NCERT Class 8 History Chapter 5 - When People Rebel Extra Questions

Chapter 5 - When People Rebel Extra Questions

Multiple Choice Questions
1. When soldiers as a group disobey their officers in the army then it is called a __________.
a) Cartridge
b) Sepoy
c) Mutiny
d) Barracks
Answer:
c) Mutiny

2. What did Lord Dalhousie announce after the death of King Bahadur Shah Zafar?
a) The British set fire to the royal palace and killed all the family members.
b) The family of the king would be shifted out of the Red Fort and given another place to live in.
c) The family members were imprisoned and Company annexed the state of Delhi.
d) The family can continue staying in Red Fort and his son would be crowned as the next king.
Answer:
b) The family of the king would be shifted out of the Red Fort and given another place to live in.

3. In 1824, when the sepoys were asked to go to Burma by sea route to fight for the Company, they refused to follow the order. Why?
a) It was widely believed that if they crossed the sea they would lose their religion and caste.
b) There was a belief that the sepoys will not be paid if they go to Burma.
c) It was believed that Burma was a non-friendly country and hence did not welcome foreigners.
d) It was widely believed that they were taken as prisoners and will be put in a jail there.
Answer:
a) It was widely believed that if they crossed the sea they would lose their religion and caste.

4. What did the East India Company do from the coins minted by the Company?
a) The name of the Mughal emperor was removed from the coins.
b) The name India was removed from the coins.
c) The name of the Governor-General was removed from the coins.
d) The name of the British King was removed from the coins.
Answer:
a) The name of the Mughal emperor was removed from the coins.

5. In what way did the Christian missionaries help the British East India Company? From the statements given below, choose the one that is not TRUE with respect to the missionaries.
a) The Christian missionaries functioned freely and even owned land and property.
b) The Christian missionaries did not encourage education of women.
c) An Indian converted to Christianity could inherit the property of ancestors.
d) The Christian missionaries converted the people as Christians
Answer:
b) The Christian missionaries did not encourage education of women.

6. Why did the countryside peasants and zamindars resent the British?
a) They resented the British colonization.
b) They resented the Succession policy of the British.
c) They resented the racial discrimination policy of the British by denying high rank jobs to Indians.
d) They resented high taxes and the rigid methods of revenue collection and many lost the lands to the money lenders.
Answer:
d) They resented high taxes and the rigid methods of revenue collection and many lost the lands to the money lenders.

7. A sequence of events that happened on 9 May 1857 are given below in a jumbled up order. Pick up the correct order from the given set of statements.
(i) Other soldiers stationed at Meerut revolted and British officers release the imprisoned soldiers.
(ii) A group of soldiers mutinied and walked out of their military barracks.
(iii) The released soldiers kill the British officers and after marching to Delhi proclaim the Mughal emperor Bahadur Shah Zafar as the emperor of India.
(iv) The soldiers were dismissed and sentenced to 10 years imprisonment for refusing to use the greased cartridges.
a) (ii), (iv), (iii), (i)
b) (i), (ii), (iv), (iii)
c) (iii), (iv), (i), (iii)
d) (ii), (iv), (i), (iii)
Answer:
d) (ii), (iv), (i), (iii)

8. Name the ruler of Kanpur who called himself Peshwa?
a) Nana Saheb
b) Balaji Rao I
c) Baji Rao II
d) Bahadur Shah Zafar
Answer:
a) Nana Saheb

9. Name the Indian soldier who tried to rebel against the British at Barrackpore, but was arrested and hanged to death on 29th March 1857.
a) Nana Saheb
b) Bahadur Shah Zafar
c) Tantia Tope
d) Mangal Pandey
Answer:
d) Mangal Pandey

Source-based question:
Read the following extract taken from the NCERT textbook (Page 53) and answer the questions that follow:
a) Who was Vishnubhatt Godse?
b) Where was he going and for what purpose?
c) Whom did he meet on the way? What did they tell him?
d) What further information did they give to Vishnubhatt?
Answer:

a) Vishnubhatt Godse was a Brahman from a village in Maharashtra.
b) He and his uncle had set out to attend a yajna being organised in Mathura.
c) He met some sepoys who told them they should not proceed the journey because a massive upheaval was going to break out in three days.
d) The sepoys said that the English were determined to wipe out the religions of the Hindus and the Muslims. They had made a list of eighty-four rules and announced these in a gathering of all big kings and princes in Calcutta. They said that the kings refused to accept these rules and warned the English of dire consequences and massive upheaval if these are implemented. All the kings returned to their capitals in great anger. All the big people began making plans. A date was fixed for the war of religion and the secret plan had been circulated from the cantonment in Meerut by letters sent to different cantonments.

Picture-based question:
Observe the picture given below from NCERT textbook (Page-60) and answer the questions that follow:
a) What do you see in the above picture?
b) What does the artist want to show?
Answer:

a) The British forces capture the rebels near Kanpur.
b) The artist shows the British soldiers valiantly advancing on the rebel forces.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US