Kips Class 10 AI Unit 3: Information and Communication Technology Skills-II (Managing Files and Folders)

Unit 3: Information and Communication Technology Skills-II (Managing Files and Folders)

A. Select the correct option.
1. Which application provides the basic information about files, folders, and drives?
a. This Window
b. This PC
c. This Computer
Answer:
b. This PC

2. When you delete a file, it goes to the _______________.
a. Desktop
b. Recycle bin
c. Trash
Answer:
b. Recycle bin

3. Which one of the following is a correct statement?
a. All files are of same type
b. Only files of the same type can be stored in a folder
c. Files can be of different types
Answer:
c. Files can be of different types

4. Which of the following option is used to recall a file from Recycle Bin?
a. Restore
b. Recall
c. Refresh
Answer:
a. Restore

Answer the following questions.
1. What do you understand by the File System?
Answer:
File System defines the ways in which files are named and where they are placed logically for storage and retrieval. Each operating system (DOS, Windows, Unix, Macintosh) has its own type of file system with its own structure and logic, properties of speed, flexibility, security, size, and kind of application, etc.

2. What is the difference between a file and folder?
Answer:
The difference between a file and folder is that a file stores data (like numbers, alphabets etc.) while a folder stores files (like Word document etc.).

3. What are the different ways of renaming a file or folder?
Answer:
There are different ways to rename a file or folder:
→ First way is to directly rename:
• Right-click on the file or folder you want to rename and select the "Rename" option from the menu.
• Type the desired name and press enter key.

→ Second way is through "This PC":
• Double-click on "This PC" to open it and open the file/folder that you want to rename.
• Select the file/folder from the right panel.
• Click on the Rename command from the Organize group on the Home tab.
• Type the new name for the file/folder.

→ Other way for renaming multiple files:
• Select all those files that you want to rename.
• Type the name that you want. All the files will be renamed automatically. Example, if you enter a new name "My document" all the files will be renamed as "My document (1)", "My document (2)", and so on.

4. What is Recycle Bin? How can you restore a file to its original location?
Answer:
All the files/folders that have been deleted are stored in Recycle Bin. If a file is deleted by mistake, it can be restored again. There are different ways of restoring the deleted file. One of the ways is to go to "Recycle Bin" folder. Right-click on the file that you want to restore. Press "Restore" option. The file will be restored to the original location.

5. How can you delete a file from folder?
Answer:
To delete a file from a folder, you can simply press "Delete" button on the keyboard. The file will be moved to Recycle Bin. Another way to delete file from folder is by right-clicking the file that you want to delete and select the "Delete" option. The file will be moved to Recycle Bin in this case also.


No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

• Class 9

Class 9 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 9 Map Pointing Solutions
Class 9 NCERT Civics Solutions
Class 9 NCERT Geography Solutions
Class 9 NCERT History Solutions
Class 9 NCERT Maths Solutions
Class 9 NCERT Science Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts (Animals)
Facts (Extra)

• Mathematics quick links
Cubes of numbers
Squares of numbers
Mathematical Terms
Maths Tricks