NCERT Class 8 Science Chapter 13 - Sound MCQs

Chapter 13 - Sound MCQs

Question 1: Which of the following energy travels fastest?
a) Light
b) Solar
c) Sound
d) All of these

Answer

Answer: a) Light

Question 2: When matter vibrates, a ___________ is made.
a) Light
b) Nuclear reaction
c) Sound
d) None of these

Answer

Answer: c) Sound

Question 3: Sound can’t travel through
a) Iron
b) Oil
c) Oxygen
d) Vacuum

Answer

Answer: d) Vacuum

Question 4: ___________ is how loud or soft a sound is.
a) Pitch
b) Volume
c) Waves
d) None of these

Answer

Answer: b) Volume

Question 5: Why does the sound travel fast in iron than in water?
a) Sound doesn’t like water but likes iron. So it travels fast in iron.
b) Sound travels fast in iron because it is light weight.
c) Sound travels faster in iron because molecules in iron are much more closer together than water.
d) Sound travels faster in water because it contains hydrogen.

Answer

Answer: c) Sound travels faster in iron because molecules in iron are much more closer together than water.

Question 6: Pitch is how ___________________________.
a) loud or soft a sound is
b) high or low a sound is
c) fast or slow a sound is
d) All of these

Answer

Answer: b) high or low a sound is

Question 7: Which of the following animal doesn’t use SONAR?
i) Bats
ii) Cats
iii) Shrews
a) i) only
b) iii) only
c) ii) only
d) ii), iii)

Answer

Answer: c) ii) only

Question 8: Why can’t sound travel in vacuum?
a) Sound can’t travel in vacuum because no particles/matter are present.
b) The statement is false. Sound can travel in vacuum.
c) Sound can’t travel in vacuum because vacuum doesn’t exist.
d) None of these

Answer

Answer: a) Sound can’t travel in vacuum because no particles/matter are present.

Question 9: What is RADAR?
a) Radio Detection and Ranging
b) Radio and Television Detection and Ranging
c) Radio Automatic Detection and Ranging
d) None of these

Answer

Answer: a) Radio Detection and Ranging

Question 10: The length of vocal cords in men is
a) 20 cm
b) 15 mm
c) 5 mm
d) 20 mm

Answer

Answer: d) 20 mm

Question 11: _____________ collects the sound vibrations in humans.
a) Vocal Cords
b) Pinna
c) Ear Drum
d) Voice Box

Answer

Answer: b) Pinna

Question 12: The tympanic membrane is also called the ____________.
a) pinna
b) vocal cord
c) eardrum
d) larynx

Answer

Answer: c) eardrum

Question 13: What is an example of an object that works on vibrations?
a) a spinning top
b) a coin is tossed
c) marble rolling on a ramp
d) guitar string being plucked

Answer

Answer: d) guitar string being plucked

Question 14: Which of the following pairs are matched correctly?
a) Dholak - Stretched membrane
b) Sitar - Stretched string
c) Flute - Air Column
d) All of these

Answer

Answer: d) All of these

Question 15: Which part of the human throat is responsible for the voice produced by a human?
a) Larynx
b) Oesophagus
c) Pharynx
d) Hear

Answer

Answer: a) Larynx

Question 16: The unit “decibel” is named after
a) Isaac Newton
b) Heinrich Hertz
c) Alexander Graham Bell
d) Sir William Herschel

Answer

Answer: c) Alexander Graham Bell

Question 17: In order to reduce the loudness of a sound, we have to:
a) Decrease its frequency of vibration of the sound
b) Increase its frequency of vibration of the sound.
c) Decrease its amplitude of vibration of the sound.
d) Increase its amplitude of vibration of the sound.

Answer

Answer: c) Decrease its amplitude of vibration of the sound.

