NCERT Class 8 History Chapter 4 - Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age Extra Questions

Chapter 4 - Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age Extra Questions

Multiple Choice Questions
1. Birsa was born in a family of ___________.
a) Baigas
b) Banjara
c) Mundas
d) Santhals
Answer:
c) Mundas

2. What is meant by the word “Dikus”?
a) insiders
b) outsiders
c) people who live in forests
d) all of these
Answer:
b) outsiders

3. Which of the following didn’t include dikus?
a) Traders
b) Money lenders
c) British
d) Forest people
Answer:
d) Forest people

4. What does jhum cultivation mean?
a) shifting cultivation
b) step cultivation
c) farming in small regions
d) none of these
Answer:
a) shifting cultivation

5. What do we call a field left uncultivated for a while so that the soil recovers fertility?
a) damaged field
b) fallow field
c) filled field
d) all of these
Answer:
b) fallow field

6. The local weavers and leather workers turned to the __________ when they needed supplies of kusum and palash flowers to colour their clothes and leather.
a) Khonds
b) Santhals
c) Van Gujjars
d) Oraon
Answer:
a) Khonds

7. The Labadis were of which state?
a) Jammu Kashmir
b) Uttar Pradesh
c) Assam
d) Andhra Pradesh
Answer:
d) Andhra Pradesh

8. The Bastar Rebellion in Central India broke out in
a) 1900
b) 1910
c) 1920
d) 1940
Answer:
b) 1910

9. Which revolt was popular in Maharashtra in 1940?
a) The Kols
b) The Bastar
c) The Warli
d) Birsa movement
Answer:
c) The Warli

10. Santhals tribe rose in revolt in the year
a) 1900
b) 1855
c) 1920
d) 1930
Answer:
b) 1855

11. In many regions Forest Department set up forest villages to ensure
a) a regular supply of cheap labour
b) a regular supply of forest produce
c) a regular supply of agricultural produce
d) none of the above
Answer:
a) a regular supply of cheap labour

12. Why were the Baigas of Central India reluctant to do work for others?
a) Since Baigas were tribal chieftains, they thought they cannot work as labourers.
b) Since Baigas only reared cattle, they thought they cannot work as labourers.
c) Since Baigas saw themselves as people of the forest, they thought it below their dignity to work as labourers.
d) Since the Baigas were money lenders, they thought lending money was more profitable.
Answer:
c) Since Baigas saw themselves as people of the forest, they thought it below their dignity to work as labourers.

13. What is Mahua?
a) Animal
b) Disease
c) Flower
d) None of these
Answer:
c) Flower

14. When was Birsa Munda born?
a) mid-1880s
b) mid-1885s
c) mid-1870s
d) none of these
Answer:
c) mid-1870s

Source Based Question
Read the following extract taken from the NCERT textbook (Page 45) and answer the questions that follow:
a) Who were Baigas?
b) What are the songs about?
c) Who visited the land of Baigas and why did he visit them?
Answer:

a) Baigas were a tribal group in Central India.
b) The songs that he recorded lamented the hard time the Baigas were having under British rule.
c) In the 1930s Verrier Elwin visited the land of the Baigas. He wanted to know about their customs and practices, their art and folklore.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US