NCERT Class 8 Science Chapter 1 - Crop Production and Management MCQs

Chapter 1 - Crop Production and Management MCQs

Question 1: When plants of same kind are grown and cultivated at one place on a large scale, it is called
a) crop
b) plant
c) farm
d) none of these

Answer

Answer: a) crop

Question 2: There are _____ broad types of cropping patterns.
a) 2
b) 1
c) 3
d) 4

Answer

Answer: a) 2

Question 3: Which of the following is not a Kharif crop?
a) Paddy
b) Wheat
c) Gram
d) Cotton

Answer

Answer: b) Wheat

Question 4: Which of the following is/are kharif crop?
a) Cotton
b) Pea
c) Mustard
d) All of these

Answer

Answer: a) Cotton

Question 5: Which of the following is rabi crop?
a) Soyabean
b) Groundnut
c) Cotton
d) Wheat

Answer

Answer: d) Wheat

Question 6: The rainy season in India is generally from
a) June to September
b) July to September
c) September to October
d) October to March

Answer

Answer: a) June to September

Question 7: The crops which are grown in winter season are called
a) Kharif crops
b) Rabi crops
c) Zaid crops
d) None of these

Answer

Answer: b) Rabi

Question 8:What is the time period of rabi crops?
a) October to December
b) March to April
c) October to March
d) None of these

Answer

Answer: c) October to March

Question 9: The pulses and vegetables that are grown during summer are called
a) Kharif Crops
b) Rabi Crops
c) Zaid Crops
d) Intercropping

Answer

Answer: c) Zaid Crops

Question 10: Why can paddy not be grown in winter season?
a) Paddy requires less water
b) Paddy requires no water
c) Paddy requires a lot of water
d) None of these

Answer

Answer: c) Paddy requires a lot of water

Question 11: What step comes after Preparation of Soil?
a) Weeding
b) Storage
c) Sowing
d) Harvesting

Answer

Answer: c) Sowing

Question 12: The process of loosening and turning of the soil called
a) harvesting
b) sowing
c) tilling
d) None of these

Answer

Answer: c) tilling

Question 13: What are crumbs?
a) Big pieces of rocks
b) Big pieces of soil
c) Small pieces of rocks
d) Small pieces of soil

Answer

Answer: b) Big pieces of soil

Question 14: The levelling of soil is done with the help of
a) leveller
b) plough
c) hoe
d) khurpi

Answer

Answer: a) leveller

Question 15: Which of the following is the use of plough?
a) Tilling the soil
b) Removing weeds
c) scraping of soil
d) All of these

Answer

Answer: d) All of these

Question 16: Plough contains strong triangular iron strip called
a) ploughshaft
b) beam
c) ploughshare
d) none of these

Answer

Answer: c) ploughshare

Question 17: Why do some seeds float on water?
a) Damaged seeds are healthy
b) Damaged seeds are hollow but healthy
c) Damaged seeds become hollow and thus are lighter
d) None of these

Answer

Answer: c) Damaged seeds become hollow and thus are lighter

Question 18:  Which of the following is not a traditional method of irrigation?
a) Moat
b) Pulley
c) Drip
d) Rahat

Answer

Answer: c) Drip

Question 19:  What is the traditional tool for sowing seeds?
a) The tool is shaped like a funnel, passed down through 2 or 3 pipes having sharp end
b) Seed drill
c) Both a) and b)
d) None of these

Answer

Answer: a) The tool is shaped like a funnel, passed down through 2 or 3 pipes having sharp end

Question 20: Which of the following statement is not true for seed drill?
a) It sows the seeds at uniform distance and depth.
b) It ensures that seeds get covered by the soil after sowing.
c) It saves time.
d) It doesn't save any labour.

