NCERT Class 6 Maths Chapter 2 Whole Numbers Exercise 2.1

Chapter 2 Whole Numbers Exercise 2.1

Question 1: Write the next three natural numbers after 10999.
Answer:
The next three natural numbers after 10999 are 11000, 11001, 11002.

Question 2: Write the three whole numbers occurring just before 10001.
Answer:
The three whole numbers occurring just before 10001 are 10000, 9999, 9998.

Question 3: Which is the smallest whole number?
Answer:
The smallest whole number is 0.

Question 4: How many whole numbers are there between 32 and 53?
Answer:
There are 20 whole numbers between 32 and 53 i.e. 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, and 52.

Question 5: Write the successor of:
a) 2440701
b) 100199
c) 1099999
d) 2345670
Answer:

a) 2440702
b) 100200
c) 1100000
d) 2345671

Question 6: Write the predecessor of:
a) 94
b) 10000
c) 208090
d) 7654321
Answer:

a) 93
b) 9999
c) 208089
d) 7654320

Question 7: In each of the following pairs of numbers, state which whole number is on the left of the other number on the number line. Also write them with the appropriate sign (>, <) between them.
a) 530, 503
b) 370, 307
c) 98765, 56789
d) 9830415, 10023001
Answer:

a) 530 > 503
Therefore, 503 is on the left side of 530 on the number line

b) 370 > 307
Therefore, 307 is on the left side of 370 on the number line

c) 98765 > 56789
Therefore, 56789 is on the left side of 98765 on the number line

d) 9830415 < 10023001
Therefore, 9830415 is on the left side of 10023001 on the number line

Question 8: Which of the following statements are true (T) and which are false (F)?
a) Zero is the smallest natural number.
b) 400 is the predecessor of 399.
c) Zero is the smallest whole number.
d) 600 is the successor of 599.
e) All natural numbers are whole numbers.
f) All whole numbers are natural numbers.
g) The predecessor of a two digit number is never a single digit number.
h) 1 is the smallest whole number.
i) The natural number 1 has no predecessor.
j) The whole number 1 has no predecessor.
k) The whole number 13 lies between 11 and 12.
l) The whole number 0 has no predecessor.
m) The successor of a two digit number is always a two digit number.
Answer:

a) False
b) False
c) True
d) True
e) True
f) False
g) False
h) False
i) True
j) False
k) False
l) True
m) False

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US

Note:Name and email are not compulsory. Those are only compulsory if you expect a reply from us.