NCERT Class 8 Science Chapter 10 - Reaching the Age of Adolescence MCQs

Chapter 10 - Reaching the Age of Adolescence MCQs

Question 1: _____________ is a period of life, when the body undergoes changes leading to sexual maturity.
a) Puberty
b) Adolescence
c) Maturity
d) Hormones

Answer

Answer: b) Adolescence

Question 2: __________ is a period, during which, the human body undergoes certain changes in their body and reproductive which leads to sexual maturity.
a) Hormonal change
b) Bloodstream
c) Adolescence
d) Puberty

Answer

Answer: d) Puberty

Question 3: Which of the following is not a change during puberty?
a) Increase in height
b) Change in body shape
c) Reaching mental, intellectual and emotional maturity
d) None of these

Answer

Answer: d) None of these

Question 4: By the age of 8 years, the boys reaches the ______ of his height.
a) 73%
b) 56%
c) 72%
d) None of these

Answer

Answer: c) 72%

Question 5: Why do girls grow faster than boys at the age of 12?
a) Girls reach puberty earlier than boys.
b) Boys reach puberty earlier than girls.
c) Girls normally take in more proteins at the age of 12.
d) Boys normally consume less food.

Answer

Answer: a) Girls reach puberty earlier than boys.

Question 6: Pancreas secretes
a) Adrenaline
b) Insulin
c) Thyroxine
d) Both a) and b)

Answer

Answer: b) Insulin

Question 7: Male sex hormone is also known as
a) Testosterone
b) Estrogen
c) Testes
d) Ovary

Answer

Answer: a) Testosterone

Question 8: Estrogen is produced by
a) Thyroid gland
b) Oviduct
c) Pancreas
d) Ovary

Answer

Answer: d) Ovary

Question 9: During puberty boys have broader shoulders and wider chests due to ____________________________.
a) excessive eating of food
b) less eating of food
c) faster growth of muscles
d) excessive doing of exercise

Answer

Answer: c) faster growth of muscles

Question 10: Breast are also known as
a) mammary gland
b) ovary
c) oviduct
d) none of these

Answer

Answer: a) mammary gland

Question 11: The larynx is made up of ____ cartilages.
a) 7
b) 6
c) 8
d) 9

Answer

Answer: d) 9

Question 12: Which one of the following things can be done if we get pimples?
a) We shouldn’t scratch the pimples.
b) We shouldn’t get worried of pimples because stress and strain may help pimples to increase.
c) We should use lukewarm water to wash pimples.
d) All of these

Answer

Answer: d) All of these

Question 13: The voice box is also known as
a) larynx
b) vocal cord
c) nerves
d) trachea

Answer

Answer: a) larynx

Question 14: Given below are events that lead to pregnancy and development of embryo.
i) Fertilization of egg
ii) Maturation of egg
iii) Release of egg
iv) Embedding of embryo in thickened uterine wall.
Which of the following options gives the correct order of sequence in which they occur?
a) i, ii, iii, iv
b) ii, i, iii, iv
c) i, iv, ii, iii
d) ii, iii, i, iv

Answer

Answer: d) ii, iii, i, iv

Question 15: Generally, girls have a ____________________, whereas the boys have a ______________________.
a) deep voice, high pitched voice
b) fast voice, slow voice
c) high pitched voice, deep voice
d) All of these

Answer

Answer: c) fast voice, slow voice

Question 16: Sebaceous glands are also known as
a) thyroid gland
b) skin cell gland
c) insulin
d) oil gland

Answer

Answer: d) oil gland

Question 17: Which of the following is not matched correctly?
a) Testes - Sperm
b) Female hormone - Estrogen
c) Endocrine gland - First Menstruation
d) Menarche - First Menstruation

Answer

Answer: c) Endocrine gland - First Menstruation

Question 18: The adolescence period is
a) 14 - 20 years
b) 10 - 18 years
c) 11 - 19 years
d) none of these

Answer

Answer: c) 11 - 19 years

Question 19: There are ________ pairs of chromosomes in human cells.
a) 22
b) 23
c) 24
d) 25

Answer

Answer: b) 23

Question 20: Menstruation occurs once in about
a) 28 to 30 days
b) 25 to 30 days
c) 45 to 50 days
d) 12 to 15 days