Question 18: Loudness of sound produced by normal breathing is
a) 1 dB
b) 5 dB
c) 15 dB
d) 10 dB

Answer

Answer: d) 10 dB

Question 19: Loudness of a sound is measured in
a) Hertz
b) Decibel
c) Metres
d) Light years

Answer

Answer: b) Decibel

Question 20:_____________ are two important properties of any sound.
a) Amplitude only
b) Frequency only
c) Amplitude and Frequency
d) None of these

Answer

Answer: c) Amplitude and Frequency

Question 21: When the amplitude is ____________, the sound produced in feeble.
a) small
b) large
c) high
d) 10 m

Answer

Answer: a) small

Question 22: Loudness of sound produced by busy traffic is
a) 10 dB
b) 30 dB
c) 60 dB
d) 70 dB

Answer

Answer: d) 70 dB

Question 23: The frequency determines the ____________ of a sound.
a) shrillness
b) pitch
c) loudness
d) both a) and b)

Answer

Answer: d) both a) and b)

Question 24: 1 hertz =
a) 60 vibrations per minute
b) 3600 vibrations per minute
c) 600 vibrations per second
d) 6 vibrations per minute

Answer

Answer: a) 60 vibrations per minute

Question 25: Which of the following statements is/are incorrect?
a) Sound is form of energy that enables us to hear.
b) Sound can’t travel in vacuum.
c) The two important factors of any sound are frequency and loudness.
d) Sound travels in form of longitudinal waves.

Answer

Answer: c) The two important factors of any sound are frequency and loudness.

Question 26: Amplitude is measured in
a) metres
b) Hertz
c) Kilo Hertz
d) None of these

Answer

Answer: a) metres

Question 27: Ultrasound has frequency of vibration
a) 20 Hz
b) below 2000 Hz
c) above 20000 Hz
d) All of these

Answer

Answer: c) above 20000 Hz

Question 28: _____________ is used for ultrasound waves and is defined as waves with frequency more than 20 kHz.
a) Ultrasonic
b) Supersonic
c) Infrasound
d) Audible sounds

Answer

Answer: a) Ultrasonic

Question 29: Arrange the pitch of voices in ascending order
a) Insect < Child < Adult Man < Lion
b) Lion < Adult Man < Child < Insect
c) Adult Women < Adult Man < Child < Insect
d) Lion < Adult Man < Infant < Child

Answer

Answer: b) Lion < Adult Man < Child < Insect

Question 30: Which of the following parts is/are not involved in speaking organ?
a) Vocal cords
b) Lips
c) Teeth & Tongue
d) None of these

Answer

Answer: d) None of these

Question 31: Lightning can be seen the moment it occurs. Mofta observes lightning. He hears the sound 5 s after he observed lightning. How far is he from the place where lightning occurs? (Note: Speed of sound = 330 m/s).
a) 1650 km
b) 165 m
c) 1650 m
d) 16500 m

Answer

Answer: c) 1650 m

Question 32: A simple pendulum makes 10 oscillations in 20 seconds. What is the time period?
a) 0.02 seconds
b) 32 seconds
c) 0.2 seconds
d) 2 seconds

Answer

Answer: d) 2 seconds

Question 33: Why can’t two astronauts talk to each other without using any special device in space?
a) In the space there is vacuum which doesn’t allow sound to pass through it.
b) They can easily talk without any difficulty.
c) They can’t talk because they wear the space helmet.
d) In space, they are not supposed to talk.

Answer

Answer: a) In the space there is vacuum which doesn’t allow sound to pass through it.

Question 34: An object is vibrating at 50 hertz. What is its time period?
a) 0.02 s
b) 2 s
c) 0.2 s
d) 20.0 s

Answer

Answer: a) 0.02 s

Question 35: Give one word for the repetition of the sound waves after bouncing of large surface.
a) Tune
b) Music
c) Pitch
d) Echo

Answer

Answer: d) Echo

Question 36: Above ______________ the noise becomes physically painful.
a) 75 dB
b) 80 dB
c) 60 dB
d) 65 dB

Answer

Answer: b) 80 dB

Question 37:
Assertion (A): The voice of men is different from women and children.
Reason (R): The vocal cords in men are about 20 mm long.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true.

Answer

Answer: a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

Question 38:
Assertion (A): Lightning and thunder take place in the sky and at the same time.
Reason (R): Lightning is seen later but it is heard before.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true.

Answer

Answer: c) A is true but R is false.

Question 39:
Assertion (A): People in space can talk to each other.
Reason (R): There is no medium in space.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true.

Answer

Answer: d) A is false but R is true.

Question 40:
Assertion (A): Ear is a sense organ of hearing.
Reason (R): Auditory receptors which sense the sound are not present in the ear.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false but R is true.

Answer

Answer: c) A is true but R is false.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US