to bright light
d) Rods can sense colour

Answer

Answer: b) Cones are sensitive to bright light

Question 32: The angle between incident ray and reflected ray is 60°. What is the value of angle of incidence?
a) 60°
b) 30°
c) 45°
d) 15°

Answer

Answer: b) 30°

Question 33: The distance between the object and its image formed by a plane mirror appears to be 24 cm. What is the distance between the mirror and the object?
a) 12 cm
b) 12.1 cm
c) 15 cm
d) None of the above

Answer

Answer: a) 12 cm

Question 34: Which type of lens is there in our eyes?
a) Convex lens
b) Concave lens
c) Bifocal lens
d) None of these

Answer

Answer: a) Convex Lens

Question 35: What is the rate of moving pictures per second?
a) 14 frames per second
b) 22 frames per second
c) 24 frames per second
d) 25 frames per second

Answer

Answer: c) 24 frames per second

Question 36: Braille system has __ dot patterns or characters.
a) 63
b) 45
c) 65
d) None of these

Answer

Answer: a) 63

Question 37:
Assertion (A): Light travels in a straight line.
Reason (R): Transparent objects allow the light to pass through them.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true.

Answer

Answer: b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

Question 38:
Assertion (A): Bulb, sun and fire are luminous objects.
Reason (R): The objects which emit light on their own are known as luminous objects.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true.

Answer

Answer: a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

Question 39:
Assertion (A): Kaleidoscope is based on the principle of multiple reflection.
Reason (R): When 2 or more mirrors are placed at some angle to each other, we get to see multiple images.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true.

Answer

Answer: a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

Question 40:
Assertion (A): The phenomena of the splitting of light into its constituents is called the dispersion of light.
Reason (R): The white light consists of seven colour namely Violet, Indigo, Blue, Green, Yellow, Orange and Red (VIBGYOR).
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true.

Answer

Answer: b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US