Answer

Answer: a) 28 to 30 days

Question 21: The unfertilised egg always has ______ chromosome.
a) X
b) Y
c) XY
d) XX

Answer

Answer: a) X

Question 22: Pancreas is responsible for maintaining
a) Blood pressure
b) Fat metabolism
c) Blood glucose level
d) Electrolyte balance

Answer

Answer: c) Blood glucose level

Question 23: For the metamorphosis of tadpoles which of the following elements must be available in water?
a) Chlorine
b) Carbon
c) Sulphur
d) Iodine

Answer

Answer: d) Iodine

Question 24: What is target site?
a) Endocrine glands release hormones into the bloodstream to reach a particular body part called target site.
b) Only Sweat glands release hormones into the bloodstream to reach a particular body part called target site.
c) Only Testes release hormones into the bloodstream to reach a particular body part called target site.
d) All of these

Answer

Answer: a) Endocrine glands release hormones into the bloodstream to reach a particular body part called target site.

Question 25: The _________________ is/are both exocrine and endocrine glands.
a) Pancreas
b) Liver
c) Both a) and b)
d) None of these

Answer

Answer: c) Both a) and b)

Question 26: Structures present in a cell which is responsible for determination of the sex of a baby is
a) cytoplasm
c) nucleus
b) cell membrane
d) chromosomes

Answer

Answer: d) chromosomes

Question 27: ____________ helps the body to adjust and fight the stress.
a) Adrenaline
b) Insulin
c) Carbon
d) Testes

Answer

Answer: a) Adrenaline

Question 28: Find the odd one out.
a) Pituitary gland
b) Thyroid gland
c) Adrenal gland
d) Sweat gland

Answer

Answer: d) Sweat gland

Question 29: Find the odd one out.
a) Wider region below waist
b) Development of mammary glands
c) Broad shoulders
d) High-pitched voice

Answer

Answer: c) Broad shoulders

Question 30: If a sperm having X chromosome fuses with an egg having X chromosome the child will be a ___________.
a) Boy
b) Girl
c) Fertilization won’t take place
d) None of these

Answer

Answer: b) Girl

Question 31: The components of food which are necessary for the body are called ________________.
a) Nutrients
b) Nutrition
c) Oviparous
d) Viviparous

Answer

Answer: a) Nutrients

Question 32: Deficiency of Vitamin B1 causes
a) Beriberi
b) Scurvy
c) Anaemia
d) Bone and tooth decay

Answer

Answer: a) Beriberi

Question 33: Metamorphosis in insects is controlled by ____________________.
a) Insulin
b) Adrenaline
c) Insect hormones
d) All of these

Answer

Answer: c) Insect hormones

Question 34: At _______________ years of age, the menstrual cycle stops.
a) 55 - 70
b) 45 - 50
c) 30 - 35
d) 25 - 30

Answer

Answer: b) 45 - 50

Question 35: Egg cells are also known as
a) Ovary
b) Oviducts
c) Ova/Ovum
d) All of these

Answer

Answer: c) Ova/Ovum

Question 36: ___________ are known as master of all endocrine glands.
a) Pituitary gland
b) Adrenal gland
c) Thyroid gland
d) None of these

Answer

Answer: a) Pituitary gland

Question 37:
Assertion (A): Endocrine glands are called ductless glands.
Reason (R): It doesn’t have duct or tube and secretes its product directly into bloodstream.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true.

Answer

Answer: a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

Question 38:
Assertion (A): If cleanliness is not maintained there are chances of getting bacterial infection.
Reason (R): Everyone should have balanced diet once in a week.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true.

Answer

Answer: c) A is true but R is false.

Question 39:
Assertion (A): Stress hormone gives a lot of stress.
Reason (R): During puberty, food containing fats and oils must be avoided.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true.

Answer

Answer: d) A is false but R is true.

Question 40:
Assertion (A): Goitre is swelling of throat.
Reason (R): It caused due to deficiency of iodine.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true.

Answer

Answer: a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.


No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

• Class 9

Class 9 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 9 Map Pointing Solutions
Class 9 NCERT Civics Solutions
Class 9 NCERT Geography Solutions
Class 9 NCERT History Solutions
Class 9 NCERT Maths Solutions
Class 9 NCERT Science Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts (Animals)
Facts (Extra)

• Mathematics quick links
Cubes of numbers
Squares of numbers
Mathematical Terms
Maths Tricks