NCERT Class 6 History Chapter 6 - Kingdoms, Kings and an Early Republic

Chapter 6 - Kingdoms, Kings and an Early Republic

Question 1: State whether true or false:
a) ‘Rajas’ who let the ‘ashvamedha’ horse pass through their lands were invited to the sacrifice.
b) The charioteer sprinkled sacred water on the king.
c) Archaeologists have found palaces in the settlements of the ‘janapadas’.
d) Pots to store grain were made out of Painted Grey Ware.
e) Many cities in ‘mahajanapadas’ were fortified.
Answer:

a) True
b) False
c) False
d) False
e) True

Question 2: Fill in the chart given below with the terms: hunter-gatherers, farmers, traders, crafts-persons, herders.
Chart of Question 2
Answer: Hunter gatherers, farmers, traders, crafts-persons and herders-all paid taxes.
i) Farmers: one sixth of the produce.
ii) Crafts: persons - in the form of labour.
iii) Herders: in the form of animals and animals produce.
iv) Traders: taxes on goods brought and sold.
v) Hunter-gatherers: Forest produce.

Question 3: Who were the groups who could not participate in the assemblies of the ‘ganas’?
Answer:
These groups of people were not allowed to participate in the assemblies of the ‘ganas’.
• Women
• Slaves
• Kammakaras

Question 4: Why did the ‘rajas’ of ‘mahajanapadas’ build forts?
Answer:
The 'rajas' of 'mahajanapadas' built forts around their capital cities because probably the people were afraid of attacks from other kings and needed protection. It is also possible that some rajas wanted to show that they were rich and powerful by building large, tall and impressive walls around cities. Moreover, by fortifying, the land and its people could be controlled more easily.

Question 5: In what ways are present-day elections different from the ways in which rulers were chosen in ‘janapadas’?
Answer:
In modern days; rulers are chosen through popular vote. But in the janapadas, a ruler was not chosen rather a person was supposed to show his supremacy to become the ruler. To do so, the raja had to perform the ashwamedha yajna so that other rajas in the mahajanapada would accept his supremacy.

Question 6: Find the state in which you live in the political map on page 136. Were there any ‘janapadas’ in your state? If yes, name them. If not, name the janapadas’ that would have been the closest to your state, and mention whether they were to the east, west, north or south.
Answer:
No, there are no janapadas in my state. The closest janapada to Telangana is Avanti.

Question 7: Find out whether any of the groups mentioned in answer 2 pay taxes today.
Answer:
Yes, all of the groups mentioned in answer 2 pay taxes today.

Question 8: Find out whether the groups mentioned in answer 3 have voting rights at present.
Answer:
Yes, all the groups (full citizens of a state or country of age 18 or above (including men, women, slaves, kamakaras etc.) have voting rights at present.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US