NCERT Class 8 Geography Chapter 2 - Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources Extra Questions

Chapter 2 - Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources Extra Questions

Multiple Choice Questions
1. About how much in percentage does the total area of land area covered on the earth’s surface?
a) 30%
b) 40%
c) 50%
d) 60%
Answer:
a) 30%

2. Use of land for different purpose of development such as agriculture forestry, mining, housing, etc is termed as
a) Land conservation
b) Land use
c) Common property
d) Soil formation
Answer:
b) Land use

3. The example of common property resource is
a) community land
b) individual building
c) both a) and b)
d) none of these
Answer:
a) community land

4. The mass movement of rock, debris or earth down a slope is simply known as
a) earthquake
b) avalanches
c) landslides
d) soil erosion
Answer:
c) landslides

5. ____________ is the use of land for different purposes like agriculture, forestry, mining, construction of buildings, houses, industries and road.
a) Land degradation
b) Land use
c) Landfilling
d) Land digging
Answer:
b) Land use

6. What determines the thickness of the soil profile?
a) Time
b) Climate
c) Relief
d) Formation
Answer:
a) Time

7. What do you mean by shelter belts?
a) Wind movement to protect soil cover
b) Wind movement to erosion
c) Belt for trees
d) None of these
Answer:
a) Wind movement to protect soil cover

8. Where is the Kaziranga National Park is situated?
a) West Bengal
b) Manipur
c) Assam
d) Orissa
Answer:
c) Assam

9. Which one of the following is not in favor of the conservation of nature?
a) Switch off the bulb when not in use.
b) Close the tap immediately after using.
c) Dispose poly packs after shopping
d) Constructing Rock Dams
Answer:
c) Dispose poly packs after shopping

10. Soil is made up of
a) water
b) metals
c) organic materials & rocks
d) ice
Answer:
c) organic materials & rocks

11. Overgrazing is responsible for causing
a) soil depletion
b) Floods
c) earthquake
d) landslide
Answer:
a) soil depletion

12. The process of piling up of rocks to prevent water flow is called
a) Rock Dam
b) Erosion
c) Mulching
d) Landslide
Answer:
a) Rock Dam

13. The zone of earth’s atmosphere where life exists is called
a) Biosphere
b) Lithosphere
c) Hydrosphere
d) Troposphere
Answer:
a) Biosphere

14. Which of the following animals are protected under CITES?
a) Monkey
b) Dolphins
c) Snakes
d) Rats
Answer:
b) Dolphins

15. River Yamuna is getting polluted due to
a) industrial affluents
b) forests
c) weathering
d) trees cutting
Answer:
a) industrial affluents

16. Terrace farming method is common in ____ regions
a) Forest
b) Mountain
c) Coastal
d) Plains
Answer:
b) Mountain

17. Low-lying areas are susceptible to
a) water logging
b) landslides
c) illegal mining
d) Weathering
Answer:
a) water logging

Source Based Questions:
Read the following and answer the questions that follow:
The growth of vegetation depends primarily on temperature and moisture. The major vegetation types of the world are grouped as forests, grasslands, scrubs and tundra.
In areas of heavy rainfall, huge trees may thrive. The forests are thus associated with areas having abundant water supply. As the amount of moisture decreases the size of trees and their density reduces. Short stunted trees and grasses grow in the regions of moderate rainfall forming the grasslands of the world. Thorny shrubs and scrubs grow in dry areas of low rainfall. In such areas plants have deep roots and leaves with thorny and waxy surface reduce loss of moisture through transpiration. Tundra vegetation of cold polar regions comprise of mosses and lichens.
a) Name the two factors on which the growth of the vegetation depends.
b) What are the major vegetation types of the world?
c) Describe the vegetation of the following regions:
i. Polar regions
ii. Regions of low rainfall
Answer:

a) The growth of vegetation depends primarily on temperature and moisture.
b) The major vegetation types of the world are grouped as forests, grasslands, scrubs and tundra.
c)
i. Thorny shrubs and scrubs grow in dry areas of low rainfall. In such areas plants have deep roots and leaves with thorny and waxy surface reduce loss of moisture through transpiration.
ii. Tundra vegetation of cold polar regions comprise of mosses and lichens.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US