NCERT Class 8 Science Chapter 4 - Materials: Metals and Non-Metals MCQs

Chapter 4 - Materials: Metals and Non-Metals MCQs

Question 1: Out of the 92 naturally occurring elements ________ are metals and about ________ are non-metals.
a) 70, 22
b) 69, 23
c) 58, 34
d) All of these

Answer

Answer: a) 70, 22

Question 2:Find the odd one out on basis of Metals and Non-Metals.
a) Gold
b) Silver
c) Neon
d) Platinum

Answer

Answer: c) Neon

Question 3: Some elements show properties of both metals and non-metals. They are called ________________.
a) Non-Metal
b) Metals
c) Metallurgy
d) Metalloids

Answer

Answer: d) Metalloids

Question 4:Which of the following non-metal are found in free and combined states?
a) Sulphur
b) Phosphorus
c) Helium
d) Both a) and b)

Answer

Answer: d) Both a) and b)

Question 5: _________________ is science of extraction of metals from their ores and their purification.
a) Pedology
b) Petrology
c) Metallurgy
d) Anthropology

Answer

Answer: c) Metallurgy

Question 6: _______________ are naturally occurring substances containing one or more elements or their compounds.
a) Metals
b) Non-metals
c) Minerals
d) Petro-chemicals

Answer

Answer: c) Minerals

Question 7: ____________ is a mineral from which one or more metals can be extracted profitably.
a) Ore
b) Crude
c) Rocks
d) All of these

Answer

Answer: a) Ore

Question 8: Metallurgical processes consists of three main steps. Which of the following is not the metallurgical processes?
a) Concentration of the ore
b) Reduction
c) Refining
d) Pulverization

Answer

Answer: d) Pulverization

Question 9: Find the incorrect statement.
i) Non-metals do not have lustre, some have a dull lustre.
ii) Non-metals have low melting points.
iii) Metals are sonorous (produces sound).
iv) Metals are ductile (can be made into thin wires).
a) i), ii), iii)
b) i), iv)
c) iii), ii)
d) None of these

Answer

Answer: d) None of these

Question 10: Magnesium + Oxygen =
a) Magnesium Oxide
b) Magnesium Hydroxide
c) Magnesium phosphate
d) No reaction

Answer

Answer: a) Magnesium Oxide

Question 11: Which of the options in the given table are correct?
i) Orange - Oxalic acid
ii) Sour milk - Lactic acid
iii) Ant sting - Methanoic acid
iv) Tamarind - Acetic acid
a) i) and ii)
b) i) and iv)
c) ii) and iii)
d) ii) and iv)

Answer

Answer: c) ii) and iii)

Question 12: From the given options, choose the element which is not malleable.
a) Zinc
b) Phosphorus
c) Sulphur
d) Oxygen

Answer

Answer: a) Zinc

Question 13: Non-metals react with oxygen to form non-metallic oxides.
a) True
b) False
c) Maybe
d) None of these

Answer

Answer: a) True

Question 14: Sulphur burns in air to form _____________________.
a) sulphur dioxide
b) sulphurous acid
c) sulphur monoxide
d) All of the above

Answer

Answer: a) sulphur dioxide

Question 15: Metals react with water to form _________________ and ________________.
a) acids, hydrogen
b) bases, metal hydroxides
c) metal hydroxides, hydrogen
d) None of these

Answer

Answer: c) metal hydroxides, hydrogen

Question 16: The metal oxides that react with both acids and bases to produce the respective salts and water are known as
a) Metal hydroxide
b) Amphoteric hydroxide
c) Amphoteric oxide
d) All of these

Answer

Answer: c) Amphoteric oxide

Question 17: Which of the following is most metal?
a) Platinum
b) Tin
c) Lead
d) Hydrogen

Answer

Answer: b) Tin

Question 18: Find the odd one out on the basis of metals and non-metals.
a) Zinc
b) Aluminium
c) Tin
d) Rubber

Answer

Answer: d) Rubber

Question 19: Metals like gold, silver, platinum, etc. don't lose their lustre as they do not react with air, water, and acids. So they are non-metals.
a) True
b) False
c) Maybe
d) None of these

