NCERT Class 9 Geography Chapter 4 - Climate Extra Questions

Chapter 4 - Climate Extra Questions

Multiple Choice Questions
1. Which one of the following places receives the highest rainfall in the world?
a) Silchar
b) Mawsynram
c) Cherrapunji
d) Guwahati
Answer:
b) Mawsynram

2. The wind blowing in the northern plains in summers in known as:
a) Kaal Baisakhi
b) Loo
c) Trade winds
d) None of the above
Answer:
b) Loo

3. Which one of the following causes rainfall during winters in north-western part of India?
a) Cyclonic depression
b) Retreating monsoon
c) Western disturbances
d) Southwest monsoon
Answer:
c) Western disturbances

4. Monsoon arrives in India approximately in:
a) Early May
b) Early July
c) Early June
d) Early August
Answer:
c) Early June

5. Which one of the following characteristics the cold weather season in India?
a) Warm days and warm nights
b) Warm days and cold nights
c) Cool days and cold nights
d) Cold days and warm nights
Answer:
b) Warm days and cold nights

6. In which place in India are houses built on stilts?
a) Bihar
b) Assam
c) Goa
d) None of these
Answer:
b) Assam

7. In which places of India there is very little difference between day and night temperatures?
a) Bihar
b) Bangalore
c) Thiruvananthapuram
d) All of these
Answer:
c) Thiruvananthapuram

8. Most parts of India receive rainfall during which of the following months?
a) June to September
b) May to July
c) September to March
d) None of these
Answer:
a) June to September

9. Kal Baisakhi is associated with:
a) Punjab
b) Odisha
c) Karnataka
d) West Bengal
Answer:
d) West Bengal

10. What do you mean by weather?
a) State of the atmosphere over an area at any point of time
b) Envelope of air surrounding earth
c) Generalised monthly atmospheric conditions.
d) None of these
Answer:
a) State of the atmosphere over an area at any point of time

11. Which one of the following is an element of weather and climate?
a) Atmospheric pressure
b) Temperature
c) Humidity
d) All of these
Answer:
d) All of these

12. Around the time of its arrival, the normal rainfall increases suddenly and continues constantly for several days. This is called:
a) North-easterlies
b) Jet stream
c) South-west monsoon
d) Burst of the monsoon
Answer:
d) Burst of the monsoon

13. Which of the following is a component of westerly flow?
a) North-easterlies
b) Jet stream
c) South-west monsoon
d) Kal Baishakhi
Answer:
b) Jet stream

14. Which prevents the southwest monsoon winds from escaping from India?
a) The Indian deserts
b) The Himalayas
c) Low pressure over Central Asia
d) None of these
Answer:
b) The Himalayas

15. Which winds brings widespread rainfall over the mainland of India?
a) Sea breeze
b) North easterly
c) Southwest monsoon winds
d) None of these
Answer:
c) Southwest monsoon winds

16. Which one of the following places in India have cooler climate even during summers?
a) Jaisalmer
b) Surat
c) Mussoorie
d) All of these
Answer:
c) Mussoorie

17. What does the word monsoon literally means?
a) Wind pattern
b) Change
c) Seasons
d) All of these
Answer:
c) Seasons

18. Which is the coldest place in India?
a) Shillong
b) Srinagar
c) Drass
d) None of these
Answer:
c) Drass

19. Which one of the following states in India suffers from loo?
a) Maharashtra
b) Bihar
c) Gujarat
d) All of these
Answer:
c) Gujarat

20. Which area is not an area of low precipitation in India?
a) Assam
b) Deccan plateau
c) Both a and b
d) None of these
Answer:
a) Assam


Answer the following questions:
21. The pressure and wind system of any area depend on the
latitude and altitude of a place.

22. Name the two branches of the monsoon.
Answer: Arabian sea branch and Bay of Bengal branch


23. Where is equable type of climate found?
Answer:
It is found near the areas close to seas.

24. Mango showers are the pre-monsoon showers that takes place on the coast of Kerala and Karnataka

25. An apparent force caused by the earth’s rotation is called Coriolis force.

26. Wind generally blow from the area of high pressure area to low pressure area.

27. In which hills Mawsynram is located?
Answer:
Khasi hills

28. In winter, the western cyclonic disturbances originate from which sea?
Answer:
Mediterranean sea

29. El Nino is the name given to the periodic development of a warm ocean current.

30. ITCZ stands for Inter tropical Convergence Zone.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

• Class 9

Class 9 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 9 Map Pointing Solutions
Class 9 NCERT Civics Solutions
Class 9 NCERT Geography Solutions
Class 9 NCERT History Solutions
Class 9 NCERT Maths Solutions
Class 9 NCERT Science Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts (Animals)
Facts (Extra)

• Mathematics quick links
Cubes of numbers
Squares of numbers
Mathematical Terms
Maths Tricks