NCERT Class 8 Science Chapter 11 - Force and Pressure MCQs

Chapter 11 - Force and Pressure MCQs

Question 1: ____________ is the push or pull of an object.
a) Force
b) Pressure
c) Both a) and b)
d) None of these

Answer

Answer: a) force

Question 2: If the force act on a body in the same direction, the net force is
a) Sum of 2 forces
b) Difference of 2 forces
c) Neutral
d) None of these

Answer

Answer: a) Sum of 2 forces

Question 3: Which of the following is not effects of force on an object?
a) Force can make an object to move from rest.
b) Force can't stop a moving object.
c) Force can change shape of object.
d) None of these

Answer

Answer: b) Force can't stop a moving object.

Question 4: Which of the following is not type of non-contact forces?
a) Magnetic Force
b) Electrostatic Force
c) Muscular Force
d) Force of Gravity

Answer

Answer: c) Muscular Force

Question 5: The person uses his _____________ to lift the heavy objects.
a) Muscular Force
b) Magnetic Force
c) Gravitational Force
d) Frictional Force

Answer

Answer: a) Muscular Force

Question 6: _____________ is the force which opposes the motion of an object over a surface.
a) Frictional Force
b) Gravitational Force
c) Muscular Force
d) None of these

Answer

Answer: a) Frictional Force

Question 7: North pole of a magnet ____________ South pole of a magnet.
a) Repel
b) Attract
c) Maybe repel and attract
d) None of these

Answer

Answer: b) Attract

Question 8: During dry weather, while combing hair, sometimes we experience hair flying apart. The force responsible for this is
a) Force of gravity.
b) Electrostatic force.
c) Force of friction.
d) Magnetic force.

Answer

Answer: b) Electrostatic force.

Question 9: ______________ is the force exerted by a charged body on another charged or uncharged body.
a) Electrostatic force
b) Electron
c) Proton
d) None of these

Answer

Answer: a) Electrostatic force

Question 10: The SI Unit of Pressure is
a) Pascal
b) Newton
c) Metre²
d) None of these

Answer

Answer: a) Pascal

Question 11: If the area is smaller the pressure is ___________ on the surface for the same force.
a) Less
b) More
c) Both a) and b)
d) Can’t say

Answer

Answer: b) more

Question 12: The strength of a force is usually expressed by its ________________.
a) Weight
b) Length
c) Magnitude
d) None of these

Answer

Answer: c) Magnitude

Question 13: The state of motion of an object is described by its ______________________________.
a) speed only
b) direction of motion
c) Can’t say
d) speed and the direction of motion

Answer

Answer: d) speed and the direction of motion

Question 14: Why do porters place round piece of cloth on their heads when they have to carry heavy loads?
a) They decrease the area of contact of the load with their head.
b) They increase the area of contact of the load with their head.
c) They increase the area of contact of the load with their legs.
d) They decrease the area of contact of the load with their body.

Answer

Answer: b) They increase the area of contact of the load with their head.

Question 15: Which of the following is not true for pressure in liquids and gases?
a) Liquids exert pressure on the walls of a container.
b) Liquids exert sideways pressure.
c) Liquids don’t exert equal pressure at the same height.
d) Gases exert pressure on the walls of a container.

Answer

Answer: c) Liquids don’t exert equal pressure at the same height.

Question 16: Atmospheric pressure is due to the ______________________.
a) height of air
b) acceleration of air
c) velocity of air
d) weight of air

Answer

Answer: d) weight of air

Question 17: Atmospheric pressure is maximum
a) in space
b) on mountains
c) on the ground
d) at sea level

Answer

Answer: d) at sea level

Question 18:  Atmosphere pressure _________ with increase in altitude
a) increases
b) decreases
c) remains the same
d) cannot be determined

Answer

Answer: b) decreases

Question 19: A spring balance is used for measuring
a) mass
b) weight
c) pressure
d) speed

Answer

Answer: b) weight

Question 20: In which activity one object applies force on another object?
a) a batsman hitting a cricket ball
b) a chapatti being cooked
c) a hand of a clock moving
d) a glass of water turning into ice

Answer

Answer: a) a batsman hitting a cricket ball

Question 21: When we press the bulb of a dropper with its nozzle kept in water air in the dropper is seen to escape in the form of bubbles. Once we release the pressure on the bulb, water gets filled in the dropper. The rise of water in the dropper is due to:
a) pressure of water
b) gravity of Earth
c) shape of the rubber bulb
d) atmospheric pressure