Answer

Answer: b) False

Question 20: Aqua regia is a mixture of _________________ and ___________________ in the ratio 1:3.
a) concentrated nitric acid, concentrated hydrochloric acid
b) concentrated hydrochloric acid, concentrated nitric acid
c) concentrated hydroiodic acid, concentrated nitric acid
d) concentrated hydrochloric acid, concentrated hydroiodic acid

Answer

Answer: a) concentrated nitric acid, concentrated hydrochloric acid

Question 21: Which of the following is not an alloy?
a) Duralumin
b) Brass
c) Nickel
d) Alnico

Answer

Answer: c) Nickel

Question 22: Which of the following methods can be used to prevent corrosion?
a) Applying grease
b) Electroplating
c) Galvanisation
d) All of these

Answer

Answer: d) All of these

Question 23: The _____________ is defined as the point at which materials changes from a solid to a liquid.
a) boiling point
b) heating point
c) melting point
d) None of these

Answer

Answer: c) melting point

Question 24: Why is sodium stored in kerosene?
a) It reacts with water only.
b) It reacts with oxygen only.
c) It reacts with water and oxygen only.
d) It reacts with mild acids.

Answer

Answer: c) It reacts with water and oxygen only.

Question 25: ___________ contain iron as base metal.
a) Non-Ferrous alloys
b) Ferrous alloys
c) Double displacement reaction
d) Displacement reaction

Answer

Answer: b) Ferrous alloys

Question 26: The substance that will be flattened on beating with a hammer is
a) crystal of iodine
b) lump of sulphur
c) piece of coal
d) zinc granule

Answer

Answer: d) zinc granule

Question 27: Arrange the following metals in arranging order of their reactivity series.
i) Calcium
ii) Gold
iii) Magnesium
iv) Potassium
a) i), iii), iv), ii)
b) iv), i), iii), ii)
c) iv), i), ii), iii)
d) ii), iii), iv), i)

Answer

Answer: b) iv), i), iii), ii)

Question 28: Non-metals are
a) generally gases
b) generally liquids
c) generally solids
d) generally solid, liquids and gases

Answer

Answer: d) generally solid, liquids and gases

Question 29: The metal which is liquid at room temperature is ___________________.
a) Sodium
b) Silver
c) Calcium
d) Mercury

Answer

Answer: d) Mercury

Question 30: Which of the following is not an alloy?
a) Duralumin
b) Stainless steel
c) Silver
d) Alnico

Answer

Answer: c) Silver

Question 31: Which is the hardest non-metal?
a) Gold
b) Diamond
c) Aluminium
d) None of these

Answer

Answer: b) Diamond

Question 32: Metals react with acids to produce respective salts with evolution of
a) hydrogen gas
b) oxygen gas
c) carbon dioxide gas
d) sulphur dioxide gas

Answer

Answer: a) hydrogen gas

Question 33: Which one of the following is a metal?
a) C
b) N
c) Na
d) O

Answer

Answer: c) Na

Question 34: What is the chemical formula of sulphurous acid?
a) H₂SO₄
b) SO₂
c) SO₃
d) H₂SO₃

Answer

Answer: d) H₂SO₃

Question 35: Which of the following order is correct for the reactivity of metals?
a) Na > Au > Fe > Mg
b) Na > Mg > Fe > Au
c) Mg > Fe > Na > Au
d) Mg > Na > Fe > Au

Answer

Answer: b) Na > Mg > Fe > Au

Question 36: Soluble bases are called
a) Alkalis
b) Metals
c) Non-metals
d) Amphoteric metals

Answer

Answer: a) Alkalis

Question 37:
Assertion (A): Platinum, gold and silver are used to make jewellery.
Reason (R): Platinum, silver and gold are least reactive metals.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true.

Answer

Answer: b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

Question 38:
Assertion (A): Metals are sonorous.
Reason (R): They break into pieces when they are hammered.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true.

Answer

Answer: c) A is true but R is false.

Question 39:
Assertion (A): Highly reactive metals don’t replace less reactive metals.
Reason (R): The most reactive metal is potassium.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true.

Answer

Answer: d) A is false but R is true.

Question 40:
Assertion (A): Metals react with oxygen to form metallic oxides, which is basic in nature.
Reason (R): These oxides are basic in nature, because they react with water to form bases.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true.

Answer

Answer: a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US