NCERT Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Exercise 3.2


Chapter 3 Playing With Numbers Exercise 3.2

Question 1: What is the sum of any two (a) Odd numbers? (b) Even numbers?
Answer:

a) The sum of any two odd numbers is even. Example: 11 + 17 = 28
b) The sum of any two even numbers is even. Example: 8 + 2 = 10

Question 2: State whether the following statements are True or False:
a) The sum of three odd numbers is even.
b) The sum of two odd numbers and one even number is even.
c) The product of three odd numbers is odd.
d) If an even number is divided by 2, the quotient is always odd.
e) All prime numbers are odd.
f) Prime numbers do not have any factors.
g) Sum of two prime numbers is always even.
h) 2 is the only even prime number.
i) All even numbers are composite numbers.
j) The product of two even numbers is always even.
Answer:

a) False
b) True
c) True
d) False
e) False
f) False
g) False
h) True
i) False
j) True

Question 3: The numbers 13 and 31 are prime numbers. Both these numbers have same digits 1 and 3. Find such pairs of prime numbers upto 100.
Answer:
Such pair of prime numbers are 17 and 71, 37 and 73, 79 and 97.

Question 4: Write down separately the prime and composite numbers less than 20.
Answer:

Prime numbers: 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19
Composite numbers: 4, 6, 8, 9, 10, 12, 14, 15, 16, 18

Question 5: What is the greatest prime number between 1 and 10?
Answer:
7 is the greatest prime number between 1 and 10.

Question 6: Express the following as the sum of two odd primes.
a) 44
b) 36
c) 24
d) 18
Answer:

a) 44 = 3 + 41
b) 36 = 5 + 31
c) 24 = 5 + 19
d) 18 = 5 + 13

Question 7: Give three pairs of prime numbers whose difference is 2. [Remark: Two prime numbers whose difference is 2 are called twin primes].
Answer:
The three pair of prime numbers whose difference is 2 are 3, 5; 5, 7; 11, 13.

Question 8: Which of the following numbers are prime?
a) 23
b) 51
c) 37
d) 26
Answer:

a) 23 is a prime number.
b) 51 is a composite number.
c) 37 is a prime number.
d) 26 is a composite number.

Question 9: Write seven consecutive composite numbers less than 100 so that there is no prime number between them.
Answer:
The seven consecutive composite numbers, less than 100 so that there is no prime number between them, are 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96.

Question 10: Express each of the following numbers as the sum of three odd primes:
a) 21
b) 31
c) 53
d) 61
Answer:

a) 3 + 5 + 13 = 21
b) 3 + 5 + 23 = 31
c) 13 + 17 + 23 = 53
d) 7 + 13 + 41 = 61

Question 11: Write five pairs of prime numbers less than 20 whose sum is divisible by 5. (Hint: 3 + 7 = 10)
Answer:
The five pairs of prime numbers less than 20 whose sum is divisible by 5 are
→ 2, 3 = 2 + 3 = 5/5 = 1
→ 2, 13 = 2 + 13 = 15/5 = 3
→ 3, 17 = 3 + 17 = 20/5 = 4
→ 7, 13 = 7 + 13 = 20/5 = 4
→ 11, 19 = 11 + 19 = 30/5 = 6

Question 12: Fill in the blanks:
a) A number which has only two factors is called a ______.
b) A number which has more than two factors is called a ______.
c) 1 is neither ______ nor ______.
d) The smallest prime number is ______.
e) The smallest composite number is _____.
f) The smallest even number is ______.
Answer:

a) A number which has only two factors is called a prime number.
b) A number which has more than two factors is called a composite number.
c) 1 is neither composite number nor prime number.
d) The smallest prime number is 2.
e) The smallest composite number is 4.
f) The smallest even number is 2.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Click on any of the below text for additional links:

Class 6

→ Class 6 Computer Kips Solutions
→ Class 6 Gul Mohar English Solutions
→ Class 6 Map Pointing Solutions
→ Class 6 NCERT Civics Solutions
→ Class 6 NCERT Geography Solutions
→ Class 6 NCERT History Solutions
→ Class 6 NCERT Maths Solutions
→ Class 6 NCERT Science Solutions

Class 7

→ Class 7 Computer Kips Solutions
→ Class 7 Gul Mohar English Solutions
→ English Grammar Class 7
→ English Writing Skills Class 7
→ Class 7 Map Pointing Solutions
→ Class 7 NCERT Civics Solutions
→ Class 7 NCERT Civics Notes
→ Class 7 NCERT Civics Extra Questions
→ Class 7 NCERT Geography Solutions
→ Class 7 NCERT Geography Notes
→ Class 7 NCERT Geography Extra Questions
→ Class 7 NCERT History Solutions
→ Class 7 NCERT History Notes
→ Class 7 NCERT History Extra Questions
→ Class 7 NCERT Maths Solutions
→ Class 7 NCERT Science Solutions
→ Class 7 NCERT Science Notes
→ Class 7 NCERT Science Extra Questions

Class 8

→ Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
→ Class 8 Gul Mohar English Solutions
→ English Grammar Class 8
→ English Writing Skills Class 8
→ Class 8 Map Pointing Solutions
→ Class 8 NCERT Civics Solutions
→ Class 8 NCERT Civics Notes
→ Class 8 NCERT Civics Extra Questions
→ Class 8 NCERT Geography Solutions
→ Class 8 NCERT Geography Notes
→ Class 8 NCERT Geography Extra Questions
→ Class 8 NCERT History Solutions
→ Class 8 NCERT History Notes
→ Class 8 NCERT History Extra Questions
→ Class 8 NCERT Maths Solutions
→ Class 8 NCERT Science Solutions
→ Class 8 NCERT Science Notes
→ Class 8 NCERT Science Extra Questions
→ Class 8 NCERT Science Exemplar
→ Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9

→ Class 9 Kips Artificial Intelligence Solutions
→ Class 9 Map Pointing Solutions
→ Class 9 NCERT Civics Solutions
→ Class 9 NCERT Geography Solutions
→ Class 9 NCERT History Solutions
→ Class 9 NCERT Maths Solutions
→ Class 9 NCERT Science Solutions

Class 10

→ Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
→ Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
→ Class 10 NCERT Civics Solutions
→ Class 10 NCERT Civics Notes
→ Class 10 NCERT Civics Extra Questions
→ Class 10 NCERT Geography Solutions
→ Class 10 NCERT Geography Notes
→ Class 10 NCERT Geography Extra Questions
→ Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
→ Class 10 NCERT History Extra Questions
→ Class 10 NCERT Maths Solutions
→ Class 10 NCERT Science Solutions
→ Class 10 NCERT Science Notes
→ Class 10 NCERT Science Extra Questions

Computer Languages

→ Python Basics

Extra Activities

→ Extra Activities

Extra Knowledge

→ Extra Information
→ General Knowledge
→ Historical Places in India
→ Latest technology
→ Physical Sciences
→ Facts

• Mathematics quick links
→ Mathematical Terms
→ Maths Tricks

Home Top