Answer

Answer: d) atmospheric pressure

Question 22: A ball is moving to the left at a speed of 5 km/h. A boy kicks the ball in the same speed. What would be the likely speed of the ball?
a) 0 km/h
b) 3 km/h
c) 5 km/h
d) 10 km/h

Answer

Answer: d) 10 km/h

Question 23: How much pressure would be exerted by a block exerting 20N of force on 0.5 m² area?
a) 38 N/m²
b) 39 N/m²
c) 41 N/m²
d) 40 N/m²

Answer

Answer: d) 40 N/m²

Question 24: Mofta pours water in a bottle and drills three holes at different height in the bottle. The water starts coming out as shown. What can he infer from the observation?
a) at greater height the pressure is low and the water falls to a small distance
b) at less height the pressure is low and the water falls to a small distance
c) at greater height the pressure is high and the water falls to a small distance
d) at less height the pressure is high and the water falls to a small distance

Answer

Answer: a) at greater height the pressure is low and the water falls to a small distance

Question 25: ______________, a German scientist of the 17th century, invented a pump to extract air out of vessel.
a) Gottfried Wilhelm Leibniz
b) Sir Isaac Newton
c) Otto von Guericke
d) None of these

Answer

Answer: c) Otto von Guericke

Question 26: Substances which can flow and has no fixed shape are called
a) solids
b) gas
c) atmospheric pressure
d) fluids

Answer

Answer: d) fluids

Question 27: The formula for fluid pressure is
a) p/g × h
b) pgh
c) p + g + h
d) All of these

Answer

Answer: b) pgh

Question 28: Force =
a) m + a
b) m - a
c) m × a
d) m/a

Answer

Answer: c) m × a

Question 29: ____________ is defined as the physical quantity with only magnitude and no direction.
a) Vector quantity
b) Scalar quantity
c) Force
d) Pascal

Answer

Answer: b) Scalar quantity

Question 30: Find the odd one in the following
a) Mass
b) Acceleration
c) Force
d) Displacement

Answer

Answer: a) Mass

Question 31: Two objects repel each other. This repulsion could be due to
a) frictional force only
b) electrostatic force only
c) magnetic force only
d) either a magnetic or an electrostatic force

Answer

Answer: d) either a magnetic or an electrostatic force

Question 32: Two women are of the same weight. One wears sandals with pointed heels while the other wears sandals with flat soles. Which one would feel more comfortable while walking on a sandy beach?
a) The woman wearing sandals with flat soles will feel more comfortable.
b) The woman wearing sandals with pointed heels will feel more comfortable.
c) Both will feel comfortable.
d) None of them will feel comfortable.

Answer

Answer: a) The woman wearing sandals with flat soles will feel more comfortable.

Question 33: _____________ is the force that acts on a surface in a direction perpendicular to it.
a) Thrust
b) Pressure
c) Motion
d) None of these

Answer

Answer: a) Thrust

Question 34: Find the odd out in the following.
a) Momentum
b) Force
c) Density
d) Acceleration

Answer

Answer: c) Density

Question 35: 1 kilogram = ______________ Newton
a) 10.1 N
b) 9.3 N
c) 9.8 N
d) 10 N

Answer

Answer: c) 9.8 N

Question 36: Two people A (right side) and B (left side) are applying force on a block. If the block moves towards the right, which one of the following statements is correct?
a) Magnitude of force applied by A is smaller than that of B.
b) Net force on the block is towards A.
c) Magnitude of force applied by A is greater than that of B.
d) Magnitude of force applied by A is equal to that of B.

Answer

Answer: c) Magnitude of force applied by A is greater than that of B.

Question 37:
Assertion (A): Contact forces are forces exerted by one object on another when they are in contact with each other.
Reason (R): Contact forces are of two types - Muscular force & Force of friction (Friction or Frictional Force)
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true.

Answer

Answer: b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

Question 38:
Assertion (A): Muscular force is the force exerted by the magnets.
Reason (R): Animals use muscular force to perform various tasks.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true.

Answer

Answer: d) A is false but R is true.

Question 39:
Assertion (A): It is easier to push a nail into a wooden plank by its pointed end than its head.
Reason (R): The pressure is more if the area is smaller.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true.

Answer

Answer: a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

Question 40:
Assertion (A): Liquids exert sideways pressure.
Reason (R): Liquids exert different pressure at the same height.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true.

Answer

Answer: c) A is true but R is false.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US