Answer

Answer: d) It doesn't save any labour

Question 21:  Chemicals that kill weeds are called
a) Manure
b) Weedicides
c) Insecticides
d) None of these

Answer

Answer: b) Weedicides

Question 22: Which of the following statements is incorrect?
a) Loose soil particles hold less water for longer duration
b) Loose soil helps roots to penetrate deep through the layers of soil
c) While turning the soil during ploughing, nutrient-rich soil is brought up from lower level of soil
d) Loose soil particles have more air spaces

Answer

Answer: a) Loose soil particles hold less water for longer duration

Question 23: Which of the following is used for removing weeds and for loosening the soil?
a) Hoe
b) Translater
c) Transplantation
d) Seed drill

Answer

Answer: a) Hoe

Question 24: Some examples of fertilizers are
a) urea
b) silver nitrate
c) NPP
d) Option a) and c)

Answer

Answer: d) Option a) and c)

Question 25: Which of the following is true for fertilizers?
a) They are rich in particular nutrient
b) They are not made of chemicals
c) They provide a lot of humus to the soil
d) None of these

Answer

Answer: a) They are rich in particular nutrient

Question 26: Which of the following is/are the advantages of using of manure?
a) It enhances the water holding capacity of the soil.
b) It makes the soil porous which makes transfer of gas easier.
c) It improves texture of soil
d) All of these

Answer

Answer: d) All of these

Question 27: Plants contain nearly ___ water.
a) 91%
b) 96%
c) 90%
d) 100%

Answer

Answer: c) 90%

Question 28: Which of the following is/are sources of irrigation?
a) Well and drains
b) Well and ponds
c) Well, tubewells, ponds, lakes
d) None of these

Answer

Answer: c) Well, tubewells, ponds, lakes

Question 29: The process of supplying water to crop plants is called
a) manuring
b) harvesting
c) irrigation
d) sowing

Answer

Answer: c) irrigation

Question 30: Pumps are commonly used for
a) lifting heavy vehicles
b) lifting heavy baskets
c) lifting water
d) All of the above

Answer

Answer: c) lifting water

Question 31: ________________, ___________________ and _______________________ are used to run pumps.
a) diesel, coal, plastic
b) diesel, electricity, solar energy
c) diesel, chemicals, water
d) diesel, solar energy, paper

Answer

Answer: b) diesel, electricity, solar energy

Question 32: Silo is used for
a) improvement of crops
b) sowing of seeds
c) enhancing water holding capacity
d) large scale storage of food

Answer

Answer: d) large scale storage of food

Question 33: Rearing of animals for food, meat, milk and flesh is called
a) pisciculture
b) horticulture
c) hybridisation
d) animal husbandry

Answer

Answer: d) animal husbandry

Question 34: Rhizobium (a bacteria) which fixes atmospheric nitrogen are found in nodules growing in
a) Roots of leguminous plants
b) Leaves of leguminous plants
c) Stem of Leguminous plants
d) All of the above

Answer

Answer: a) Roots of leguminous plants

Question 35: In the harvested crop the grain seed is separated from the chaff. This process is called
a) Seeding
b) Ploughing
c) Threshing
d) Weeding

Answer

Answer: c) Threshing

Question 36: Which is pesticides?
a) 2, 4-dichlorophenoxyacetic acid
b) Malathion
c) Metolachlor
d) Chloroform

Answer

Answer: b) Malathion

Question 37:
Assertion (A): Rhizobium present in root nodules of leguminous plants to fix nitrogen.
Reason (R): All crop plants need transplantation.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true.

Answer

Answer: c) A is true but R is false.

Question 38:
Assertion (A): Manure is an organic substance which can be prepared in the fields.
Reason (R): Manure enhances water holding capacity of soil.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true.

Answer

Answer: b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

Question 39:
Assertion (A): Fertilizers provide a lot of humus to the soil.
Reason (R): Fertilizers are made in factories.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true.

Answer

Answer: d) A is false but R is true.

Question 40:
Assertion (A): Pumps are mainly used to lift water.
Reason (R): Diesel, Biogas, Solar Energy etc. are used to run the pumps.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true.

Answer

Answer: b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US