NCERT Class 6 Civics Chapter 6 - Rural Administration

Chapter 6 - Rural Administration

Question 1: What is the work of the police?
Answer:
The work of the police include
• To maintain law and order in that particular area.
• To register cases of thefts, accidents, injuries, etc.
• To inquire, investigate, and take action on the cases within its area.

Question 2: List two things that the work of a Patwari includes.
Answer:
Two things that the work of a Patwari includes
• Patwari measures land and keeps land records.
• He organises the collection of land revenue from the farmers and provides information to the government about the crops grown in the area.

Question 3: What is the work of a tehsildar?
Answer:
The work of a tehsildar is:
• To supervise the work of Patwaris.
• To settle disputes regarding land.
• To get revenue collected.

Question 4: What issue is the poem trying to raise? Do you think this is an important issue? Why?
Answer:
The poem raises the issue of rights for a girl. A girl should be treated equally in society. She should be given the same right as a male is given. Inheritance in the paternal properties should be equally divided among all the members without any consideration of boy or girl. Dowry is not compensated to a girl child. It should be abolished. This poem raises a very justified issue.

Question 5: In what ways are the work of the Panchayat, that you read about in the previous chapter, and the work of the Patwari related to each other?
Answer:
The Patwari organises the collection of land revenue from the farmers and provide information to the government about the crops grown in the area. With this the Panchayat finalises its strategies regarding development. It can assess the resources and planning.

Question 6: Visit a police station and find out the work that the police have to do to prevent crime and maintain law and order in their area especially during festivals, public meetings etc.
Answer:
During festivals, public meetings, etc. the police become more active in order to control crime and maintain law and order. CCTV cameras are setup in different places to keep watch on the people. To control the mob they barricade the area. Police personnels are deployed. Some information booths are also installed.

Question 7: Who is in charge of all the police stations in a district? Find out.
Answer:
Senior Superintendent of Police or Deputy Commissioner of Police (In Delhi and Mumbai) is the in-charge of all Police stations in a district.

Question 8: How do women benefit under the new law?
Answer:
Under the new law sons, daughters and their mothers can get an equal share in the land. This law will benefit a large number of women. Now, if ever has a problem women can always depend upon their share of land or property.

Question 9: In your neighbourhood are there women who own property? How did they acquire it?
Answer:
Yes, in our neighbourhood there are many women who own property.
• Some of them have purchased property themselves.
• Some have got the property inherited from their father.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US